Mecca vrea să conducă expansiunea Arabiei Saudite în domeniul energiei solare

Mecca, vizitată anual de milioane de pelerini atraşi de cel mai sfânt loc al islamului, vrea să devină primul oraş din Arabia Saudită care operează o centrală de mari dimensiuni pentru generarea de energie regenerabilă, scrie Bloomberg.
Economica.net - lun, 24 sept. 2012, 06:25
Mecca vrea să conducă expansiunea Arabiei Saudite în domeniul energiei solare

Autorităţile locale vor să aleagă la începutul anului următor, dintr-un grup de 20 de ofertanţi, investitorul care va construi şi opera facilităţi ce vor produce 385 GWh pe an, incluzând o capacitate de energie solară de 100 de MW pe an, a declarat primarul din Mecca, Osama al-Bar.

„Niciun oraş din Arabia Saudită nu deţine active de generare de energie, iar noi vrem să fim primii care avem centrale”, a spus al-Bar într-un interviu acordat în capitala saudită, Riad.

Planurile sunt ultimele indicii că regatul saudit îşi accelerează eforturile de a-şi diversifica sursele de energie, întrucât creşterea economiei şi a populaţiei ar putea eroda statutul Arabiei Saudite de cel mai mare exportator de petrol.

Autorităţile centrale vizează investiţii de 109 miliarde de dolari în energie solară, care ar trebui să asigure circa o treime din necesarul ţării până în 2032, faţă de aproape nimic în prezent. Anul trecut, investiţiile în energie solară s-au ridicat la nivel global la 139 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Programul oraşului Mecca se alătură planurilor guvernului şi ar putea constitui un exemplu pentru alte oraşe din Orientul Mijlociu, a declarat directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regnerabilă, Adnan Amin.

„Proiectul este vizionar, întrucât Mecca are o semnificaţie specială în lume. Situaţia este simplă. În 25 de ani, Arabia Saudită ar putea deveni importator net de energie. Sursele regenerabile ar fi relativ ieftine”, a spus Amin.

Mecca este locul de naştere al islamului şi are aproximativ 2 milioane de locuitori, însă anual găzduieşte de peste trei ori mai multe persoane. Cei peste 1,3 miliarde de musulmani din întreaga lume trebuie să viziteze oraşul, în pelerinaj, cel puţin o dată în viaţă.

Arabia Saudită depinde de petrol pentru 86% din veniturile anuale. Statul accelerează explorările pentru gaze naturale şi intenţionează să dezvolte capacităţi de producţie de energie solară şi nucleară, pentru a păstra mai mult petrol pentru export.

Te-ar mai putea interesa și
Noi modificări de preț la carburanți. Motorina devine și mai scumpă decât benzina, care sunt prețurile acum
Noi modificări de preț la carburanți. Motorina devine și mai scumpă decât benzina, care sunt prețurile acum
În ultimele zile, evoluțiile prețurilor benzinei și motorinei la pompă au fost divergente. Benzina s-a ieftinit, iar motorina s-a scumpit....
Gazprom chiar a oprit livrările de gaze către Austria sâmbătă dimineață. Cum se descurcă austriecii
Gazprom chiar a oprit livrările de gaze către Austria sâmbătă dimineață. Cum se descurcă austriecii
Compania energetică austriacă OMV a declarat că livrările de gaze din Rusia s-au oprit sâmbătă la ora 6 dimineața ...
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – secretar de stat
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – ...
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu anunță start bun pe secțiunea - lipsă Margina - Holdea ...
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Secretarul de Stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a anunțat vineri că a fost într-o vizită pe șantierul ...