Medvedev: Riscul prăbuşirii pieţelor materiilor prime, principalul pericol pentru economia Rusiei

Economica.net
23 01. 2013
sfexaminer_com_96207100_33164400

Asta înseamnă că economia rusă rămâne vulnerabilă la schimbările negative ale pieţelor mondiale, a spus premierul.

„Acesta este motivul pentru care continuăm să fim îngrijoraţi de stagnarea şi criza bancară din Europa, problema datoriilor din Statele Unite şi riscurile structurale din China. Această temă va fi fără îndoială în centrul atenţiei G20, pe parcursul acestui an”, a afirmat Medvedev.

Rusia a preluat preşedinţia G20 la 1 decembrie.

Medvedev a arătat că Rusia nu este interesată de preţuri excesiv de mari ale materiior prime, la nivel global, pentru că ar afecta atât dezvoltarea Rusiei cât şi a celorlalte economii.

„Dar preţurile prea mici duc la cealaltă extremă, un deficit de resurse pentru asigurarea unei creşteri economice sustenabile. În prezent, preţul petrolului este mai mult sau mai puţin apropiat de nivelul optim, atât pentru producători cât şi pentru consumatori”, a apreciat Medvedev.

Preţul petrolului Brent a oscilat în ultimele luni în jurul nivelului de 110 dolari pe baril.

Dependenţa economiei Rusiei de exporturile de materii prime este mare, dar problema este şi exagerată, a spus Medvedev, întrebat ce s-ar face Rusia fără abundenţa de petrodolari şi dacă ar fi ruinată de lipsa acestora.

„Desigur că nu ar fi ruinată”, a răspuns Medvedev, adăugând că creşterea economiei Rusiei din ultimii câţiva ani s-a datorat în mare parte producţiei mai mari de bunuri de consum şi servicii, decât veniturilor aduse de petrol şi gaze.

Premierul a mai spus că pe termen lung politica guvernului rus ar trebui să ducă la o creştere considerabilă a exporturilor de alimente şi de servicii intelectuale.