„Oricum este o discuţie pe care o să o purtăm şi cu Dragnea în ideea descentralizării, mi se pare normal să facă aşa ceva primăria, să nu facă o structură de la Bucureşti care se pune politic, poate să fie în contradicţie cu structura locală aşa cum s-a întâmplat la noi, ne-am chinuit timp de şapte ani că erau alţii de altă culoare, constănţenii mă voiau pe mine, la Bucureşti erau alţii şi puneau frâne, lucrurile astea nu trebuie să existe ca să funcţioneze”, a declarat, vineri, Radu Mazăre.
El a fost întrebat ce se va întâmpla cu constănţenii care găzduiesc turişti pe perioada sezonului estival, dar nu declară aceste venituri, răspunzând că va tolera acest lucru pentru că este o sursă de venit pentru locuitorii municipiului.
„În mod normnal acei particulari care erau cu cheia trebuiau urmăriţi şi impozitaţi pentru banii pe care îi iau. Dar ştii ce, de atâta fiscalitate şi de atâta impozitare ai văzut cum o târâie restul Europei? Special şi cu bună ştiinţă am lăsat constănţenii ca să mai scoată nişte venituri, chiar dacă sunt nişte venituri neimpozitate din activitatea asta de turism. Tu crezi că eu nu ştiu că de acolo se câştigă? Îi cazează, nu se impozitează, dar este o sursă de venit pentru constănţeni şi am tolerat-o şi o voi tolera în continuare cât voi fi eu primar”, a menţionat Radu Mazăre.
Edilul a fost chestionat şi asupra secretarului de stat pe probleme de turism pe care îl dorea organizaţia PSD Constanţa, dar a menţionat că situaţia nu este deocamdată clarificată şi ar putea renunţa la această funcţie dacă va fi vorba de o subordonare totală faţă de minister.
„Nu ştiu încă ce să spun deocamdată pentru că nu mi-e clar la momentul la care discutăm subordonarea pe care ar urma s-o aibă Agenţia Naţională a Turismului faţă de minister. Dacă va fi o subordonare totală, atunci nu are sens să mai numim secretar de stat”, a spus Radu Mazăre.
ANAT şi Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică din România solicită descentralizarea competenţei autorizării din turism, din sarcina ministerului în cea a autorităţilor locale, depunând în acest sens un amendament la proiectul legii turismului.
ANAT a transmis miercuri un comunicat prin care solicită „descentralizarea competenţei autorizării unităţilor din turism” şi consideră ca obligatorie şi urgentă trecerea acestei competenţe, aflate până acum în sarcina ministerului, către autorităţile locale, care vor încheia, ulterior, protocoale de colaborare cu patronatele locale.
„În acest moment autorizarea unităţilor din turism continuă să se facă de către autoritatea publică centrală, care nu are, însă, capacitatea necesară pentru a identifica fiecare unitate de cazare sau alimentaţie publică, ceea ce permite şi încurajează nedeclararea acestei activităţi. În schimb, primarii vor fi extrem de interesaţi să identifice şi autorizeze micile pensiuni sau hoteluri ce funcţionează pe raza unei staţiuni turistice, pentru a le putea percepe taxe la bugetul local”, se arată în comunicatul ANAT.
Vineri, ministrul pentru IMM şi Turism, Maria Grapini, s-a declarat nemulţumită de colaborarea cu ANAT, care a trimis miercuri comunicatul de presă prin care solicita descentralizarea autorizării unităţilor din turism, fără să fi făcut mai întâi propunerea către minister.
„Din păcate nu pot să spun că sunt tare mulţumită pentru că, iată, miercuri am descoperit că ANAT dă un comunicat de presă despre descentralizare fără să-mi fi propus nimic. Eu, ca un om care a condus un patronat 16 ani la nivel naţional, nu mi-am permis niciodată să lucrez cu ministerele prin comunicate de presă”, a declarat Grapini.
Grapini a declarat pentru MEDIAFAX că va da un ordin prin care să se revină la normalitate, iar unităţile de cazare să nu se poată clasifica singure, aşa cum se întâmplă în prezent.
„Adică nu să lăsăm o autocalificare şi se duce un cetăţean român sau străin, pentru că vede o structură de cazare foarte bine descrisă pe internet, şi când se duce acolo găseşte o altă nenorocire. Şi atunci am spus altceva – prin ordin al ministrului vom face reprezentanţe de turism în câteva zone, poate opt, poate zece, poate mai mult, dar Direcţia de Corp de Control şi de Autorizare trebuie să fie unitară, pentru că am sesizări că într-o anumită zonă biroul acela de control făcea ravagii, în altă zonă se comporta altfel şi creează distorsiuni în piaţă în funcţie de cum vede biroul acela de control. Derutează clientul. Desigur clientul nu se mai duce încă o dată, dar e destul că rămâne proastă imaginea României”, a mai spus Grapini.