Mega-podul de la Brăila: Noi imagini cu turnurile Golden Gate-ului peste Dunăre, care se apropie de înălțimea maximă VIDEO
„La turnul de la Brăila, betonarea s-a finalizat în data de 22.12.2020, la cota de + 186 m, urmând ca în maxim 2 săptămani să fie ridicate grinzile de rigidizare. La turnul de la Jijila, betonarea a ajuns astăzi la cota de + 162,5 m (cu un ritm al turnarilor de circa 2 m /24 h)”, scrie CNAIR în postarea care însoțește imaginile video cu cea mai complexă lucrare de infrastructură rutieră a României.
Podul suspendat peste Dunăre este cel mai mare construit în România după Revoluție. Va avea trei deschideri: o deschidere principala (1120 m) și două deschideri laterale de 489,65 m pe malul Brăila și 364,65 m pe malul Tulcea. De o parte și de alta sunt două viaducte de acces în lungime de câte 110 m fiecare.
Proiectul său include amenajarea a 23 kilometri, dintre care 17 kilometri vor fi pe teritoriul județului Tulcea. Deasupra Dunării va fi o porțiune de 1,9 kilometri de pod. În rest vor fi viaducte, drumuri de legătură, intersecții giratorii, 33 de poduri, podețe și pasaje. Drumul de legătură va avea două benzi pe sens între Brăila și Jijila, iar spre Măcin va avea o bandă pe sens cu o lungime de 4,3 km.
În cadrul Masterplanului General de Transport, podul figurează ca parte a drumului expres Buzău – Brăila – Tulcea – Constanța, drum planificat a se realiza în perioada 2020–2030 și care va conecta nordul Munteniei și sudul Moldovei de nordul Dobrogei de Nord, unde se află Delta Dunării.
După construirea sa, la kilometrul 165+800 al fluviului, va deveni ultimul pod peste Dunăre înainte de vărsarea în Marea Neagră, cel mai mare din România și al treilea din Europa ca dimensiune.
Contractul pentru Podul suspendat peste Dunăre din zona Brăila a fost semnat în ianuarie 2018 cu asocierea Astaldi – IHI Infrastructure Systems. Acesta are o valoare de 1,99 miliarde de lei, fără TVA, și cuprinde 12 luni de proiectare, 36 luni de execuție şi o perioadă de garanție a lucrărilor de 120 luni.