Potrivit Federaţiei naţionale a medicilor, aflată la originea mişcării sociale, rata de participare la grevă era marţi la prânz de circa 70% din cei aproximativ de 31.000 de medici din serviciul naţional de sănătate.
Preşedinta Federaţiei, Joana Bordalo e Sa, a declarat pentru agenţia de presă Lusa că acest nivel de participare este „reprezentativ pentru revolta pe care o resimt medicii”.
Spitalele publice asigură totuşi un serviciu minim pentru cazurile urgente.
Greviştii refuză să amâne pentru 2025 renegocierea grilei salariale, aşa cum a propus guvernul, şi cer condiţii de lucru mai bune pentru a evita ca medicii din serviciul public să se alăture sectorului privat, îngreunând astfel povara celor rămaşi în sistemul de stat, deja marcat de lipsa de personal.
De la venirea sa la putere după alegerile legislative anticipate din martie, noul guvern minoritar de dreapta, moderat, a fost chemat să răspundă revendicărilor mai multor categorii de funcţionari, aminteşte AFP. Executivul condus de premierul Luis Montenegro a reuşit până acum să ajungă la un acord cu cadrele didactice, grefierii şi forţele de ordine, dar mai trebuie să negocieze cu medicii şi infirmierii, precum şi cu militarii.
Şi lucrătorii feroviari cer majorări salariale şi pentru miercuri au prevăzută o nouă grevă, după cele de luni şi din 28 iunie.
Guvernul nu dispune de majoritate absolută în Parlament, unde întâmpină opoziţia socialiştilor alungaţi de la putere în martie şi a extremei drepte în ascensiune.
Sursa foto: Fnam.pt