Medvedev: Există riscul unui „război mondial” în cazul unei ofensive terestre străine în Siria

Premierul rus Dmitri Medvedev afirma ca marile puteri trebuie sa se aseze la masa negocierilor pentru a pune capat razboiului din Siria si ca o ofensiva terestra straina în aceasta tara ar putea duce la izbucnirea unui 'nou razboi mondial', relateaza Reuters si AFP.
Economica.net - vin, 12 feb. 2016, 05:16
Medvedev: Există riscul unui

‘Ofensiva terestra face în general ca un razboi sa devina permanent’, a avertizat seful guvernului rus într-un interviu pentru editia de vineri a cotidianului german Handelsblatt.

‘Americanii si partenerii nostri arabi trebuie sa se gândeasca bine: vor un razboi permanent?’, a declarat Medvedev.

‘Ar fi imposibil’ ca un astfel de razboi sa fie câstigat rapid, ‘în special în lumea araba, unde fiecare lupta cu fiecare’, a mai spus el, conform traducerii în germana a afirmatiilor sale.

‘Toate partile trebuie obligate sa se aseze la masa negocierilor, în loc sa dezlantuie un nou razboi mondial’, a declarat el.

Medvedev a mai spus ca SUA si Rusia trebuie sa exercite presiune asupra tuturor partilor implicate în conflict pentru a se ajunge la o încetare a focului.

Rusia desfasoara bombardamente aeriene în jurul orasului cheie Alep, în sprijinul ofensivei puternice a trupelor loiale presedintelui sirian Bashar al-Assad împotriva rebelilor. De cealalta parte, fortele aeriene ale SUA si ale altor tari occidentale sunt de asemenea implicate în atacuri aeriene în nordul Siriei împotriva pozitiilor jihadiste.

Arabia Saudita a vorbit recent despre o posibila desfasurare de trupe terestre în Siria, în cadrul coalitiei internationale împotriva gruparii jihadiste Stat Islamic.

 

Acord la conferinţa asupra Siriei pentru o ‘încetare a ostilităţilor’ parţială

Principalii actori ai dosarului sirian au căzut de acord, în noaptea de joi spre vineri, la München (sudul Germaniei) să pună în aplicare o ‘încetare a ostilităţilor’ parţială în Siria în termen de o săptămână şi asupra unui acces extins al ajutorului umanitar pentru populaţia civilă, a anunţat secretarul de stat american John Kerry, informează agenţiile DPA şi AFP.

‘Am convenit asupra unei încetări a ostilităţilor în întreaga ţară într-o săptămână’, a declarat şeful diplomaţiei americane într-o conferinţă de presă.

Accesul la ajutorul umanitar va trebui extins la o serie de oraşe. Negocierile inter-siriene ar trebui de asemenea ‘reluate cât mai curând posibil’, a adăugat Kerry.

‘Încetarea ostilităţilor la nivel naţional’ stabilită de puterile mondiale să fie implementată în Siria într-o săptămână nu se va
aplica la gruparea militantă Statul Islamic, a precizat secretarul de stat american John Kerry mai devreme vineri, notează agenţia germană de presă DPA.

Reuniunea celor 17 ţări ale Grupului Internaţional de Susţinere a Siriei (ISSG) de la München a avut de asemenea ca rezultat un acord pentru ‘accelerarea şi extinderea’ livrării de ajutor umanitar cât mai curând începând de luni, a mai precizat Kerry.

Kerry, ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi emisarul ONU Staffan de Mistura au purtat negocieri aproape şase ore cu miniştri de externe europeni şi din Orientul Mijlociu înainte de anunţarea încetării ostilităţilor, cu câteva ore înaintea Conferinţei de Securitate de la München, mai notează DPA.

Reuniunea ISSG a avut loc înaintea discuţiilor de pace programate să fie reluate pe 26 februarie la Geneva.

Înalţi diplomaţi din Iran şi Arabia Saudită – puteri regionale considerate cheie pentru orice armistiţiu durabil şi tranziţie politică în Siria – au participat la discuţii. A fost prima lor întâlnire după ce aceste ţări au rupt relaţiile diplomatice la începutul lunii ianuarie.

Ostilităţile pe teren în Siria s-au intensificat în ultimele zile, înaintea discuţiilor, aminteşte DPA.

 

Acordul asupra Siriei va funcţiona doar dacă Rusia va opri bombardamentele (Marea Britanie)

O încetare a ostilităţilor în Siria poate avea succes doar dacă Rusia îşi opreşte loviturile aeriene pentru a sprijini înaintarea forţelor guvernamentale siriene împotriva opoziţiei, a declarat secretarul britanic de externe Philip Hammond vineri, informează Reuters.

‘Dacă este implementat complet şi corect… acest (acord) va fi un pas important spre oprirea crimelor şi suferinţelor în
Siria’, a afirmat Hammond într-un comunicat.

‘Dar (acordul) va reuşi numai dacă există o schimbare majoră de atitudine din partea regimului sirian şi a celor care-l sprijină’, a notat el.

‘Rusia, în special, pretinde că atacă grupări teroriste dar încă bombardează constant grupuri non-extremiste inclusiv civili. Pentru ca acest acord să funcţioneze, aceste bombardamente trebuie oprite: nicio încetare a ostilităţilor nu va rezista dacă grupurile opoziţiei moderate continuă să fie vizate’, a subliniat Hammond, notează Reuters.

Hollande cere Rusiei să înceteze susţinerea lui Assad

Preşedintele francez Francois Hollande a cerut joi Rusiei să înceteze susţinerea lui Bashar al-Assad şi să-şi oprească loviturile aeriene, reiterându-şi apelul că preşedintele sirian trebuie să plece de la putere, informează Reuters.

‘Eu cer ca acţiunile Rusiei să fie oprite pentru că avem mii de persoane strămutate din cauza bombardamentelor’, a declarat Hollande într-un interviu la televiziunea franceză după o remaniere a cabinetului în Franţa. ‘Trebuie să ne asigurăm că Bashar al-Assad lasă puterea’, a adăugat el.

Hollande a mai spus că Assad îşi masacrează poporul, ajutat de Moscova.

Printre altele, preşedintele francez şi-a exprimat aprecierea pentru noul său ministru de externe, Jean-Marc Ayrault, care este ‘un fost premier cu experienţă’ potrivit pentru a prelua eforturile Franţei în legătură cu Siria, înlocuindu-l pe Laurent Fabius, adaugă Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia spune că ucrainienii au încercat să atace gazoductul TurkStream
Rusia spune că ucrainienii au încercat să atace gazoductul TurkStream
Rusia a declarat luni că a doborât nouă drone ucrainene care au încercat să atace o parte din infrastructura gazoductului TurkStream, prin care gazul rusesc ajunge în Turcia și Europa, scrie......
Tezaur – Prima ediţie de emisiuni de titluri de stat din 2025 începe luni. Dobânzi de până la 7,8%
Tezaur – Prima ediţie de emisiuni de titluri de stat din 2025 începe luni. Dobânzi de până la 7,8%
Program Tezaur - Românii pot investi, începând de luni, în titlurile de stat Tezaur, cu maturităţi de 1, 3 şi 5 ani, ...
Eurostat: Prețurile și chiriile în creștere în UE. România are un avans de circa 20% la prețuri și circa 60% la chirii în
Eurostat: Prețurile și chiriile în creștere în UE. România are un avans de circa 20% la prețuri și circa 60% la chirii ...
În al treilea trimestru al anului 2024, prețurile locuințelor în UE au crescut cu 3,8%, în timp ce chiriile au crescut ...
Depozitele de gaze ale României au scăzut sub nivelul de 60%. Rezervele se epuizează mai rapid în acest an și în România și în Europa
Depozitele de gaze ale României au scăzut sub nivelul de 60%. Rezervele se epuizează mai rapid în acest an și în România ...
Debutul timpuriu al sezonului rece din acest an, creșterea consumului cauzată de vreme și, fapul că sistemul românesc ...