Meleșcanu: Nu se mai poate vorbi de pericole la adresa României, singură – pericolele vizează securitatea NATO

Directorul Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, că în prezent nu se mai poate vorbi de pericole la adresa securităţii României, ci de pericole la adresa securităţii comunităţii euroatlantice.
Economica.net - mar, 05 aug. 2014, 13:41
Meleșcanu: Nu se mai poate vorbi de pericole la adresa României, singură - pericolele vizează securitatea NATO

‘România nu este în situaţia de a fi singură. De aceea, şi referirile primului ministru al Marii Britanii, din punctul meu de vedere, dovedesc un singur lucru: că la ora actuală nu se mai poate vorbi de pericole de securitate la adresa României, singură. Romania nu mai este o ţară singură. Putem vorbi de pericole de securitate la adresa comunităţii euroatlantice. De aceea, solidaritatea, exprimarea acestei solidarităţi, exprimarea de poziţii, cum a avut şi primul ministru Cameron în legatură cu necesitatea unor planuri care să asigure o prezenţă şi o capacitate de intervenţie mai mare în NATO şi în zona ţărilor baltice şi în zona ţării noastre, sunt, din punctul meu de vedere, o exprimare a acestei solidarităţi, a înţelegerii că, odata ce ai devenit ţară membră a NATO, nu mai eşti singură. Şi chiar voiam să subliniez acest lucru: mi-e foarte greu să vorbesc de pericole la adresa securităţii României. Toate aceste pericole sunt la adresa securităţii euroatlantice, la adresa valorilor, principiilor pe care noi le acceptăm şi le promovăm pe plan internaţional’, a declarat directorul SIE, Teodor Meleşcanu, marţi, într-un interviu la Adevărul Live.

El a subliniat faptul că România are un profil strategic ‘foarte clar’ ca ţară membră a Uniunii Europene şi de zece ani parte componentă a comunităţii euroatlantice.

‘Sigur, ne aflăm la frontiera de est a acestei comunităţi. Dar, atenţie, suntem în interiorul frontierei, nu în afara acestei frontiere. Din acest punct de vedere, nu cred că se poate pune o anumită… nu există o problemă reală, un pericol real la adresa securităţii noastre. Există o diferenţă pe care noi o facem, întotdeauna, foarte clar între posibilitate şi probabilitate’, a spus şeful SIE.

Marea Britanie nu va lansa cel de-al treilea război mondial din cauza implicării Rusiei în Ucraina, dar Occidentul trebuie să impună o limită, pentru că în caz contrar Rusia va începe să exercite presiuni similare asupra unor ţări membre ale Uniunii Europene din estul continentului, cum este România, a afirmat, la sfârşitul lunii iulie, premierul britanic David Cameron, citat de Daily Telegraph.

‘Trebuie să ne punem întrebarea ce mai putem face mai mult decât atât? Nu vom lansa un război european, nu vom trimite flota la Marea Neagră, nu căutăm o confruntare militară, dar trebuie să folosim puterea economică de care dispunem’, a spus Cameron, întrebat ce poate face guvernul britanic pentru a-l opri pe preşedintele rus Vladimir Putin şi pentru a sprijini Ucraina, cu prilejul unei discuţii cu personalul United Utilities, principala companie de apă din Marea Britanie, la Warrington (vestul Angliei).

Potrivit lui Cameron, ‘Uniunea Europeană şi SUA sunt hotărâte să demonstreze Rusiei că ceea ce face este inacceptabil. Este inacceptabil şi pentru că, dacă stăm deoparte şi nu facem nimic, mâine (ruşii) vor destabiliza ţări din regiunea baltică, vor destabiliza România, vecinii Rusiei vor începe să simtă presiunea acţiunilor lui Putin’.

Te-ar mai putea interesa și
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, liberalul Ilie, Bolojan, nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie drept posibil prim-ministru, face un apel către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi......
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Marca Citroen a grupului Stellantis devine tot mai clar, de la un an la altul, un concurent pentru Dacia. Viitorul model ...
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Descentralizarea rezidenţiatului demarată în urmă cu un an va continua, universităţile urmând să se ocupe direct ...
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Un român cheltuiește, în medie, 35,42 euro pe suplimente alimentare față de 89 de euro cât este consumul pe cap de ...