Mecanismul European de Stabilitate ar putea deveni organism unic de rezoluție bancară

Comisia Europeană ar putea funcționa ca organism unic de rezoluție bancară, doar pentru o perioadă limitată de timp, iar ulterior ar putea delega atribuțiile Mecanismului European de Stabilitate (MES), a sugerat, miercuri, comisarul european pentru piața unică și servicii, Michel Barnier, într-un interviu acordat publicației germane 'Handelsblatt', transmite Reuters
Economica.net - mie, 09 oct. 2013, 11:15
Mecanismul European de Stabilitate ar putea deveni organism unic de rezoluție bancară

Potrivit unui comunicat al comisiei, Mecanismul Unic de Rezoluție pentru Uniunea Bancară va avea un nou board, format din reprezentații Băncii Central Europene, Comisiei Europene și ai autorităților naționale competențe (și anume, cele ale statelor în care se află sediul central al băncii, precum și sucursale și/sau filiale ale acesteia). Acest comitet ar avea competențe largi pentru a analiza și a defini modul de abordare a rezoluției unei bănci: ce instrumente trebuie utilizate și cum ar trebui să se implice Fondul european de rezoluție.

Mecanismul Unic de Rezoluție pentru Uniunea Bancară ar urma să completeze mecanismul unic de supraveghere bancară (care va deveni operațional la sfârșitul anului 2014) și constituie o nouă etapă spre uniunea bancară, care are drept obiectiv eliminarea legăturii între criza bancară și criza datoriilor.

Dacă o bancă din zona euro va întâmpina grave dificultăți financiare, BCE, în calitate de supervizor va trage semnalul de alarmă. În acest moment, Consiliul de Rezoluție (care la început va fi format din 300 de angajați) va face recomandări Comisiei, cea care va lua decizia dacă va pune în practică procedura de rezoluție bancară.

Intrarea în vigoare a Mecanismului Unic de Rezoluție este prevăzută pentru 2015, însă regulile pe baza cărora ar urma să se stabilească ordinea creditorilor în cazul salvării unei bănci nu vor fi operaționale decât în 2018.

Declarațiile lui Barnier indică faptul că forul european ar putea fi dispus să facă un compromis pentru a accelera proiectul uniunii bancare.

‘Am putea ajunge de la început la un acord, astfel încât Comisia Europeană să conducă Mecanismul Unic de Rezoluție pentru o perioadă limitată de timp și vom găsi o altă soluție pe termen lung. Mecanismul European de Stabilitate ar putea prelua organismul unic de rezoluție bancară imediat ce va deveni o instituție europeană. Dar, pentru a realiza asta, trebuie să schimbăm Constituția europeană’, a explicat comisarul european pentru piața unică și servicii.

Acesta a respins propunerea prezentată marți de ministrul germen de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, ce prevede ca Mecanismul Unic de Rezoluție să-și limiteze competențele la băncile europene de importanță sistemică, așa cum este cazul la noul organism de supervizare al BCE.

‘Băncile mici pot intra, de asemenea, în faliment și provoca turbulențe în sistemul financiar. Nu am încredere în ideea ca Mecanismul de Rezoluție pentru băncile mai mici să fie de competența agențiilor naționale de supervizare, dar este adevărat că trebuie să ajungem la un compromis’, a explicat Barnier.

Luna trecută, președintele Băncii Central Europene (BCE), Mario Draghi, a subliniat, încă o dată, importanța înzestrării uniunii monetare cu o arhitectură instituțională mai puternică, în special prin intermediul uniunii bancare. Aceasta din urmă ar urma să ajute la relansarea pieței creditului în zona euro, dar și la accelerarea procesului de redresare a băncilor cu probleme.

În perioada următoare, Comisia vrea să modifice de la 1 august regulile în materie de ajutoare de stat pentru bănci, astfel că, înainte ca băncile să poată solicita o finanțare publică, acționarii și creditorii subordonați vor fi primii care vor trebui să contribuie.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...