Tagrisso este deja unul dintre cele mai bine vândute medicamente din portofoliul producătorului de medicamente anglo-suedez, aducând venituri de 5,4 miliarde de dolari anul trecut.
Medicamentul este autorizat în mai multe regiuni de pe glob pentru pacienţii cu cancer pulmonar altul decât cu celule mici (NSCLC) şi care prezintă o mutaţie a genei EGFR.
Potrivit celor mai noi date, prezentate la întâlnirea Societăţii Americane de Oncologie Clinică (ASCO), Tagrisso se află la temelia tratamentului pentru cancerul cu mutaţia EGFR, a spus Susan Galbraith, vicepreşedinta executivă a departamentului de oncologie AstraZeneca într-un comunicat.
În cadrul unui studiu clinic denumit ADAURA, la care au participat 682 de pacienţi, Tagrisso a fost evaluat în comparaţie cu un placebo la pacienţi cu NSCLC şi mutaţia EGFR în stadii timpurii şi care au suferit o intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii primare.
În astfel de cazuri, majoritatea pacienţilor se confruntă cu revenirea cancerului în ciuda operaţiei şi a chimioterapiei ulterioare.
În cadrul studiului, Tagrisso sau un placebo au fost administrate pacienţilor pentru a evaluat dacă tratamentul AstraZeneca poate ţine cancerul sub control.
Potrivit datelor, Tagrisso a redus riscul de deces cu 51% în comparaţie cu soluţia placebo.
”Este o îmbunătăţire destul de semnificativă şi remarcabilă”, a spus Dave Fredrickson, vicepreşedinte executiv pentru oncologie la AstraZeneca cu prilejul unui interviu acordat Reuters.
Circa 88% dintre pacienţii care au primit Tagrisso erau în viaţă după cinci ani în comparaţie cu 78% dintre cei care au primit placebo, potrivit datelor studiului clinic.
În afara chimioterapiei, nu există alte medicamente cu excepţia Tagrisso care să-şi fi dovedit eficienţa în prelungirea duratei de viaţă în cazul pacienţilor cu cancer de plămâni cu mutaţia EGFR, a subliniat Fredrickson, adăugând că probabil unei treimi din pacienţii eligibili nu le este prescris Tagrisso.
”Sperăm să putem folosi aceste date pentru a elimina aceste diferenţe”, a spus el.
AstraZeneca urmează să ofere detalii despre impactul combinării Tagrisso cu chimioterapia la pacienţii care suferă de cancer pulmonar cu mutaţia EGFR în stadiu avansat spre finalul acestui an.