Potrivit sursei citate, Executivul a aprobat miercuri proiectul de Hotărâre de Guvern privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul privatizării, act normativ care stabileşte şi strategia de privatizare a Companiei Naţionale Poşta Română S.A., potrivit căreia investitorul va deţine 51% din capitalul social al companiei.
‘Decizia oferirii unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social a fost luată avându-se în vedere o serie de avantaje precum: procentul fix (51%) propus investitorului conferă claritate procesului de privatizare şi valorificare maximală a participaţiei statului la momentul tranzacţiei şi în perspectivă, pasul doi, la momentul exit-ului. De asemenea, procentul de 51% conferă potenţialilor investitori dreptul de control asupra deciziilor financiare şi operaţionale ale CNPR şi asupra resurselor investite, crescând direct proporţional valoarea oportunităţii investiţionale. Structura propusă a tranzacţiei prin care investitorul devine acţionar majoritar lărgeşte plaja potenţialilor investitori, creând premisa obţinerii unui preţ real şi echitabil. Contribuţia financiară aferentă majorării capitalului social reprezintă un aport de numerar substanţial adus de investitor, necesar pentru a finanţa programe investiţionale ale companiei şi, totodată, arată seriozitate, interes şi angajament din partea acestuia pe termen lung’, se mai arată în comunicatul MCSI.
În acest context, ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, a arătat că modificarea strategiei de privatizare a Poştei Române prin vânzarea unui pachet de acţiuni de 51% din capital va permite selectarea unui investitor care va efectua investiţii financiare şi de know-how semnificative care se vor materializa într-o diversificare şi creştere a calităţii serviciilor oferite de companie în beneficiul tuturor clienţilor săi.
‘Prin aprobarea acestui act normativ s-a atins un prim punct important în itinerariul strategiei de privatizare, validat acum de Guvernul României şi care prevede cea mai bună modalitate de valorificare pe termen mediu şi lung a capitalului Poştei Române şi a poziţiei de acţionar a statului. Modificările recente vor permite selectarea unui investitor care, deţinând un pachet de 51% din acţiuni, va efectua investiţii financiare şi de know-how semnificative. Acestea se vor materializa într-o diversificare şi creştere a calităţii serviciilor oferite de companie în beneficiul tuturor clienţilor săi. Specialiştii cooptaţi în cadrul MCSI, alături de consultanţii selectaţi vor demara în perioada următoare, conform itinerariului de privatizare, discuţii cu potenţialii investitori’, a arătat ministrul Comunicaţiilor.
Actualizarea strategiei de privatizare a C.N. Poşta Română S.A. a fost elaborată de MCSI în baza asistenţei oferite de consorţiul format din KPMG România S.R.L. şi SCA Ţucă, Zbârcea şi Asociaţii. Actul normativ adoptat modifică şi completează Hotărârea Guvernului 761/2012. Principalele amendamente aduse strategiei de privatizare sunt dobândirea de către un investitor a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al C.N. Poşta Română S.A. în cadrul unei operaţiuni de majorare de capital social prin aport în numerar şi stabilirea metodei de selecţie a investitorului prin licitaţie cu oferta în plic combinată cu metoda licitaţiei cu strigare precedată de negocieri desfăşurate pe bază de oferte preliminare şi neangajante depuse de potenţialii investitori.
Actul normativ stipulează posibilitatea ca Ministerul Comunicaţiilor să-şi asigure condiţii de profitabilitate maximă pentru un eventual exit.