Medici: Decizia iresponsabilă a CNAS de a nu continua semnarea actelor adiţionale blochează accesul a 4,5 mil de români la medicii lor de familie
Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au transmis, joi seară, un comunicat de presă comun în care atrag atenţia că intenţia CNAS de a nu mai continua semnarea actelor adiţionale „arată o iresponsabilitate uriaşă faţă de starea sănătate a populaţiei şi o neîndeplinire a obligaţiilor legale pe care le are atribuite de lege”, scrie News.ro.
„În condiţiile în care casele judeţene de asigurări de sănătate nu au notificat furnizorii de servicii medicale privind intenţia de a nu mai prelungi perioada de semnare a actelor adiţionale de prelungire pentru trimestrul I al anului 2018 a contractelor încheiate de furnizorii de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate, considerăm că se încalcă grav legea şi arată dispreţ faţă de aproximativ 4,5 milioane de români care au rămas fără medici de familie prin decizia iresponsabilă a CNAS de azi! Acest fapt este cu atât mai grav cu cât această populaţie se regăseşte în anumite judeţe în care oferta de alţi furnizori de servicii medicale în asistenţa medicală primară este foarte redusă”, se arată în document.
Medicii de familie afirmă că această măsură este propusă doar pentru segmentul de asistenţă medicală primară care „a avut responsabilitatea socială să atragă atenţia asupra abuzurilor realizate de CNAS şi să protesteze public”.
„În spiritul transparenţei, solicităm organelor în drept să evalueze care este gradul de semnare a actelor adiţionale în acest moment cu celelalte segmente de asistenţă medicală deoarece atragem atenţia public, că procentul de neîndeplinire a procedurilor de semnare a actelor adiţionale este cu mult mai mic decât la furnizorii de servicii de medicină de familie! Acest fapt a fost valabil şi în asistenţa medicală primară în anii anteriori când semnarea actelor adiţionale se putea efectua tardiv, fără a atrage constatarea încheierii contractelor”, se mai arată în document.
Medicii de familie afirmă că CNAS „încalcă drepturile pacienţilor de a apela la serviciile medicale ale medicului pe care şi l-au ales, ignorând cu bună ştiinţă faptul că relaţia medic-pacient are un caracter care depăşeşte cadrul administrativ coercitiv pe care CNAS înţelege să îl aplice”.
„Acest fapt demonstrează încă odată justeţea demersurilor organizaţiilor noastre şi evidenţiază caracterul totalitar al unui contract care ar trebui să fie în concordanţă cu codul civil precum şi atitudinea totalitară a unor funcţionari care ar trebui să apere interesele pacienţilor şi nu să împiedice o relaţie normală cu medicul de familie ales! Din acest motiv cerem demiterea celor responsabili de această decizie: ministrul Sănătăţii, preşedintele CNAS, directorii juridici ai MS şi CNAS”, se încheie comunicatul.
Tot joi, organizaţiile reprezentative ale medicilor de familie au transmis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă în care-i cer sprijinul.