Medicamentele generice pentru cancer care lipsesc din farmacii, retrase de pe lista de gratuităţi

Economica.net
29 02. 2012

„Toţi pacienţii bolnavi de cancer au dreptul la tratament gratuit. Faptul că unii pacienţi plătesc anumite medicamente ar putea avea mai multe explicaţii. Ar fi vorba despre medicamente ieftine, neatractive din punctul de vedere al profitului firmelor şi, în acest caz, Ministrul Sănătăţii va interveni ca respectivele produse să fie aduse de Unifarm”, a mai spus preşedintele CNAS.

Un alt motiv pentru care pacienţii ajung să-şi cumpere medicamente este faptul că nu sunt informaţi corect de prescriptori despre efectele genericului -medicamentul gratuit. „Prescriptorii trebuie să explice bolnavilor că medicamentul generic are acelaşi efect cu medicamentul original”, a mai spus Duţă

Dacă medicamentul generic nu se găseşte în farmacii, atunci autorităţile îl pot retrage de pe lista de gratuităţi

„În cazul în care medicamentul generic nu se găseşte în farmacii, atunci vom face analize concrete şi putem solicita scoaterea acestuia de pe lista produselor gratuite”, a conchis Duţă.

În România sunt 90.000 de bolnavi cu cancer care primesc citostatice. Bugetul alocat pentru taratmentul cu citostatice este de 830 milioane lei pe an, o treime din banii fiind alocaţi de către Ministerul Sănătăţii, iar două treimi de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Restul costurilor aferente tratării unui bolnav oncologic sunt decontate prin cheltuielile spitalelor raportate la CNAS drept caz rezolvat (DRG), a mai spus Duţă.