Medvedev estimează finalul recesiunii în Rusia la începutul lui 2017
„Pornim de la ideea de bază că tendinţele negative ale economiei noastre din ultimii doi sau trei ani vor dispărea la finele acestui an, datorită măsurilor luate de Guvern şi îmbunătăţirii generale a situaţiei”, a spus Medvedev într-un interviu pentru Canalul 1 al televiziunii publice ruse.
Începând din primele luni ale anului viitor, a adăugat el, „vom avea deja o uşoară creştere a Produsului Intern Brut”.
Şeful Guvernului a subliniat că nici alţi indicatori macroeconomici”nu stau mai rău” şi semnalează o perspectivă de dezvoltare economică în viitor.
„Am redus inflaţia, preţurile nu mai cresc la fel ca în ultimele decade. Şi e posibil ca la finele anului să avem cele mai reduse cifre privind inflaţia din toată istoria contemporană a ţării”, după destrămarea Uniunii Sovietice, a precizat Medvedev.
Banca Centrală a Rusiei a redus, în urmă cu două săptămâni, cu jumătate de punct, dobânda de referinţă, de la 10,5% al 10%, argumentând că inflaţia interanuală în septembrie 2017 va fi în jurul a 4,5 %.
Obiectivul pe care şi l-a propus Guvernul pentru anul viitor vizează o inflaţie de circa 4%, în timp ce, în 2016, se aşteaptă să se încheie cu o inflaţie de circa 6%.
În schimb, fostul ministru rus al Economiei, Alexei Kudrin, a recomandat sâmbătă Guvernului să reducă deficitul public până la 2% pentru ca agenţiile internaţionale de evaluare financiară să ridice ratingul suveran al Rusiei peste nivelul actual, ‘junk’ (nerecomandat pentru investiţii).
„Nu mai avem posibilitatea de a menţine actualul nivel al cheltuielilor publice. Rusia va fi nevoită să reducă deficitul public şi aceasta va fi o politică sănătoasă şi pe termen lung, orientată spre creştere”, a spus Kudrin, care a condus ministerul timp de doi, perioadă în care economia rusă a crescut cu circa 7% anual.
În prezent, dintre cele trei mai agenţii de evaluare financiară -Moody’s, S&P şi Fitch- doar ultima menţine ratingul Rusiei peste nivelul junk.
Economia Rusiei, aflată de peste doi ani în recesiune, se va contracta în 2016 cu 1,2%, conform estimărilor Băncii Mondiale, care a îmbunătăţit în iunie perspectivele acestei ţări, de la o contracţie de 1,9%.