Medicul Aurelia Drăghici, numită director general interimar al Institutului Cantacuzino

Medicul Aurelia Graţiela Drăghici a fost numită director general al Institutului Cantacuzino, printr-un ordin semnat de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la aproape trei luni de la demiterea lui Radu Iordăchel.
Economica.net - mar, 22 oct. 2013, 07:34
Medicul Aurelia Drăghici, numită director general interimar al Institutului Cantacuzino

„Ministrul Sănătăţii i-a dispus noului director realizarea planului de acţiuni întocmit de Consiliul de Administraţie (…) şi să aibă în vedere prevenirea unor situaţii precum cele care au dus la destituirea fostului director general”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, luni seară, de Ministerul Sănătăţii (MS).

Noul director al institutului, dr. Aurelia Drăghici, are 47 de ani şi este medic primar obstetrică-ginecologie şi consilier general al Capitalei, din partea USL.

Potrivit MS, raportul Corpului de control al ministrului Sănătăţii referitor la activitatea defectuoasă a fostului director general consemnează, printre altele, faptul că acesta, „prin activitatea desfăşurată, dovedeşte lipsă de viziune, neavând un plan de redresare pe termen scurt, mediu şi lung, toate acestea având un impact negativ asupra funcţionării Institutului Cantacuzino”.

MS enumeră şi principalele concluzii ale raportului, printre care aceea că „şase contracte au fost încheiate cu aceiaşi firmă de avocatură, cabinetul de avocatură Gavriloi Marius, firmă care, în prezent îl reprezintă pe directorul general, domnul Radu Iordăchel în dosarul nr. 8116/299/2013, cauză în care Ministerul Sănătăţii a formulat o contestaţie la executare silită iar domnul Radu Iordăchel are
calitatea de pârât (intimat)”.

O altă concluzie privind mandatul lui Iordăchel la conducerea institutului este că „directorul general, prin activitatea desfăşurată, dovedeşte lipsă de viziune, neavând un plan de redresare pe termen scurt, mediu şi lung, toate acestea având un impact negativ asupra funcţionarii institutului, prin urmare, la 30.06.2013, institutul înregistrează pierderi de aproximativ 6.596 mii lei”, mai precizează MS.

„Invocarea lipsei de atribuţii privind reluarea producţiei de vaccin şi a faptului că atribuţiile au fost conferite integral Directorului General Adjunct, este falsă. Directorul General Adjunct are atribuţii, conform Hotărârii CA nr. 123/11.02.2013 şi a deciziei nr. 177/08.02.2013, în ceea ce priveşte investiţiile şi finalizarea ariei de fabricaţie a vaccinului gripal, precum şi obţinerea autorizaţiilor de ANMDM pentru acesta”, mai arată MS, despre Iordăchel.

Tot despre fostul director, MS reclamă, citând din raport, „întocmirea unui dosar de achiziţie, semnarea unui contract şi recepţia lucrărilor aferente fără a avea acordul Comitetului
de Direcţie în acest sens”. „Comitetul de Direcţie a fost informat doar cu privire la existenţa unei oferte şi la faptul că aceasta urma să mai fie negociată. De la sine putere, domnul director general Radu Iordăchel, fără a avea aprobarea Comitetului Director, a pus rezoluţie pe oferta firmei S.C. EST Proiect, pentru servicii de analiză seismologică, ca fiind aprobată în şedinţa din data de
02.07.2013, fapt nereal, întrucât în cadrul şedinţei se menţionează negocierea şi a unui alt cost”, se arată în comunicatul MS.

Lui Iordăchel i se mai reproşează „neîndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul şedinţei CA din 30.05.2013, privind demararea negocierilor contractului colectiv de muncă la nivel de
unitate, cu repercursiuni asupra disponibilităţii personalului adecvat pentru producţia vaccinului gripal”, precum şi faptul că „mai multe proiecte finanţate din fonduri europene, derulate de Institut, au
probleme grave în implementare, conform informării făcute în şedinţa CA din data de 30.05.2013, cu consecinţe asupra situaţiei juridice şi economice a Institutului, firma Paralela 45 solicitând
insolvenţa acestuia”.

Radu Iordăchel a fost demis de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, din cauza unor deficienţe de management, au declarat în 31 iulie, pentru MEDIAFAX, oficiali din Ministerul Sănătăţii.

Atribuţiile lui Iordăchel i-au fost date atunci directorului adjunct Ovidiu Antal, au mai spus sursele citate.

Radu Iordăchel a declarat că eliberarea sa din funcţie este ilegală şi o va ataca în instanţă, însă mai grav, în opinia sa, este că instituţia nu mai produce niciun vaccin, nici măcar cel gripal anunţat de MS.

Iordăchel ocupa această funcţie din aprilie 2012, fiind numit în locul lui Dorel Lucian Radu, care a demisionat după ce sindicatul instituţiei i-a solicitat acest lucru, criticându-l pentru blocarea activităţii institutului.

Radu Iordăchel s-a aflat şi anterior la conducerea Institutului Cantacuzino, însă a fost demis, în aprilie 2010, de către ministrul Sănătăţii din acea perioadă, Cseke Attila, pe motiv că planul de măsuri corective şi de remediere a deficienţelor la liniile de producţie ale institutului nu a fost îndeplinit.

În luna mai, ministrul Eugen Nicolăescu a anunţat că Institutul Cantacuzino devine, prin hotărâre de guvern, serviciu de interes economic general şi va primi din fondul de rezervă al Guvernului 10 milioane de lei, sumă care nu reprezintă ajutor de stat, ci compensaţie financiară din partea statului.

Nicolăescu a mai precizat atunci că s-a ocupat personalul de reluarea activităţii institutului şi a discutat cu Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale scurtarea etapelor pentru ca producţia de vaccin antigripal să poată fi reluată în acest sezon.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinii B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri.

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...