Mega-investiţie în polul sărăciei din România. O „fantomă” bagă 1 miliard de euro în eoliene

Compania Terra Romania SPV One începe din august construcţia unui parc eolian de 500 de MW la Păltiniş în judeţul Botoşani. Investiţia totală se apropie de un miliard  de euro iar proprietarii sunt două „firme fantomă” din Cipru şi Panama. În spatele acestor off-shore-uri ar fi o mare companie americană de construcţii, potrivit spuselor edilului din localitate
Florin Cojocaru - Dum, 06 mai 2012, 21:06
Mega-investiţie în polul sărăciei din România. O „fantomă” bagă 1 miliard de euro în eoliene

Proiectul a fost anunţat într-un raport făcut la începutul acestui an de Andreea Paul, consilierul fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu, care prezenta investiţiile regionale anunţate pentru 2012. Potrivit raportului investiţia totală ar fi de 500 de milioane de euro şi ar crea 200 de locuri de muncă. Andreea Paul ne-a spus că datele oferite au fost furnizate de Prefectura Botoşani.
Pentru a afla mai multe ne-am adresat direct primarului din Păltiniş Costel Romanescu. Acesta a precizat că proiectul este aproape de a fi lansat şi că investiţia totală este aproape dublă faţă de ceea ce se menţiona în raportul amintit.

„Oamenii ăştia sunt foarte serioşi. Au venit aici la noi prin 2008. Şi-au exprimat intenţia de a crea acest parc eolian şi eu i-am ajutat cât am putut pentru că alte investiţii nu prea sunt pe la noi. Proiectul  se numeşte Green Energy Northern Park, va avea 500 de MW şi se va întinde pe suprafaţa a patru comune iar toate investiţiile în echipamente vor costa aproape un miliard de euro. Numai ca să cumpere terenul aferent investitorii au cheltuit 5 milioane de euro aşa că intenţiile lor sunt cât se poate de serioase”, spune pentru ECONOMICA.NET, primarul din Păltiniş. La cifrele vehiculate de edilul din Păltiniş parcul eolian din localitate ar urca direct pe locul doi al podiumului celor mai mari investiţii din România din domeniu, liderul fiind compania CEZ cu 1,1 miliarde de euro investite în parcurile  de 600 MW Fântânele şi Cogealac din Dobrogea.

Primarul Romanescu spune că investitorii au obţinut toate avizele necesare construcţiei şi se pregătesc să demareze proiectul în august. În acest caz parcul eolian ar fi funcţional din primele zile ale lui 2014.

Din datele de la Registrul Comerţului, firma Terra Romania este deţinută în proporţii egale de două firme, una înregistrată în Cipru şi alta în Panama, Alejo Holdings respectiv Consolidated Contracting Company. Cum cele două ţări sunt paradisuri fiscale, adevăraţii proprietari sunt greu de găsit. Primarul Romanescu spune, însă, că patronul ar fi o companie americană de construcţii aflată printre liderii mondiali din domeniu. „Probabil au luat nişte date luate de la satelit privind intenistatea vânturilor de au ajuns exact la noi în localitate. Lucrează şi cu cei mai mari specialişti în vânturi din lume, scoţieni, danezi. Suntem norocoşi că ne-au ales chiar pe noi. Suntem săraci pe aici. Mare noroc”, mai spune Romanescu. Primarul a refuzat să dezvăluie numele investitorului american motivând că este oprit de un acord de confidenţialitate. Nimeni din Guvern ori din Prefectura Botoşani nu ştie cine este acest misterios investitor.

Venirea unui investitor de asemenea calibru tocmai în Păltiniş este explicabilă prin prisma faptului că localitatea botoşăneană este aşezată într-una din cele mai bune zone eoliene ale României. „Vântul bate
în Păltiniş mai mult de 300 de zile pe an”, spune Radu Doruleţ, consilierul prefectului de Botoşani.

În judeţul Botoşani va începe, în acest an, construcţia unui alt parc eolian de 50 de MW în localitatea Mitoc. Parcul reprezintă o investiţie de 70 de milioane de euro realizată în parteneriat între compania Elsaco Botoşani deţinută de omul de afaceri Valeriu Iftimie şi un concern franco-german.

Botoşaniul şi celelalte judeţe din nord-estul ţării sunt în epicentrul sărăciei din Europa. Potrivit datelor Eurostat, aceasta este a doua cea mai săracă regiune din Europa după Severozapaden din Bulgaria. Românii din nord-est au doar 27% din puterea medie de cumpărare a europenilor. Botoşaniul este şi unul dintre cele mai sărace judeţe din ţară în ceea ce priveşte salariile, valoare depozitelor la bancă sau numărul de şomeri.

România este în plin boom eolian. Zeci de proiecte de parcuri eoliene sunt anunţate pentru următorii ani care se adaugă altor zeci deja instalate sau în curs de instalare. La sfârşitul anului trecut erau operabili 1.000 MW eolieni cea mai mare majoritate fiind în Dobrogea. În acest an vor mai fi instalaţi încă 1.335 de MW eolieni iar la sfârşitul anului viitor capacitatea totală instalată va fi de 4.000 de MW.  Transelectrica are cereri de avize pentru 30.000 de MW eolieni însă sistemul nu suportă, în prezent, mai mult de 5.000 de MW.

Miza investitorilor în eoliene este subvenţia de la stat pentru producţia de energie verde care se face prin sistemul certificatelor verzi. Potrivit legii, o centrală eoliană primeşte de la stat 2 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în sistem iar preţul unui certificat pe piaţa liberă fluctuează între 28 de euro şi 57 de euro.

Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toată populaţia României sprijină producţia de energie verde.

Te-ar mai putea interesa și
Libra Internet Bank introduce plăţile instant în euro
Libra Internet Bank introduce plăţile instant în euro
Clienţii Libra Internet Bank pot efectua, începând de vineri, plăţi în euro în doar câteva secunde, direct din aplicaţiile de internet banking şi mobile banking ale băncii....
Bulgaria – Adoptarea euro va creşte, probabil, preţurile pe piaţa imobiliară
Bulgaria – Adoptarea euro va creşte, probabil, preţurile pe piaţa imobiliară
Dacă Bulgaria adoptă moneda euro în iulie 2025, preţurile bunurilor imobiliare ar urma să crească şi mai mult şi ...
Autostrada Sibiu – Pitești, „secțiunea 6”: CNAIR modernizează un tronson de 10 km din drumul de legătură A1 – Rm Vâlcea
Autostrada Sibiu – Pitești, „secțiunea 6”: CNAIR modernizează un tronson de 10 km din drumul de legătură ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat la licitație modernizarea unui tronson de ...
Soldul creditului neguvernamental a crescut în noiembrie cu 0,5% – date BNR
Soldul creditului neguvernamental a crescut în noiembrie cu 0,5% – date BNR
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în noiembrie 2024 cu 0,5% faţă de luna ...