Mazda MX-5 sărbătorește 35 de ani cu o serie de îmbunătățiri

Modelul Mazda MX-5 a împlinit 35 de ani și a primit câteva îmbunătățiri menite să îl facă mai atractiv și, totodată, să corespundă noilor reglementări europene.
Robert Stan - mar, 06 aug. 2024, 22:14
Mazda MX-5 sărbătorește 35 de ani cu o serie de îmbunătățiri

Odată cu debutul său la Salonul Auto de la Chicago, în februarie 1989, Mazda MX-5 a devenit sinonimă cu plăcerea de a conduce, întruchipând spiritul roadsterelor ușoare și distractive. De-a lungul anilor, MX-5 a evoluat, rămânând însă fidelă filozofiei sale de bază – oferirea unei experiențe de condus de neegalat. Cu peste 1,25 de milioane de unități vândute, deține titlul Guinness World Record pentru cea mai bine vândută mașină sport cu două locuri.

De la concepția sa de către Bob Hall, călătoria lui MX-5 a fost una a inovației și pasiunii. Fiecare generație a adus noi progrese, menținând în același timp spiritul ușor și agil care definește modelul cu două locuri. MX-5 2024 continuă această moștenire cu un design rafinat și caracteristici avansate.

Noile elemente de design includ actualizări subtile precum faruri LED avansate, blocuri optice spate revizuite și o nouă opțiune de vopsea „Aero Grey Metallic”, alături de alte șase culori. Pentru a corespunde noilor norme de siguranță GSR2, Mazda MX-5 oferă acum sistemul de avertizare la depășirea benzii de rulare (LDWS), asistență la frânarea de urgență și un nou sistem secundar de reducere a coliziunilor. Mașina are îmbunătățiri și la nivelul sistemului de infotainment, Mazda Connect dispunând acum de un ecran tactil color de 8,8 inchi, conectivitate wireless pentru smartphone și o calitate îmbunătățită a camerei video pentru deplasarea cu spatele.

Disponibil deja la dealerii mărcii din România, modelul are prețuri cu TVA cuprinse între 30.690 de euro (Prime-Line, 1.5 l, 132 CP) și 39.590 de euro (Homura, 1.5 l, 132 CP).

Construit ca o mașină sport clasică cu tracțiune spate, dar cu o configurație revoluționară a motorului central față pentru o distribuție longitudinală optimă a greutății, roadsterul Mazda MX-5 aderă la filozofia tradițională japoneză Jinba-Ittai care vede calul și călărețul ca o singură unitate. Aplicat la Mazda MX-5, acest concept impune ca șoferul și roadsterul să formeze o legătură strânsă, oferind echilibru, agilitate și lejeritate.

Producția totală a modelului Mazda MX-5 la uzina Ujina din Hiroshima tocmai a atins un record de 1.256.745 de unități. 533.301 (peste 40%) din producția totală a modelului au fost vândute în America de Nord sub denumirea Mazda Miata, urmată de Europa, unde au fost comercializate 391.503 MX-5. Pe piața de origine japoneză au fost înmatriculate 225.510 unități ale mașinii sport, sub numele Mazda Roadster.

Citește și:
– Mazda, creștere ușoară în România. CX-30 rămâne cel mai vândut model
– Cel mai mare SUV Mazda destinat pieței europene, CX-80, sosește în România

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul ungar a prezentat autocarele pe care vrea să le folosească pentru a trimite migranți ilegali la Bruxelles. Belgia a protesta furioasă
Guvernul ungar a prezentat autocarele pe care vrea să le folosească pentru a trimite migranți ilegali la Bruxelles. Belgia ...
Ungaria a prezentat autocarele cu care doreşte să trimită la Bruxelles solicitanţii de azil ce sosesc la graniţa sa cu Serbia, provocând luni o reacţie furioasă din partea guvernului belgian,......
Statele Unite continuă să importe grâu din Europa, ca urmare a scăderii producției interne
Statele Unite continuă să importe grâu din Europa, ca urmare a scăderii producției interne
O navă încărcată cu grâu din Franţa se îndreaptă spre New York, în pofida recoltei dezastruoase de grâu a Franţei ...
Apele Române au scos la licitație 71 de sectoare de plajă, pentru o perioadă de 10 ani
Apele Române au scos la licitație 71 de sectoare de plajă, pentru o perioadă de 10 ani
Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) scoate la închiriere 71 de sectoare de plajă, pentru o perioadă de 10 ...
Grecia va colabora cu România și Bulgaria pentru a combate explozia prețurilor la energie electrică în zonă
Grecia va colabora cu România și Bulgaria pentru a combate explozia prețurilor la energie electrică în zonă
Ministrul Energiei din Grecia, Theodore Skylakakis, a spus luni că piaţa unificată de electricitate din UE nu funcţionează ...