McDonald’s vrea mai multe restaurante în sistem de franciză
Conform planului strategic prezentat luni, producătorul celebrului ‘Big Mac’ vrea ca până în 2018 să vândă francizorilor săi 3.500 dintre restaurantele aflate în gestiune proprie, astfel ca, peste trei ani, aproximativ 90% din cele 36.000 de restaurante McDonald’s din lume să fie în sistem de franciză, faţă de 81% în prezent.
Precedentul plan strategic al celor de la McDonald’s prevedea vânzarea a 1.500 de restaurante către francizori, până în 2016. Prin noua strategie, McDonald’s urmează exemplul rivalului Burger King, care nu gestionează decât 1% dintre cele 7.300 de unităţi, care îi poartă numele din SUA şi Canada.
‘Realitatea este că performanţele noastre recente au fost slabe. Cifrele nu mint’, a declarat directorul general de la McDonald’s, Steve Easterbrook, care a preluat conducerea celui mai mare lanţ de restaurante de tip fast-food din lume la data de 1 martie.
Pentru relansarea activităţilor, McDonald’s a decis să-şi simplifice structura şi să-şi reorganizeze activităţile în patru divizii: prima, formată din piaţa din SUA, care în 2014 a fost responsabilă pentru 40% din profitul operaţional, o a doua care va regrupa pieţele internaţionale lider – Australia, Canada, Franţa, Germania şi Marea Britanie, care împreună au generat alte 40 de procente din profitul operaţional, cea de a treia va reuni pieţele cu ritmuri mari de creştere, respectiv China, Rusia, Italia, Polonia, Coreea de Sud, Spania, Elveţia şi Olanda, iar cea de a patra va fi formată din restul lumii.
Compania speră că toate aceste măsuri de modificare a structurii organizaţionale îi vor permite să realizeze economii de 300 de milioane de dolari până în 2017. În schimb, compania a apreciat că este prea devreme să estimeze cât de multe locuri de muncă vor fi afectate de aceste restructurări.
În 2015, McDonald’s România marchează 20 de ani de la deschiderea primului restaurant pe piaţa locală. Compania deţine 67 de restaurante în 21 de oraşe şi are peste 4.000 de angajaţi. Până în prezent, a investit peste 600 de milioane de lei în România.