Mega-podul de la Brăila: Şeful de la Drumuri şi consorţiul Astaldi-IHI au semnat cel mai mare contract de infrastructură rutieră

Economica.net
15 01. 2018
podbraila1_77902400

Asocierea ASTALDI S.p.A. – IHI INFRASTRUCTURE SYSTEMS CO. LTD. a fost declarată câștigătoarea contractului pentru proiectarea și execuția Podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila, cu o valoare de 1,99 miliarde de lei, fără TVA.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat pe 29 aprilie licitaţia pentu execuţia proiectului ce cuprinde Podul suspendat peste Dunăre, în zona Brăila.

Pentru acest contract a mai depus ofertă şi Asocierea China Communication Construction Company Ltd (China) – China Road and Bridge Corporation (China) – Eptisa Servicios de Ingenieria SL (Spania)– Euro Construct Trading ’98 SRL (Romania)– CCCC Second Harbour Engineering Co Ltd (China)- CCCC Highway Consults Co Ltd (China).

Durata contractului este de 48 de luni, din care 12 luni proiectare și 36 luni execuție. Perioada de garanție a lucrărilor va fi de 120 luni.

Pe lângă Podul suspendat, contractul prevede construirea a două viaducte de câte 110 m lungime, un drum principal cu o lungime de 19,095 km și un drum de legătură cu DN22 (Smardan – Măcin), în lungime de 4,328 km.

După ce va fi construit, Podul suspendat de la Brăila se va număra printre primele cinci poduri din Europa, ca deschidere centrală (1,12 kilometri).

Proiectul este cuprins în Master Planul General de Transport al României şi face parte din categoria proiectelor de tip ITI (Investiţii Teritoriale Integrate), finanţabile din POIM 2014 – 2020, Axa Prioritară 2 „Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil şi eficient”.

Din momentul ăsta practic s-a intrat în linie dreaptă. Este un obiectiv major şi din punct de vedere al infrastructurii rutiere de legătură între provinciile istorice, începând cu nordul Moldovei şi terminând cu Dobrogea, este şi un element de siguranţă naţională, dar este şi un element de normalitate. Putem să fim o ţară normală, unde un fluviu nu se mai traversează cu bacul şi, când e ceaţă, devin anumite zone ale României insule izolate’, a declarat premierul Mihai Tudose, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul Transporturilor, Felix Stroe, prilejuită de semnarea contractului pentru realizarea podului de la Brăila.

Potrivit şefului Executivului, acest obiectiv este propus spre realizare şi discutat din anii ’80.

‘Sunt aproape 40 de ani de când se tot discută despre acest lucru. Este un pas imens. Acum, toţi spunem că 48 de luni – 4 ani (pentru realizarea proiectului – n.r.) – este mult. Până acum un an, nici nu ne gândeam că ne apucăm să scriem primele cifre sau primele litere în acest sens’, a mai afirmat Tudose.

Totodată, Tudose a dat asigurări că proiectele de acest gen se vor desfăşura în continuare cu rapiditate.

‘Vă garantez că, atât timp cât mai suntem în picioare, vom da tot sprijinul ca proiecte de acest gen să se desfăşoare cu aceeaşi rapiditate şi apoi implementarea lor să nu sufere niciun fel de impedimente’, a arătat Tudose.