Reacţia medicilor de familie vine în contextul în care astăzi, 13 octombrie, este a treia zi consecutivă în care sistemul informatic al cardului naţional de sănătate nu funcţionează. Serviciile efectuate de furnizorii de servicii medicale în perioada în care sistemul informatic al cardului e blocat trebuie încărcate în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) în maximum trei zile lucrătoare, calculate de la ora zero a zilei următoare datei acordării serviciilor.
Sistemul informatic al cardului naţional de sănătate a picat la mai puţin de două săptămâni de la cel mai recent blocaj al platformei informatice PIAS, din data de 29 septembrie, survenit din cauza lucrărilor de mentenanţă a sistemului PIAS, făcute de CNAS între ora 21:00 şi ora 24:00.
Cel mai recent blocaj al sistemului cardului de sănătate a început luni, 10 octombrie, ora 10:00 şi continuă şi astăzi, 13 octombrie.
Sistemul cardului naţional de asigurări de sănătate şi cel al platformei informatice a asigurărilor de sănătate au frecvent blocaje care afectează activitatea cabinetelor şi pun pe drumuri pacienţii.
Orice blocaj al unuia sau mai multor sisteme informatice ale CNAS – fie că vorbim despre sistemul informatic al cardului, sistemul reţetei electronice, fie că vorbim chiar despre PIAS – înseamnă muncă dublă pentru medici, din motive neimputabile lor, care sunt obligaţi să încarce în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate serviciile acordate în cel mult trei zile lucrătoare, calculate de la ora zero a zilei următoare datei prestării lor.
Vă amintim că o oră de nefuncţionare a sistemului cardului naţional de sănătate înseamnă, în medie, 150.000 de pacienţi şi peste 20.000 de medici afectaţi.
Peste 15,7 milioane de români au card naţional de sănătate.
Iată reacţia reprezentanţilor medicilor de familie la haosul creat de disfuncţionalităţile frecvente ale sistemelor informatice ale CNAS, făcută publică azi, 13 octombrie, în a treia zi consecutivă în care sistemul cardului de sănătate e blocat.
„Aşa cum am mai atras atenţia public, în Contractul-cadru, pe baza căruia se contractează întreaga activitate din sistemul de sănătate, există nenumărate obligaţii, sancţiuni şi imputări pentru furnizorii de servicii medicale referitoare la sistemul informatic, dar CNAS nu are nici obligaţii, nici sancţiuni în privinţa nefuncţionării sistemelor informatice. Legiuitorii nu au prevăzut şi nu au acceptat proceduri sau soluţii de rezervă de validare şi raportare, în condiţiile în care PIAS nu funcţionează. Această situaţie nu mai poate fi tolerată”, explică reprezentanţii medicilor de familie.
Nu mai acceptăm să ne asumăm riscul de a lucra offline când sistemele nu funcţionează, pentru că riscăm imputarea unor sume impresionante, spun medicii de familie.
„Serviciile efectuate în afara prevederilor contractuale sunt imputabile medicilor, inclusiv costurile derivate din acestea (reţete, trimiteri etc). Pacienţii noştri sunt cei care au cel mai mult de suferit din cauza acestor grave disfuncţionalităţi, iar noi suntem nevoiţi să fim părtaşi la un atac la dreptul bolnavilor de a-şi primi medicamentele de care au nevoie! Accesul le este îngrădit suplimentar la acestea din cauza unor protocoale adesea ridicole pentru a limita prescrierile. Medicii nu pot prescrie medicamente banale, pacienţii sunt puşi pe drumuri după scrisori medicale, listele de medicamente au ajuns enciclopedii codificate, pline de restricţii şi piedici”, explică reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.
Acestora li se adaugă şi piedicile administrative impuse tot de CNAS (calitatea de asigurat, valoarea pensiei, semnături şi declarații, desele avarii ale PIAS). Nu mai practicăm o profesie liberală, iar pacientul nu mai este de mult în centrul atenţiei şi siguranţa lui este discutabilă, prin îngrădirea accesului la îngrijiri şi terapie. Medicii sunt şantajaţi cu controale abuzive şi interpretări excesive ale unor prevederi legale şi primesc sancţiuni care îi deprofesionalizează. Umilinţele au atins cote maxime în aceste ultime zile, în care a trebuit să pierdem nopţi pentru a nu risca imputări şi a încerca validarea muncii noastre de peste zi. Solicităm tratarea cauzei şi nu a efectului acestor anomalii, demiterea celor responsabili, cercetarea modului în care a fost conceput şi achiziţionat sistemul informatic, pedepsirea vinovaţilor şi găsirea unei soluţii de urgenţă pentru funcţionarea sistemului de sănătate la parametri optimi, au spus reprezentanţii medicilor de familie.
Ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate de câţiva ani încoace şi s-a acutizat în ultimele zile nu mai poate fi tolerat, atrag atenţia reprezentanţii medicilor de familie.
Conform Legii sănătăţii, Art. 270, (1) atribuţiile CNAS sunt următoarele: elaborează, implementează şi gestionează procedurile şi formularele unitare, avizate de Ministerul Sănătăţii Publice, pentru administrarea sistemului de asigurări sociale de sănătate;(…) asigură organizarea sistemului informatic şi informaţional unic integrat pentru înregistrarea asiguraţilor şi pentru gestionarea şi administrarea fondului.
Considerăm că în acest moment, CNAS încalcă această lege, adaugă reprezentanţii medicilor de familie.
Teamnet International se va ocupa de mentenanţa şi suportul tehnic al sistemului cardului şi platformei informatice a asigurărilor de sănătate
În luna iulie, CNAS a atribuit contractele pentru mentenanţa şi suportul tehnic al sistemului cardului naţional de sănătate şi al platformei informatice a asigurărilor de sănătate (PIAS) companiei SC Teamnet International SA. Valoarea totală a contractelor câştigate de Teamnet e de 22,3 milioane lei fără TVA, iar acestea sunt finanţate din banii Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, alimentat în proporţie semnificativă din contribuţiile asiguraţilor la sănătate.
Compania nu a preluat încă mentenanţa şi suportul tehnic al celor două sisteme informatice. Oficialii companiei au refuzat să ne răspundă care este data exactă de la care compania va fi singura responsabilă de mentenanţa celor două sisteme şi, pe cale de consecinţă, de rezolvarea blocajelor.
„Proiectul de suport tehnic pentru platforma informatică a asigurărilor de sănătate va fi preluat de către Teamnet după predarea sistemului şi semnarea contractului, iar proiectul de suport tehnic al sistemului cardului de sănătate va fi preluat de către Teamnet după semnarea contractului, predarea sistemului către echipa noastră şi o perioadă de 30 de zile de acomodare cu mediul specific de lucru al elementelor de detaliu ale sistemului informatic, conform caietului de sarcini”, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii Teamnet.
Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.
Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federație patronală care reunește organizaţii patronale ale medicilor de familie. Federaţia are caracter non profit, apolitic şi neguvernamental.