Guvernele UE vor să ajungă un acord privind controlul centralizat al băncilor care se confruntă cu dificultăţi financiare până la sfârşitul anului dar nu au o opinie comună privind anvergura Mecanismul Unic de Rezoluţie (SRM). Germania a cerut atribuţii mai limitate pentru BCE, care să poate rezolva doar problemele băncilor mari. Berlinul vrea, până la sfârşitul anului, să găsească o soluţie comună cu partenerii din UE privind Mecanismul Unic de Rezoluţie pentru Uniunea Bancară care va decide ce bănci vor fi salvate şi care vor fi închise.
Mecanismul Unic de Rezoluţie ar trebui să acopere ‘toate instituţiile statelor membre ale UE care participă la mecanismul unic de supervizare’, se arată în raportul Băncii Central Europene.
Acest mecanism este al doilea pilon de bază al proiectului uniunii bancare, menit să separe legătură dintre băncile cu probleme şi guvernele lor. De asemenea BCE consideră că Mecanismul Unic de Rezoluţie poate fi înfiinţat fără a schimba tratatele UE.
Luna trecută, preşedintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, a solicitat întârzierea implementării noilor reglementări privind salvarea băncilor care se confruntă cu probleme financiare.
Şeful BCE a cerut ca deţinătorii de obligaţiuni să fie scutiţi de pierderile survenite în urma salvării băncilor până când va fi pe deplin operaţională uniunea bancară europeană.
UE a aprobat anul acesta noile reglementări privind asistenţa financiară acordată băncilor cu probleme, conform cărora deţinătorii de obligaţiuni trebuie să împartă pierderile în cazul falimentului instituţiei de creditare.
Draghi a explicat că, în principiu, nu are obiecţii faţă de impunerea pierderilor creditorilor băncilor, dar se teme că, astfel, vor fi destabilizate pieţele, deoarece încă nu este operaţională uniunea bancară europeană.
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, Mecanismul Unic de Rezoluţie pentru Uniunea Bancară va avea un nou board, format din reprezentaţii Băncii Central Europene, Comisiei Europene şi ai autorităţilor naţionale competenţe (şi anume, cele ale statelor în care se află sediul central al băncii, precum şi sucursale şi/sau filiale ale acesteia). Dacă statele membre sunt de acord, Mecanismul Unic de Rezoluţie pentru Uniunea Bancară va deveni operaţional în 2015.
Comisia Europeană a modificat regulile în materie de ajutoare de stat pentru bănci, astfel că, înainte ca băncile să poată solicita o finanţare publică, acţionarii şi creditorii subordonaţi vor fi primii care vor trebui să contribuie.