Melania Vergu, trimisă în judecată pentru fraudarea fondurilor POSDRU
Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES, în sarcina Melaniei Vergu s-au reţinut următoarele infracţiuni: folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incorecte care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată, înşelăciune, în formă continuată şi conflict de interese.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în 8 octombrie 2008, inculpata Vergu, în calitate de administrator şi asociat al unei firme, a formulat la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU) o cerere de finanţare în vederea obţinerii de fonduri europene şi, cu această ocazie, a prezentat documente şi declaraţii inexacte în care a consemnat date nereale referitoare la condiţiile pe care le îndeplinea societatea sa în vederea accesării unor sume acordate prin programul POSDRU (ex. numărul de angajaţi, profitul şi cifra de afaceri, experienţa în domeniul formării profesionale etc.).
„Ca urmare, firma a devenit beneficiar de fonduri europene în vederea punerii în practică a proiectului intitulat ‘Practică să înveţi, învaţă să practici’. În acestui proiect, în cererea de rambursare din data de 1 iulie 2010, inculpata Vergu a menţionat date nereale referitoare la munca prestată în vederea obţinerii de date referitoare la programele de pregătire practică pentru elevi şi studenţi. În realitate, aceste date au fost obţinute de Melania Vergu, care, în calitatea sa de consilier personal al ministrului învăţământului, a formulat două adrese către unităţile de învăţământ superior şi inspectoratele şcolare”, se arată în comunicat.
De asemenea, Melania Vergu, în calitate de reprezentant al societăţii, a mai formulat două cereri de rambursare în care a consemnat date nereale referitoare la cheltuielile efectuate în cadrul proiectului.
„În această modalitate, SC Edu Tim Consultanţă Europeană a obţinut pe nedrept suma de aproape 6,5 milioane lei, reprezentând fonduri europene şi de la bugetul naţional. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a două imobile aparţinând inculpatei Vergu”, precizează procurorii.
Prin acelaşi rechizitoriu, procurorii au dispus scoaterea de sub urmărirea penală a învinuitului Ioan-Teodor Vergu, director şi asociat al firmei, pentru infracţiunile reţinute în sarcina sa, întrucât, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale, s-a stabilit că acesta nu a cunoscut aspectele nereale şi inexacte inserate de Melania Vergu în cererile de finanţare.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.