Mecca vrea să conducă expansiunea Arabiei Saudite în domeniul energiei solare

Mecca, vizitată anual de milioane de pelerini atraşi de cel mai sfânt loc al islamului, vrea să devină primul oraş din Arabia Saudită care operează o centrală de mari dimensiuni pentru generarea de energie regenerabilă, scrie Bloomberg.
Economica.net - lun, 24 sept. 2012, 06:25
Mecca vrea să conducă expansiunea Arabiei Saudite în domeniul energiei solare

Autorităţile locale vor să aleagă la începutul anului următor, dintr-un grup de 20 de ofertanţi, investitorul care va construi şi opera facilităţi ce vor produce 385 GWh pe an, incluzând o capacitate de energie solară de 100 de MW pe an, a declarat primarul din Mecca, Osama al-Bar.

„Niciun oraş din Arabia Saudită nu deţine active de generare de energie, iar noi vrem să fim primii care avem centrale”, a spus al-Bar într-un interviu acordat în capitala saudită, Riad.

Planurile sunt ultimele indicii că regatul saudit îşi accelerează eforturile de a-şi diversifica sursele de energie, întrucât creşterea economiei şi a populaţiei ar putea eroda statutul Arabiei Saudite de cel mai mare exportator de petrol.

Autorităţile centrale vizează investiţii de 109 miliarde de dolari în energie solară, care ar trebui să asigure circa o treime din necesarul ţării până în 2032, faţă de aproape nimic în prezent. Anul trecut, investiţiile în energie solară s-au ridicat la nivel global la 139 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Programul oraşului Mecca se alătură planurilor guvernului şi ar putea constitui un exemplu pentru alte oraşe din Orientul Mijlociu, a declarat directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regnerabilă, Adnan Amin.

„Proiectul este vizionar, întrucât Mecca are o semnificaţie specială în lume. Situaţia este simplă. În 25 de ani, Arabia Saudită ar putea deveni importator net de energie. Sursele regenerabile ar fi relativ ieftine”, a spus Amin.

Mecca este locul de naştere al islamului şi are aproximativ 2 milioane de locuitori, însă anual găzduieşte de peste trei ori mai multe persoane. Cei peste 1,3 miliarde de musulmani din întreaga lume trebuie să viziteze oraşul, în pelerinaj, cel puţin o dată în viaţă.

Arabia Saudită depinde de petrol pentru 86% din veniturile anuale. Statul accelerează explorările pentru gaze naturale şi intenţionează să dezvolte capacităţi de producţie de energie solară şi nucleară, pentru a păstra mai mult petrol pentru export.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...