MECMA: Avem o înţelegere cu FP privind amânarea numirii noilor şefi la Hidroelectrica

Ministerul Economiei a anunţat, marţi, că a solicitat amânarea numirii membrilor Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica pentru a permite aplicarea unui decizii a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi că are o "înţelegere" cu Fondul Proprietatea (FP) pe acest subiect.
Economica.net - mar, 16 oct. 2012, 11:02
MECMA: Avem o înţelegere cu FP privind amânarea numirii noilor şefi la Hidroelectrica

„Recenta solicitare a MECMA (…) a fost formulată în contextul necesităţii implementării cerinţelor Hotărârii 73 adoptate de CSAT în şedinţa din 27 septembrie”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al Hidroelectrica.

Hotârerea CSAT se referă la un articol din Legea Concurenţei, care prevede că operaţiunile de preluare a controlului asupra unor întreprinderi sau active, precum şi cele de concentrare economică, sunt supuse legii pentru concurenţă.

Numirea membrilor Consiliului de Supraveghere a Hidroelectrica este unul dintre subiectele care vor fi discutate în AGA producătorului de energiei programată pentru 31 octombrie.

Franklin Templeton, adminitratorul Fondului Proprietatea, a comunicat luni că Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) vrea să amâne numirea noului Consiliu de Supraveghere al Hidroelectrica. Franklin Templeton a arătat că respinge propunerea şi o consideră „un abuz de poziţie majoritară” şi o „gravă încălcare a principiilor de guvernanţă corporativă”.

„Ministerul Economiei a luat act cu surprindere de scrisoarea deschisă transmisă în spaţiul public de reprezentanţii Franklin Templeton Investment Management Ltd”, arată ministerul.

În comunicat se mai spune că „a fost înţelegerea celor doi acţionari ai Hidroelectrica”, respectiv Ministerul Economiei şi Fondul Proprietatea, ca „expertul de talie internaţională, angajat iniţial doar pentru recrutarea directorului general, va furniza servicii şi pentru selectarea membrilor Consiliului de Administraţie”.

Producătorul de energie a intrat în insolvenţă în 20 iunie şi de atunci se află în administrarea judiciară a firmei Euro Insol.

Compania este în insolvenţă din cauza vânzărilor de energie către „băieţii deştepţi”, a managementului deficitar, secetei prelungite, dar şi a altor factori, conform unui raport al Euro Insol. Producătorul de electricitate a pierdut 1,1 miliarde euro în perioada 2006-2012 din vânzarea energiei prin contracte directe.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...