Medicii de familie, chemaţi la muncă suplimentară de programare şi urmărire a pacienţilor vaccinaţi antiCovid, pentru 30 – 60 de lei per serviciu

"Pentru perioada următoare, ne bazăm pe medicii de familie să informeze, dar, mai mult decât atât, să programeze în platforma de programare pacienții, pacienții pe care îi au pe listă, și, mai mult decât atât, să se asigure că ei vin la vaccinare și că le stau la dispoziție și după vaccinare - pentru orice reacții adverse, pentru orice nevoie de informare, de informații ar avea nevoie", a spus Ministerul Vlad Voiculescu vineri, după şedinţa de guvern. Pentru această muncă suplimentară, făcută în afara programului, medicii de familie vor primi, în anumite condiţii, între 30 şi 60 de lei per serviciu, potrivit OUG 3 din 2021, în vigoare de vineri.
Cristina Şomănescu - lun, 18 ian. 2021, 12:41
Medicii de familie, chemaţi la muncă suplimentară de programare şi urmărire a pacienţilor vaccinaţi antiCovid, pentru 30 - 60 de lei per serviciu

Context

Executivul spune că se bazează acum pe medicii de familie, veriga sistemului sanitar ignorată sistematic de guvernele care s-au perindat la conducerea ţării, să stea la dispoziţia pacienţilor pentru orice informaţie despre vaccinare antiCovid, să-i programeze la vaccin şi să-i urmărească pentru eventuale reacţii adverse postvaccinale. Toate aceste activităţi se supraadaugă la programul deja încărcat al medicilor de familie. Aceştia vor primi între 30 de lei şi 60 de lei per serviciu acordat pacienţilor pe care i-au programat online la vaccinul antiCovid-19 şi i-au urmărit. Aceasta, doar dacă pacientul a făcut ambele doze de vaccin.

Informaţia a fost anunţată de Vlad Voiculescu vineri, când a intrat în vigoare şi actul normativ care reglementează acordarea acestor bani.

„Am stabilit o formă de remunerare celor mai importanți vectori de comunicare și de convingere a românilor în perioada următoare, și anume medicii de familie. Ne bazăm pe medicii de familie să vorbească cu oamenii, să îi informeze, să le stea la dispoziție pentru orice informație au nevoie, pentru că cea mai bună informație despre un produs medical, așa cum este vaccinul, o iei de la un medic, nu neapărat de la un politician sau de la cineva care vorbește într-o seară sau într-o dimineață la televizor, ci de la un medic. Ideal, de la medicul pe care îl cunoști, ideal, de la medicul tău de familie. Medicii de familie sunt esențiali în această perioadă, și sunt esențiali întotdeauna, și sistemul de sănătate trebuie să le acorde importanța pe care o au, pe care o are, de altfel, medicina primară peste tot în lume. Doar așa, un sistem de sănătate poate deveni cu adevărat sustenabil. Pentru perioada următoare, ne bazăm pe medicii de familie să informeze, dar, mai mult decât atât, să programeze în platforma de programare pacienții, pacienții pe care îi au pe listă, și, mai mult decât atât, să se asigure că ei vin la vaccinare și că le stau la dispoziție și după vaccinare – pentru orice reacții adverse, pentru orice nevoie de informare, de informații ar avea nevoie. În perioada următoare, medicii de familie vor fi, de asemenea, remunerați pentru această muncă suplimentară, și subliniez, e o muncă suplimentară, pentru că am văzut în spațiul public că s-a vorbit despre bonusuri. Nu este vorba despre niciun bonus, este vorba despre o plată suplimentară pentru o muncă suplimentară. Și, repet, vorbim de programare, vorbim de informare și vorbim de monitorizarea pacienților din lista de pacienți. Această plată despre care vorbesc va fi de 30 de lei pentru fiecare pacient, pentru acest serviciu, acolo unde medicul de familie îl programează pe pacient, acolo unde pacientul merge și se vaccinează și acolo unde toate lucrurile merg în regulă, se petrec în regulă. Mai departe, atunci când din lista totală de pacienți eligibili pentru vaccinare, când se trece de 50% din acea listă, noi considerăm că acesta este un efort, este și ca rezultat al unui efort masiv de informare, efort preluat de medicul de familie, și atunci plata se face cu 50 de lei per pacient care este, repet, informat, programat, merge la vaccinare și monitorizat. Respectiv, peste 60% din lista persoanelor eligibile, vorbim despre 60 de lei. Deci, este o schemă progresivă care să asigure medicii de familie că pentru această muncă care este atât de importantă în perioada următoare vor fi și remunerați așa cum se cuvine”, a spus Vlad Voiculescu după şedinţa de guvern de vineri, 15 ianuarie.

Pe 15 ianuarie s-a publicat în Monitorul Oficial OUG 3 din 2021 care reglementează sumele de bani pe care le vor primi medicii de familie pentru pacienţii vaccinaţi antiCovid-19, pe care i-au programat pe platforma pusă la dispoziţie de Guvern şi i-au monitorizat, şi condiţiile în care vor primi aceşti bani.

Concret, pentru informarea, programarea la vaccinare antiCovid-19, monitorizarea și raportarea reacţiilor adverse în cazul pacienţilor aflaţi pe listele proprii, medicii de familie vor primi:

  • 30 lei per serviciu pentru primii 50% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare;
  • 50 de lei per serviciu peste pragul de 50,001% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare;
  • 60 de lei per serviciu peste pragul de 60,001% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare, potrivit alineatului (2) al articolului 3 din OUG 3/2021, consultată de Economica.net.

În ce condiţii vor primi aceşti bani

Medicii de familie vor primi sumele enumerate de Economica.net mai sus doar pentru pacienţii din lista proprie, pe care i-au programat la vaccinare antiCovid-19 pe platforma dedicată, şi doar dacă serviciile au fost validate ca servicii de vaccinare în Registrul electronic național de vaccinare, potrivit schemei complete de vaccinare, prevede articolul 3, alineatul (3) din OUG 3/2021, studiată de Economica.net.

Cum vor primi aceşti bani

Plata medicilor de familie pentru activităţile prezentate de Economica.net mai sus se face în baza unui contract distinct, de natură civilă, încheiat cu casa de asigurări de sănătate de către reprezentantul legal al furnizorului de servicii în asistență medicală primară, în condițiile prevăzute prin ordin al Ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS. Ordinul se aprobă în termen de maximum 15 zile de la data intrării în vigoare a OUG nr. 3 din 2021.

Citeşte şi: Vaccinare anticovid: lista întrebărilor la care vor răspunde oamenii care vor să se vaccineze; cum decurge vaccinarea, pas cu pas

Economica.net vă spune, pe larg, cum vor fi remuneraţi medicii de familie pentru pacienţii care se vaccinează antiCovid-19, potrivit OUG nr. 3 din 2021:

Art. 3 din OUG nr. 3/2021
(2) Pentru activitatea prestată de medicii de familie cu liste proprii aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate în vederea informării, programării la vaccinare, monitorizării și raportării reacțiilor adverse pentru persoanele aflate pe listele proprii, aceştia beneficiază de un tarif pe serviciu după cum urmează:

a) pentru primii 50% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 30 lei per serviciu;
b) peste pragul de 50,001% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 50 lei per serviciu;
c) peste pragul de 60,001% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 60 lei per serviciu.

(3) Tarifele prevăzute la alineatul (2) sunt aplicabile exclusiv pentru serviciile acordate persoanelor de pe lista medicilor de familie, înscrise de către medicii de familie pe platforma de programare şi validate ca servicii de vaccinare în Registrul electronic național de vaccinare, potrivit schemei complete de vaccinare.

(4) Tarifele prevăzute la alineatul (2) sunt aplicabile inclusiv pentru administrarea vaccinului, potrivit schemei complete de vaccinare, de către medicul de familie, în cabinetul propriu, în condiţiile stabilite prin Strategia de vaccinare împotriva Covid-19 în România (deocamdată nu e fezabil, pentru că vaccinurile de la Pfizer şi Moderna, care se administrează în România, nu pot fi făcute, din motive logistice, de către medicii de familie n. red.).

(5) Medicii de familie beneficiază pentru serviciile acordate persoanelor care nu au un medic de familie sau pentru care medicul de familie nu asigură aceste servicii în termen de maximum 20 de zile de la demararea fiecărei etape de vaccinare, stabilită prin instrucțiunile emise de președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, de următoarele tarife:

a) pentru activitatea prestată de medicii de familie în vederea informării, programării la vaccinare, monitorizării și raportării reacțiilor adverse: 15 lei per serviciu;

b) în cazul în care medicul de familie realizează în cabinetul propriu activitățile prevăzute la lit. a) și vaccinarea propriu-zisă: 30 lei per serviciu.

(6) De tarifele pe serviciu pentru activitățile prestate în vederea informării, programării la vaccinare, monitorizării și raportării reacțiilor adverse în cazul persoanelor private de libertate aflate în locurile de deținere din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, beneficiază și medicii de familie din aceste unități. Finanțarea serviciilor prestate se asigură prin transferuri de la bugetul Ministerului Sănătății către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

(7) Tarifele prevăzute la alineatele (5) şi (6) sunt aplicabile exclusiv pentru serviciile acordate persoanelor înscrise pe platforma de programare și validate ca servicii de vaccinare în Registrul electronic naţional de vaccinare, potrivit schemei complete de vaccinare.

Articolul 4
(1) Plata personalului medico-sanitar și a registratorilor medicali care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 organizate de către unitățile sanitare, astfel cum sunt reglementate la art. 4 alin. (2) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, precum și plata medicilor de familie pentru activitățile prevăzute la articolul 3 alineatele (2) – (7) se fac în baza unui contract distinct, de natură civilă, încheiat cu casa de asigurări de sănătate de către reprezentantul legal al unității sanitare sau al furnizorului de servicii în asistență medicală primară, în condițiile prevăzute prin ordin al ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care se aprobă în termen de maximum 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Update 20 ianuarie 

Economica.net vă prezintă luarea de poziţie a Federaţiei Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie despre programările la vaccinul Covid-19, făcute de medicii de familie, dar şi despre ordonanţa de urgenţă despre care am scris aici.

„Programarea prin medicul de familie este doar una din cele cinci modalități de programare disponibile. Cea mai recomandată modalitate este cea prin aparținători (rude, prieteni apropiați) pentru a alege centrul de vaccinare cel mai apropiat sau accesibil, ziua și ora dorite. Persoanele vârstnice și cele cu probleme de sănătate au frecvent nevoie de însoțitor, de exemplu pentru a fi transportate cu mașina, astfel încât programarea conține mai multe variabile, care depășesc cadrul discuției pacient-medic.

În această etapă competițională a programării la vaccinare, în care câteva zeci sau sute de locuri de programare apar noaptea și se ocupă în câteva minute, medicii de familie nu pot răspunde satisfăcător solicitărilor pacienților sau aparținătorilor, de multe ori chiar agresive.
Medicul de familie și personalul existent în număr extrem de mic în cabinet – adesea doar o asistentă medicală cu normă redusă – pot să se implice în activitatea extrem de consumatoare de timp de programare în platforma STS a pacienților pentru vaccinare, în general, doar în afara programului obișnuit de cabinet. Amintim că programul de lucru a fost deja prelungit începând cu luna octombrie pentru monitorizarea pacienților bolnavi de COVID-19 izolați la domiciliu. Consultațiile obișnuite nu pot fi întrerupte sau amânate pentru a efectua câte o programare exact atunci când sună un pacient sau un aparținător și solicită ca programarea să fie făcută imediat, eventual pentru că au apărut locuri pe platformă în acel moment.

Platforma de programare a devenit parțial funcțională la finalul săptămânii de lucru, vineri seară, iar introducerea pacienților ca beneficiari pentru a putea fi programați de medicii de familie a fost cvasiimposibilă timp de mai multe zile. Platforma a prezentat numeroase erori pentru utilizatorii de tip “medic”, fiind practic depanată pe tot cuprinsul weekendului de echipa STS împreună cu câțiva medici de familie voluntari care au semnalat erorile. Platforma continuă să nu aibă o serie de funcționalități, fiind astfel mult îngreunată utilizarea sa de către medici și personalul cabinetului care trebuie să gestioneze nu doar între 1 și 9 beneficiari ca orice utilizator obișnuit ci sute, uneori mii de beneficiari.

Medicii de familie accesează aceleași centre de vaccinare și văd aceleași locuri libere de programare pe care le vede orice pacient sau aparținător. Nu există centre speciale sau locuri dedicate fiecărui medic de familie pentru pacienții săi. Astfel încât șansele obținerii unei programări direct de către un pacient sau aparținător care urmăresc continuu, zi și noapte, apariția unor noi centre și locuri de programare în orașul dorit, în ziua și la ora dorite sunt mult mai mari decât prin intermediul medicului de familie.

Instruirea medicilor de familie și a personalului cabinetului s-a făcut începând cu seara zilei de vineri prin aceeași pagină ROVaccinare, cu aceleași tutoriale video și manuale de utilizare disponibile publicului larg care accesează pagina. Aproape nicio Direcție de Sănătate Publică nu a trimis informări medicilor. Pe măsură ce au descoperit cum se utilizează platforma, medicii de familie s-au informat între ei și prin intermediul organizațiilor medicilor. Indiferent de vârstă și mediul de activitate – urban sau rural – medicii de familie și/sau personalul din cabinet utilizează calculatorul și internetul de peste un deceniu, astfel încât orice comentarii ale unor moderatori TV pe această temă sunt complet deplasate și nu le fac cinste.

Plata medicilor de familie, în valoare de 30 lei/pacient, pentru activitatea de informare, programare la vaccinare, vaccinare (atunci când va fi posibilă în cabinet), monitorizare și raportare a reacțiilor adverse pentru persoanele aflate pe listele proprii nu este efectuată de casele de asigurări decât dacă programarea este realizată de medicul de familie sau de personalul cabinetului, iar pacientul efectuează ambele doze ale vaccinului. Medicul nu este plătit deloc dacă programarea este realizată direct de pacienți, aparținători sau asistenți sociali prin call-center sau platformă sau dacă pacientul nu efectuează ambele doze de vaccin.

Vaccinarea împotriva COVID-19 nu se realizează în această etapă în cabinetele medicilor de familie. Vaccinarea se realizează în centre de vaccinare organizate de autoritățile publice. Majoritatea pacienților care apelează în aceste zile medicii de familie cred că vaccinarea se face în cabinet.

Pacienții cu boli cronice, indiferent de vârstă, nu trebuie să prezinte adeverințe de la medicul de familie nici la angajator și nici la centrul de vaccinare. Pacienții cu vârsta sub 65 de ani care nu s-au regăsit în baza de date furnizată de CNAS și nu au putut fi validați în platformă nici de medici pot prezenta, atunci când se prezintă la programare în centrul de vaccinare, orice document medical cu diagnosticul (de exemplu, scrisoare medicală, bilet de externare, raport medical, rețetă ș.a.). Alte precizări vor fi oferite de Ministerul Sănătății în perioada următoare”, se arată în luarea de poziţie a medicilor reuniţi în Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

„Campania de vaccinare abia a început de trei săptămâni și nu se încheie luna aceasta sau luna viitoare. Ne vom vaccina, toți cei care vom dori, pe tot parcursul acestui an. Medicul de familie nu vă poate ajuta să fiți primul vaccinat, dar vă poate ajuta să vă programați dacă nu puteți apela la celelalte patru modalități de programare. Cel mai important, însă, este că medicul dvs. de familie vă poate ajută să vă informați corect despre vaccinul împotriva COVID-19 și vă poate răspunde la întrebările medicale pe această temă. Solicităm autorităților competente o mai clară și eficientă informare a publicului larg despre rolul medicului de familie în campania de vaccinare, pentru a evita situațiile tensionate între pacienți și medici”, spune medicul Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...