Mazilirea „politică” a conducerii CE Oltenia se complică. Raportul Corpului de Control al Ministrului Energiei a fost contestat în instanţă

Conducerea Complexului Energetic Oltenia a contestat în instanţă raportul Corpului de Control al Ministerului Energiei, care ar urma să fie prezentat în următoarea şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor de la 1 iulie, ceea ce face mai complicată demiterea actualilor membri ai Directoratului, cărora nu li se poate imputa neîndeplinirea criteriilor de performanţă, după cum susţine compania.
Mihai Nicuţ - mie, 05 iun. 2019, 15:22
Mazilirea

CEO a contestat la Tribunalul Dolj, în contencios administrativ, acum două săptămâni, raportul raportul Corpului de Control al Ministerului Energiei, întocmit anul trecut, care vorbea despre prejudicii aduse de directori companiei, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Raportul nu a fost prezentat public, dar, din informaţiile pe care le-am aflat, ar conţine patru puncte principale, două care cad în seama fostei conduceri şi două în a actualei. Primele: transferul unei cariere de lignit de la Berbeşti către CET Govora şi un schimb terenuri. Celelalte: achiziţia de certificate de emisii la preţuri mai mari decât cele care ar fi putut fi obţinute, în anul 2017, şi încetarea unui contract de furnizare de gaze, pe care CEO îl avea cu Tinmar. Prejudiciul total ar fi „de multe milioane de euro”

Sursele noastre spun că şeful Corpului de Control nu a ţinut cont de observaţiile directorilor companiei referitor la cele scrise în raport şi, mai mult, raportul nu ar fi fost semnat decât de el, nu şi de ceilalţi membri ai echipei de control. Directorii ar fi explicat (lucruri care sunt trecute şi în acţiunea în contencios) că nu se poate vorbi de vreun prejudiciu. Achiziţia de certificate s-a făcut în etape, de pe bursa EEX, pentru că CEO avea de onorat şi obligaţiile financiare către băncile creditoare şi nu putea plăti toate certificatele  odată (rămânea cu conturile goale) şi în plus compania produce bani mai ales în sezonul rece, când este solicitată să producă energi, în restul anului funcţionând la capacitate mai mică. Contractul de furnizare de gaze a fost oprit pentru că furnizorul a atenţionat că, din cauza scumpirii gazelor în piaţă, nu mai poate continua cu acel preţ mic. Ca atare, CEO a reziliat contractul, a executat garanţia furnizorului şi achiziţionat gaze de pe bursă, la un preţ mai mare decât cel din vechiul contract, dar mic mic decât cel solicitat.

De ce este important acel raport

Pentru că el poate determina schimbarea conducerii companiei, al doilea cel mai mare producător de energie din România. Situaţia este complicată, puţine lucruri se spun public şi sunt asumate, dar lucrurile ar sta în felul următor, cel puţin din ce spun sursele noastre

CEO este prima companie din energie la care echipa de conducere a fost aleasă pe baza celebrei ordonanţe 109, şi are un mandat de patru ani, deci în teorie managementul este mai puţin expus la influenţa politică.  Mandatul directorilor, inclusiv al celui general, Sorin Boza, expiră anul viitor în toamnă. Presa locală a vorbit de mai multă vreme despre interesele politice care ar exista în jurul CEO (compania este în subordinea Ministerului Energiei, portofoliu ALDE) şi despre faptul că politicienii ar dori să impună o nouă conducere care să servească interesele partidului. Aceste lucruri nu pot fi confirmate, dar declaraţii au existat. ,,Susțin în continuare că managementul este unul dintre cele mai proaste din istoria CEO și concluziile le putem trage cu toții, înseamnă că trebuie alți oameni. Au avut suficient timp să găsească soluții, nu le-au găsit, atunci trebuie alți oameni, din punctul meu de vedere” spunea luna trecută preşedintele ALDE Gorj, Ion Iordache.

Într-adevăr, CEO a avut un an 2018 foarte dificil, cu pierderi de 1,1 miliarde de lei, cauzate în special de costurile mult mai mari ale certificatelor de emisii. Compania şi le bugetase la 8 euro, dar a plătit în final 21. Iar nota de plată, achitată în acest an, cu preţul antamării unor credite, a fost uriaşă: 1,4 miliarde de lei.

Revenind la schimbarea conducerii, ea nu este posibilă înainte de termen (fără consecinţa atacării ei în instanţă) exceptând varianta în care directorilor li se poate imputa că nu şi-au îndeplinit obligaţiile. Or, CEO a dat un comunicat de presă în care a arătat că toate criteriile de performanţă asumate au fost îndeplinite în proporţie de 95%. Însă, lucrurile se pot face şi altfel.

Pentru data de 1 iulie este programată AGA la CEO. Acolo, prin metoda votului cumulativ, acţionarii ar urma să voteze o nouă componenţă a Consiliului de Supraveghere (CS), şi, tot neasumat, sunt voci care spun că aici ar putea fi numiţi omeni pe criterii politice, la comanda ALDE. Asta deşi şi membrii CS au mandat tot până în 2020. Temerea este că noul CS ar putea apoi forţa demiterea actualei conduceri, numind în schimb una la ordin politic. Cum, cu siguranţă nu întâmplător, CEO a dat comunicat cu îndeplinirea criteriilor de performanţă (spune compania), dacă acest lucru se va dovedi în faţa acţionarilor, motiv de schimbare înainte de termen nu prea există, fără ca directorii să nu conteste în instanţă decizia.

Dar aici apare raportul Corpului de Control.

Ministerul Energiei a cerut completarea convocatorului AGOA de la 1 iulie cu un punct: acţionarii să fie informaţi despre concluziile Raportului Corpului de Control al ministrului cu privire la activitatea societăţii, respectiv a şefilor acesteia. Dacă mergem pe scenariul implicării politice, pe baza concluziilor acelui raport noul CS putea ulterior solicita revocarea conducerii companiei înainte de termen. Însă, cum acel raport este deja în justiţie, nu se poate vorbi despre prejudicii decât după ce instanţa decide acest lucru. Iar asta ar putea complica intenţia de schimbare pe criterii politice a conducerii, aşa cum se vehiculează.

Mesajul directorului, pe facebook

În faţa acestor lucruri, nu avem încă o poziţie oficială a ministrului Energiei. Cât despre conduceree CEO, singura poziţie a directorului Sorin Boza este un post pe facebook, de azi (5 iunie) pe care vi-l prezentăm mai jos:

“Îmi doresc ca cei ce luptă pentru a strica o muncă titanică dusă de întreaga echipa managerială a Complexului Energetic Oltenia sa înțeleagă măcar acum ca rezultatele sunt cele ce te ţin in funcție . 
După ce înainte de alegerile europarlamentare anumiți lideri de partid creionaseră noile organigrame de la CEO, vad acum ca încearcă alte piste , poate poate pana la urma se va “ lipi” ceva!!!

Dacă s-ar avea habar de puţine noțiuni de legislație corporatistă, sunt sigur ca nimeni nu ar mai avea curajul sa intoxice populația Gorjului. 
Am primit de dimineaţă zeci de telefoane de la colegii din cariere și termocentrale şi am încercat să îi liniștesc . Avem un drum greu anul asta de parcurs și trebuie sa îl ducem la final pentru că 2019 este anul cel mai greu, de reușita acestui proiect depinzând viața acestui complex mulți ani de acum încolo!

CEO are o capacitate totală instalată de 3.240 MW, operând 11 grupuri în termocentralele Turceni, Rovinari, Işalniţa şi Craiova 2.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele din Sănătate
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele ...
PNL îşi asumă un angajament ferm, că până în 2028 salariile din Educaţie vor ajunge la acelaşi nivel cu cele din Sănătate, a transmis luni preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, la o......
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Ministerul Finanţelor a lansat luni seara, în dezbatere, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru înfiinţarea Programului ...
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a anunţat luni, la Kiev, un ajutor suplimentar din partea Germaniei pentru ...
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, cu amendamente, prin care se prevede ...