Mediile economice din Elveţia sunt împotriva limitării imigraţiei

Economica.net
06 01. 2014
elvetia_45546700_90731600_21596700_75820800_53591000_94155000

Nu mai puţin de 12 organizaţii patronale au lansat un apel comun luni pentru a denunţa iniţiativa UDC, care face apel ”împotriva imigraţiei în masă”, ce ”crează probleme fără a propune soluţii”. Textul iniţiativei UDC, primul partid politic din Elveţia, a fost respins, de asemenea, de către guvern şi parlament.

Potrivit unui sondaj efectuat în decembrie 2013, iniţiativa UDC ar fi respinsă de către populaţie, deoarece ea n-ar fi susţinută decât de 35% dintre elveţieni.

UDC a reacţionat luni imediat la această luare de poziţie, denunţându-i pe acei ”funcţionari ai economiei mânaţi doar de propriile lor interese” şi care ”refuză să vorbească despre problemele sociale şi economice care rezultă din cauza sosirii în fiecare an în Elveţia a 80.000 de noi locuitori”.

UDC ”nu doreşte nici încetarea imigraţiei, nici denunţarea acordurilor de liberă circulaţie”, a indicat partidul într-un comunicat. ”Elveţia trebuie să decidă din nou ea însăşi cine se poate instala în ţara noastră şi când trebuie să plece”, a adăugat partidul.

La rândul lor, mediile economice au indicat că, în cazul în care elveţienii ar vota ”DA” pe 9 februarie, politica bilaterală dintre Elveţia şi Uniunea Europeană ”ar fi pusă în pericol”, în timp ce este vorba de un sistem de care au profitat ”în mod larg economia elveţiană şi populaţia sa”.

Organizaţiile Economiesuisse, Union patronale, Union suisse des arts et métiers /USAM/, Union suisse des paysans, hotelleriesuisse, Swissmem, Convention patronale de l’industrie horlogère, scienceindustries, H+ les hopitaux de Suisse, Fédération textile suisse, Association suisse d’assurances şi CTswitzerland au organizat luni o conferinţă de presă comună la Berna pentru a-şi exprima opoziţia faţă de textul iniţiativei UDC.

Elveţia este una dintre ţările europene care are cei mai mulţi străini, respectiv 23 % din ansamblul populaţiei sau 1,9 milioane de persoane. Potrivit ultimelor cifre publicate, între septembrie 2012 şi septembrie 2013, numărul străinilor a crescut cu 3,3 % în Elveţia. Majoritatea acestor străini (66%) sunt cetăţeni din ţările Uniunii Europene sau ale Asociaţiei Europene a Liberului Schimb (AELS).