Medicii ar putea prescrie din nou denumirile comerciale ale medicamentelor – proiect
Concret, proiectul reglementează prescrierea de către medici a denumirii comerciale a medicamentelor şi cu indicarea denumirii comune internaţionale (DCI) corespunzătoare. Este vorba despre proiectul de act normativ pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1389/2010 pentru aprobarea Contractului-cadru, privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011 – 2012.
În prezent, prescrierea se face pe denumire comună internaţională – DCI, iar numai în cazuri justificate medical – pe denumire comercială.
„Medicul va informa asiguratul despre tipurile şi efectele terapeutice ale medicamentelor pe care urmează să i le prescrie, precum şi despre nivelul contribuţiei personale pe care asiguratul urmează să o suporte; în situaţia în care partea de contribuţie personală nu poate fi susţinută financiar de către asigurat, medicul poate recomanda un alt medicament/alte medicamente care să răspundă cerinţei în ceea ce priveşte nevoia de tratament a asiguratului”, se precizează în proiectul de act normativ.
Important de precizat că modalităţile de prescriere, de eliberare şi de decontare a medicamentelor cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu se stabilesc prin norme.
Medicii vor elibera medicamentele – denumiri comerciale aferente DCI-urilor (n.red. denumirea comună internaţională) din sublistele A, B şi C – secţiunile C1 şi C3, conform prescripţiei medicale.