Mega Image și-a încetinit expansiunea în 2022 pe plan local. Vânzările sunt însă în creștere

01 03. 2023
mega_image_66865694_52792300

Grupul olandez-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local magazinele Mega Image, Shop&Go și Gusturi Românești, a raportat pentru anul trecut vânzări nete de 87 de miliarde de euro, cu 15,1% peste nivelul anului anterior, din care vânzările online au fost de 11,3  miliarde de euro, cu 4,9% mai mari față de cele din 2021, potrivit raportului financiar.

Venitul net a crescut, de asemenea, cu 13,4%, până la 2,5 miliarde de dolari. În Europa și SUA, grupul operează peste 7.600 de magazine.

Vânzări în creștere, în Europa, urmare a performanțelor din România, Olanda, Cehia

În Europa, vânzările nete ale companiei s-au cifrat la 31,7 miliarde de euro, cu 5% peste nivelul din 2021, din care 4,4 miliarde de euro au fost generate online. Vânzările comparabile, cu excepția benzinei, au crescut cu 2,9%, în principal datorită prețurilor mai mari și parțial compensate de volume mai mici. În același timp, cea mai mare parte a lanțurilor de magazine locale au reușit să-și crească  cota de piață. Astfel, potrivit raportului financiar al companiei, Albert Heijn Olanda și magazinele din România și Republica Cehă au adus cele mai mari contribuții la această creștere a vânzărilor comparabile.

Mărcile private au generat jumătate din vânzări

Cotele de piață ale mărcilor private din magazinele Ahold Delhaize din Europa, printre care și Mega Image România, au continuat să crească prin extinderea sortimentelor.  În 2022, vânzările de produse alimentare sub marcă proprie au reprezentat 49,2% din totalul vânzărilor de alimente. Ca procent din totalul vânzărilor, cota relativă a produselor nealimentare și a produselor neperisabile a scăzut, în timp ce ponderea produselor proaspete a crescut.

La nivel global, compania nu și-a atins însă targetul privind creșterea vînzărilor nline, care era setat la peste 15%.

Per total, din cauza inflației, vânzările grupului au fost mai mari dar profitabilitatea a fost afectată.

„Impactul mai larg al războiului a fost resimțit în toată lumea, dar mai ales în Europa, unde am asistat la o inflație fără precedent, la creșterea prețurilor materiilor prime și a prețurilor la energie. Ceea ce ne-a ajutat să ne adaptăm este forța noastră unică ca familie mărci locale și istoricul nostru dovedit de leadership. Am muncit din greu pentru a  menține prețurile la un nivel cât mai scăzut pentru clienți, pentru a sprijine comunitățile locale, în timp ce am implementat programe de reducere a costurilor pentru a controla presiunea asupra marjelor, în special în Europa”, se arată în raportul financiar al companiei.

36 de magazine noi în România

Numărul magazinelor Mega Image a crescut anul trecut cu 36 de unități ( net), față de 66 magazine noi ( net) în 2021 și  89 de magazine ( net ) în 2020. Rețeaua a ajuns astfel, la finalul lui 2022, la  956 de magazine la nivel național. În Serbia, grupul a crescut rețraua tot cu 36  de unități, până la 502 magazine în timp ce în Grecia rețelei Alfa Beta i s-au adăugat 40 de magazine, până la 632. Per total, grupul și-a crescut rețeaua din Europa cu 204 unități (net), ajungând la 5.608. De asemenea, retailerul a mai deschis 10 pick-up pointuri, ajungând la 263 în Europa.

Panouri solare pe 20 de magazine

În 2022, focusul grupului a fost să reducă costurile, având în vedere creșterea sensibilității la preț a consumatorilor din toată Europa în contextul inflaționist. Din estimările companiei,  mai mult de jumătate dintre consumatorii cu venituri mici din Europa și 42% din consumatori în medie, intenționează să caute modalități de a economisi bani în timp ce fac cumpărături.

În România, retailerul și-a redus costurile cu energia investind în panouri solare pe care le-a montat pe 20 dintre magazinele sale, potrivit raportului financiar. Compania va instala, de asemenea, monitoare la fața locului pentru a permite clienților să vadă cât de multă energie verde este produsă de aceste sisteme de panouri solare.

700 de produse marcă proprie sunt achizițioante la comun de România, Grecia, Serbia și Cehia

Potrivit companiei, dezvoltarea și executarea strategiilor comerciale țin cont de specificul local. În schimb, există și o integrare regională în sensul că se folosesc în comun platforme și diverse capabilități. În 2022, ca răspuns la contextul macro-economic, cele patru mari branduri locale din Europa Centrală și de Sud-Est (CSE)  ale Ahold Delhaize, adică Mega Image România, Albert  Republica Cehă, Alfa Beta Grecia și Delhaize Serbia au trecut la o strategie regională comună „pentru a le ajuta să devină mai puternice împreună, să accelereze creșterea”. Iar o primă consecință a fost faptul că peste 700 de produse marcă proprie au fost dezvoltate în comun, iar aprovizionarea se face tot în comun.

Printre obiectivele comune ale celor patru entități se numără, pe lângă creșterea vânzărilor și dezvoltarea unui business omnichannel în domeniul alimentar, orientat pe date