Gigantul american McDonald’s dezvoltă afacerea globală mai ales în regim de franciză, cu persoane fizice care preiau în administrare restaurantele, deci şi restaurantele din România ar putea să urmeze acelaşi drum, în viitor. Cel puţin aşa susţine Daniel Boaje, directorul filialei locale, care precizează că patru din cinci restaurante McDonald’s din lume sunt în franciză. Potrivit acestuia, francizarea de pe plan local „se va face”, însă nu se poate da un interval de timp de la care va începe procesul şi la care se va finaliza. „80% din reţeaua globală este francizată. În România, proporţia e chiar inversă. Probabil că vom urma şi noi strategia de la centru. Francizarea se poate face în două feluri: individual, pentru fiecare restaurant în parte, sau cu un investitor care să preia toată reţeaua”, explică Boaje. Acesta ţine să menţioneze că, în prezent, nu există nicio discuţie cu vreun investitor interesat să preia reţeaua de restaurante din România.
Discuţii regulate sunt, în schimb, cu oamenii de afaceri ce sunt deja francizaţi. În România, din cele 67 de restaurante deţinute de americani, 7 sunt date în franciză unui număr de 5 oameni de afaceri, toate în provincie. Cu aceşti parteneri, McDonald’s Romania „poartă permanent discuţii pentru dezvoltarea afacerii”. În fiecare an, fiecare francizat intră într-un proces de evaluare a performanţei afacerii sale. Dacă evaluarea iese bine, francizatul rămâne partenerul Mcdonald’s şi în continuare. Dacă nu, drumurile se despart.
Cum ajungi francizat McDonald’s
Franciza McDonald’s presupune, potrivit informaţiilor oferite pe site-ul propriu, „cumpărarea de către o persoană fizică a echipamentului şi a dreptului de a conduce, pe termen lung, un restaurant„. Candidatul trebuie să îşi permită să susţină cheltuielile personale pe toata perioada programului şi, de asemenea, trebuie să depună o garanţie care să acopere costul training-ului iniţial de nouă luni.
„Cerinţele financiare variază în funcţie de metoda de achiziţie şi de restaurantul a cărui franciză este achiziţionată. Costurile includ o garanţie, o plată iniţială şi plăţi lunare, ca procent din vânzările brute ale restaurantului, reprezentând: costuri pentru locaţie, costuri pentru servicii, contribuţie la bugetul de marketing„, arată reprezentanţii McDonald’s.
Americanii deţin o reţea locală de 67 de restaurante, din care 32 sunt în Bucureşti.
Unităţile cu cele mai mari vânzări din ţară sunt McDonald’s Dristor şi McDonald’s Unirii, ambele cu vânzări de circa 5 milioane de euro anual, ambele din Bucureşti.
Grupul McDonald’s este cel mai mare jucător mondial de pe piaţa restaurantelor de tip fast-food, cu 32.000 de unităţi în 117 ţări ale lumii.
Veniturile McDonald’s s-au ridicat în 2014 la 27,441 miliarde de dolari, în scădere cu 2% faţă de anul anterior. Profitul net a fost de 4,758 miliarde dolari, cu 15% mai mic faţă de cel din 2013.
Vânzările au coborât cu 4% în restaurantele companiei, până la 18,169 miliarde dolari, în timp ce vânzările în unităţile în franciză au crescut cu 0,5%.