Podul din Croaţia făcut de chinezi va avea 2,4 kilometri lungime, 55 metri înălțime și 4 benzi. Contractul pentru construcția sa a fost semnat la 23 aprilie 2018 cu consorțiul chinez China Road and Bridge Corporation, 85% din costul său fiind acoperit din fonduri UE.
Inaugurarea podului este programată pentru iulie 2021 iar mega-construcţia a prins deja contur, potrivit imaginilor publicate în presa croată.
„În ciuda faptului că o companie chineză construiește podul iar UE nu a fost pe deplin mulțumită de idee, nu poate exista nicio îndoială că podul nu va fi gata la timp, având în vedere viteza cu care lucrează chinezii”, scrie Total Croatia News.
Potrivit sursei citate, China Road and Bridge Corporation a solicitat permisiunea de a lucra 24 de ore pe zi, a instalat faruri care să permită acest lucru și a plasat până acum 139 de piloți la baza podului și apoi a pregătit primele coloane portante pentru restul viitoarei construcții a podului.
În timp ce chinezii lucrează la Podul Peljesac, un proiect de importanță strategică pentru Croația, dar şi pentru UE, mai multe structuri de oțel sunt pregătite la două fabrici din China și se estimează că vor ajunge în Croația la începutul anului 2020, mai scrie sursa citată.
Podul ar urma să unească două părţi ale Croaţiei, fără să mai fie necesară traversarea teritoriului Bosniei. Chinezii au câştigat contractul pentru podul din Croaţia după ce au oferit un preţ cu 100 de milioane de euro mai mic decât competitorii săi. Pentru realizarea lucrărilor, au fost aduşi peste 300 de muncitori din China, relatează şi China Global Television Network in Europe (video jos).
Chinezii care construiesc podul din Croaţia au participat şi la licitaţia pentru Podul de la Brăila, care a fost câştigată în final de asocierea italo – niponă Astaldi – IHI Infrastructure. Contractul în valoare de 1,99 miliarde de lei (420 de milioane de euro) pentru Golden Gate-ul românesc a fost semnat cu această asociere în ianuarie 2018.
Lucrările la podul suspendat peste Dunăre (4,17 kilometri) au ajuns în septembrie 2019 la un grad de execuţie de aproape 10% şi ar trebui finalizate până în martie 2022, potrivit datelor de pe site-ul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).