MCIN: România – un nou pas spre finalizarea dosarului privind dreptul de autor în Piaţa Unică Digitală

Reprezentanţii Preşedinţiei române a Consiliului UE au ajuns la un acord provizoriu, miercuri seară, cu Parlamentul European referitor la proiectul de directivă care introduce modificări ale normelor UE privind drepturile de autor existente, ca parte a creării unei adevărate pieţe unice digitale a Uniunii.
Economica.net - joi, 14 feb. 2019, 08:19

„Acordul de astăzi este un semn al hotărârii noastre de a institui o piaţă unică digitală funcţională, care încurajează dezvoltarea de noi întreprinderi bazate pe conţinut, în interesul tuturor cetăţenilor europeni. Prin urmare, vom valorifica oportunităţile oferite de mediul digital, atât pentru creatori, ale căror drepturi ar trebui să fie pe deplin respectate, cât şi pentru cetăţenii europeni, care ar trebui să profite de beneficiile aduse de piaţa unică digitală”, a declarat ministrul Culturii, Valer Daniel Breaz, potrivit unui comunicat al MCIN, transmis joi AGERPRES.

Ca pas următor, acordul va fi prezentat spre confirmare de către statele membre în cadrul Consiliului UE, în perioada următoare.

Potrivit MCIN, România a reuşit să facă încă un pas important spre finalizarea, la scurt timp de la preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, a unui dosar extrem de dificil şi important pentru Piaţa Unică Digitală, după ce, săptămâna trecută, preşedinţia a primit susţinerea statelor membre UE pentru textul compromis propus.

„Preşedinţia română la Consiliul UE depune toate eforturile necesare încheierii dosarelor-cheie aflate pe agenda Uniunii, unul dintre acestea fiind propunerea de Directivă privind dreptul de autor în Piaţa Unică Digitală, a cărei negociere complexă durează de trei ani”, precizează sursa citată.

Proiectul de directivă abordează o gamă largă de chestiuni, care pot fi împărţite în trei categorii: adaptarea excepţiilor/ limitărilor în materie de drepturi de autor la mediul digital şi la cel transfrontalier; îmbunătăţirea practicilor de acordare a licenţelor pentru a se asigura un acces mai larg la conţinut; realizarea unei pieţe funcţionale a drepturilor de autor.

În ceea ce priveşte platformele de partajare de conţinut online, directiva clarifică cadrul juridic în care acestea funcţionează. Aceste platforme vor trebui în principiu să obţină o licenţă pentru operele protejate prin drepturi de autor încărcate de utilizatori, cu excepţia cazului în care sunt îndeplinite anumite condiţii prevăzute în directivă.

De asemenea, directiva consacră dreptul autorilor şi al artiştilor interpreţi sau executanţi la o remuneraţie corespunzătoare şi proporţională în momentul acordării de licenţe sau al transferării drepturile lor, introduce o obligaţie de transparenţă în ceea ce priveşte exploatarea operelor licenţiate şi un mecanism de ajustare a remuneraţiilor, precum şi un mecanism de soluţionare alternativă a litigiilor. Dezvoltatorii de software sunt excluşi de la aceste norme, informează MCIN.

Te-ar mai putea interesa și
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
Peste 149.000 de contribuabili au notificat intenţia de a beneficia de amnistia fiscală până la data de 19 noiembrie, majoritatea persoane fizice, potrivit unui comunicat al Guvernului....
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Northvolt, producătorul suedez de celule de baterii pentru vehicule electrice, a anunțat că și-a înaintat cererea de ...
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi ...
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă ...