Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat în transparenţă decizională săptămâna trecută valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, scrie Agerpres.
Valoarea punctelor calculată de CNAS este următoarea: pentru punctul per capita – 7,7 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară – 6,2 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate – 3,3 lei.
„Solicităm public revenirea fără întârziere la tarifele stabilite pentru ultimul trimestru din 2023 şi încheierea de acte adiţionale pentru tot anul 2024 pe actualele valori de punct”, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti.
„Publicarea în transparenţă decizională la CNAS a proiectului de norme ale contractului – cadru pentru 2024, prin care sunt propuse valori mult scăzute ale serviciilor pentru medicina de familie şi medicina din ambulatoriu, are drept consecinţă imediată scăderea drastică a veniturilor cabinetelor după 1 februarie 2024. Împreună cu modificările fiscale suplimentare şi împovărătoare aşteptate în anul 2024, creşterea inflaţiei şi introducerea de noi mecanisme de control şi sancţiuni, acestea vor genera scăderi de până la 50% ale valorilor facturilor cabinetelor noastre, ceea ce va duce asistenţa medicală primară şi pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps”, susţin medicii de familie.
Potrivit acestora, în urma modificărilor multe cabinete se vor închide, activitatea celor rămase se va reduce considerabil pentru a face faţă cheltuielilor.
„Astăzi vorbim despre decimarea unui segment important medical, prin scăderea veniturilor cabinetelor de medicina familiei la jumătate, o decizie fără precedent în istoria României pentru o categorie profesională! Recent, prim-ministrul României a făcut referire la medicii de familie ca fiind o categorie profesională lipsită de seriozitate, prin aceasta demonstrând nu doar lipsa de respect faţă de munca acestora, dar şi o profundă necunoaştere a felului cum funcţionează sistemul de sănătate din România şi mecanismele de plată în medicina primară, mecanisme care ne-au fost impuse încă de la începuturile reformei, fără nicio consultare. Domnia sa a afirmat că „este corect să-i plătim mai bine pe medicii care muncesc serios! Adică serviciile prestate efectiv să primeze în faţa plăţii pe liste de pacienţi, adică pentru nişte nume puse pe o hârtie!”, mai spun reprezentanţii medicilor de familie.
Conform comunicatului, deficitul de medici a ajuns la „cote de dezastru”, în condiţiile în care „mai bine de 4.000 de colegi” au plecat să îşi practice profesia în alte ţări europene.
„După ce am fost transformaţi din profesionişti cu profesii liberale în prestatori de servicii medicale, acum suntem jigniţi public in corpore, jefuiţi de ceea ce ni se cuvine, controlaţi ca şi cum am fi infractori, noi şi colaboratorii noştri, alături de care muncim de o viaţă, suntem condamnaţi la scăderea veniturilor pentru că Guvernul României refuză să îşi respecte angajamentele! Dar ce aveţi cu noi, domnule prim-ministru? Nu vă mai doriţi asistenţă medicală primară şi ambulatorie în România, credeţi că medicina se face numai în spitalele şi clinicile private şi vă puteţi dispensa de toţi ceilalţi? Doriţi să experimentaţi un sistem de sănătate în care nu funcţionează aceste două verigi considerate esenţiale şi fără de care nu se poate vorbi de un sistem de sănătate viabil? Vă doriţi cetăţeni bolnavi, de fapt?”, se arată în comunicat.
Totodată, AMFB cere „reparaţia capitală” a sistemului unic informatic integrat despre care susţine că „mai mult stă offline decât merge” şi care nici în prezent „nu validează corect” serviciile medicale contractate.