MedLife începe primul studiu randomizat din regiune despre răspunsul imun celular la Covid-19, oferit de celulele T

Sistemul Medical MedLife începe primul studiu randomizat din regiune care urmărește imunitatea specifică, mediată celular, în cazul infecției cu virusul SARS-CoV-2. Prin acest studiu, echipa de cercetare a grupului MedLife își propune identificarea prezenței și urmărirea activității celulelor T la pacienți care au trecut prin infecţia cu virusul SARS-CoV-2 și la pacienți vaccinați împotriva Covid-19, în raport cu prezența sau absența anticorpilor specifici Covid-19. Studiul se va desfășura în București, Brașov, Cluj și Timișoara, pe un eșantion de 700 de persoane.
Cristina Şomănescu - mie, 30 iun. 2021, 14:00
MedLife începe primul studiu randomizat din regiune despre răspunsul imun celular la Covid-19, oferit de celulele T

“În acest moment nu avem date clare cu privire la răspunsul imun pe termen lung împotriva Covid-19. Nu știm dacă protecția față de SARS-CoV-2 este dată doar de acei anticorpi care apar în urma infecției și a vaccinării sau avem nevoie și de celulele T care recunosc proteinele virale și omoară celulele infectate. Există câteva studii internaționale care ne indică faptul că imunitatea celulară persistă perioade mai lungi de timp, chiar și după ce anticorpii dispar, însă obiectivul nostru este să facem o radiografie a situației din România, să analizăm date provenite de la pacienți din România și să oferim informații relevante pentru țara noastră. Acest studiu randomizat pe T-cells vine în completarea celorlalte demersuri de cercetare desfășurate de MedLife în ultima perioadă, care urmăresc nivelul de imunitate dobândită natural sau în urma vaccinării împotriva Covid-19”, a declarat Mihai Marcu, președinte şi CEO al grupului MedLife.

Studiul vizează patru profiluri de persoane. Înscrierile se fac pe www.medlife.ro/studiu-celule-t

– oameni care au avut un test RT-PCR pozitiv până în luna iulie 2020 și nu s-au vaccinat încă împotriva Covid-19.
– oameni care au avut un test RT-PCR pozitiv în perioada septembrie – decembrie 2020 și nu s-au vaccinat încă împotriva Covid-19.
– oameni care nu știu să fi trecut prin boala Covid-19 până acum și nu s-au vaccinat împotriva Covid-19.
– persoane care s-au vaccinat împotriva Covid-19 și au trecut două luni, respectiv patru luni de la administrarea rapelului.

Ca să se califice, persoanele din oricare dintre cele patru categorii trebuie să aibă vârsta peste 18 ani, reședința în București, Brașov, Cluj sau Timișoara și să nu sufere de boli autoimune, diabet zaharat, hemopatii maligne, neoplasme, tuberculoză, hepatită virală, HIV, transplant de organe/țesuturi, afecțiuni acute curente. De asemenea, femeile însărcinate nu pot participa la studiu.

Înscrierile se fac pe baza completării chestionarului disponibil pe pagina www.medlife.ro/studiu-celule-t. Persoanele care se califică vor fi contactate de reprezentanții MedLife pentru stabilirea detaliilor necesare pentru efectuarea analizelor.

Participanții selectați vor beneficia, cu titlu gratuit, de o serie de analize, printre care: hemoleucogramă completă, CRP, imunoglobulina A/G/M, bateria completă de teste serologice pentru detectarea anticorpilor – IgM anti-Spike RBD, IgG anti-Spike RBD, IgG trimeric și IgG anti-Nucleocapsida. De asemenea, persoanele care nu au certitudinea că au trecut prin boală și nici nu s-au vaccinat, așa-zișii martori negativi, vor fi testați și RT-PCR, pentru a exclude posibilitatea unei infecții curente în momentul desfășurării proiectului.

Ce sunt celulele T și care este rolul lor în răspunsul imun celular

“Celulele sau limfocitele T fac parte din familia leucocitelor (globulele albe din sânge), acestea având un rol central în declanșarea răspunsului imun la o infecție virală. Atunci când un virus pătrunde într-o celulă, pe suprafața celulelor infectate încep să fie prezentate fragmente din proteinele virale. Astfel, celulele T sunt alertate și se activează, după care încep să distrugă celulele infectate din organism.
În ceea ce privește răspunsul limfocitelor T în raport cu infecția Covid-19, în acest moment nu este clar dacă nivelul anticorpilor se corelează cu nivelul de răspuns al celulelor T și nici nu știm care răspuns este mai important pentru a ne proteja de boală – anticorpii sau celulele T. Faptul că o persoană are anticorpi este cu siguranță un lucru bun. Întrebarea este: sunt suficienți doar anticorpii pentru a oferi protecție în fața virusului? Sau, după dispariția anticorpilor, celulele T pot să ofere protecție? Obiectivul nostru este să încercăm să răspundem la unele din aceste întrebări, analizând date provenite de la subiecți din România și să obținem informații relevante pentru țara noastră cu privire la răspunsul imun celular”, a explicat Dumitru Jardan, coordonatorul studiului derulat de MedLife.

Studiul antmenţionat este cel de-al optulea derulat de MedLife de la începutul pandemiei.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...