Mega-tranzacţie de 16 mld. dolari: Patronii UPC România preiau Virgin Media
Liberty Global intră astfel într-o cursă umăr la umăr cu gigantul american Comcast Corp. pentru poziţia de cea mai mare companie de cablu TV din lume.
Totodată, miliardarul John Malone, care controlează Liberty Global, deschide un nou front în lupta cu vechiul său rival Rupert Murdoch, care deţine prin News Corp. operatorul British Sky Broadcasting Group (BSkyB).
Tranzacţia este cea mai mare din industria media de la fuziunea anunţată în 2007 prin care a fost creată Thomson Reuters Corp., pentru 17,4 miliarde de dolari.
Virgin Media este evaluată la 23,3 miliarde de dolari cu tot cu datorii, preţul convenit de cele două părţi fiind cu 24% peste cotaţia bursieră de la finalul şedinţei din 4 februarie, înainte de apariţia primelor informaţii privind o posibilă preluare.
Pentru fiecare acţiunie Virgin cumpărată, Liberty va plăti 17,5 dolari cash, la care se adaugă 0,2582 acţiuni Liberty Global categoria A şi 0,1928 acţiuni categoria C.
Astfel, acţionarii actuali ai Virgin Media vor deţine aproximativ 36% din titlurile noului grup şi 26% din drepturile de vot.
Liberty Global va finanţa segmentul cash al tranzacţiei prin împrumuturi.
După încheierea tranzacţiei, aproximativ 80% din veniturile Liberty Global vor veni din cinci ţări din afara Americii de Nord, respectiv Marea Britanie, Germania, Belgia, Elveţia şi Olanda, a declarat într-un comunicat directorul general al grupului, Mike Fries.
Liberty Global a precizat totodată că ia în calcul listarea pe o bursă din Europa.
Miliardarul britanic Sir Richard Branson, fondatorul Virgin Group, va obţine aproximativ 316 milioane de dolari în urma preluării Virgin Media de către Liberty Global. Branson are o avere de 5 miliarde de dolari, potrivit estimărilor Bloomberg.