Medvedev susţine că trupele ruse ar putea să fie nevoite să avanseze până la Kiev sau Lvov

24 03. 2023
Kiev

„Nimic nu poate fi exclus. Dacă trebuie să ajungă la Kiev, atunci vor trebui să meargă la Kiev, dacă trebuie să ajungă la Lvov atunci vor trebui să meargă la Lvov, pentru a distruge această infecţie”, a declarat Medvedev, preşedinte al Rusiei între 2008 şi 2012, citat de RIA Novosti.

Evocând obiectivele campaniei militare ruse, Medvedev a afirmat că Moscova are nevoie de o „fâşie sanitară” la frontiera sa de vest pentru a evita ca teritoriul rus să fie lovit de arme care trag de la „70 până la 100 de kilometri”.

„Toate obiectivele stabilite pentru protejarea teritoriului nostru, adică a teritoriului Federaţiei Ruse, trebuie să fie atinse”, a adăugat el.

Cu o zi în urmă, vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a citit un mesaj al liderului sovietic Iosif Stalin din timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru „a-i încuraja” pe şefii întreprinderilor din industria militară să adopte măsuri pentru creşterea producţiei de armament pentru campania militară rusă în Ucraina, potrivit EFE şi Meduza.io.

„Vreau să mă fac auzit şi să luaţi aminte la cuvintele generalisimului. După cum bine ştiţi rezultatele unor astfel de declaraţii au fost impresionante şi, dacă nu ar fi fost aşa, înţelegeţi ce s-ar fi întâmplat’, a spus Medvedev, făcând aluzie la execuţiile în masă din acea perioadă, potrivit unei înregistrări video postate pe canalul său Telegram.

„Vă cer să îndepliniţi cu onestitate şi la timp comenzile de furnizare de carcase de tancuri pentru fabrica de tractoare din Celiabinsk. Acum vă cer şi aştept să vă faceţi datoria faţă de Patrie. Peste câteva zile, dacă se va dovedi că nu v-aţi îndeplinit datoria faţă de patrie, voi începe să vă anihilez ca pe nişte criminali care nu respectă onoarea şi interesele patriei lor. Nu trebuie să permitem ca soldaţii noştri să sufere pe front din cauza lipsei de tancuri, în timp ce departe, în spatele frontului, cineva trândăveşte şi se răcoreşte”, le transmitea Stalin conducătorilor întreprinderilor militare de la acea vreme.

Telegrama lui Stalin datează din 17 septembrie 1941, la câteva luni după invazia nazistă a Uniunii Sovietice.

În declaraţii de presă, Medvedev îşi exprimase intenţia de a-i „încuraja” pe şefii corporaţiilor din industria militară cu o telegramă a lui Stalin, care a murit în urmă cu 70 de ani.

„O merită”, a spus Dmitri Medvedev, care a adoptat cel mai belicos şi agresiv limbaj împotriva Ucrainei şi a Occidentului de la începutul conflictului în Ucraina, mergând până la a ameninţa cu bombardarea Curţii Penale Internaţionale (TPI) după ce aceasta a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin.

Medvedev susţine că Rusia are „suficientă muniţie” şi că industria militară şi-a crescut de zece ori ritmul de producţie în unele uzine, deşi serviciile de informaţii occidentale şi ucrainene afirmă contrariul, în special în ceea ce priveşte rachetele de croazieră Kalibr şi rachetele Iskander, notează EFE.