„Din toate informaţiile pe care le avem, nu există cetăţeni români implicaţi în această catasrofă naturală. Am creat o legătură permanentă între ambasada României şi ministerul elen de Externe. Este un cerc de WhatsApp în care urmează să primim informaţii. Când le vom avea, vom comunica în cel mai scurt timp”, a afirmat Teodor Meleşcanu, la Digi24.
Ministrul a mai spus că până la această oră nu au existat apeluri de ajutor din partea românilor aflaţi în vacanţă sau stabiliţi în Grecia.
El a mai spus că MAE nu are „o statistică exactă” a românilor stabiliţi în Attica, zonă puternic afectată de incendii.
De asemenea, Ministerul Apărării a anunţat că cele două aaeronave pe care România le pune la dispoziţia autorităţilor elene sunt pregătite să plece spre Grecia.
Astfel, aeronavele Forţelor Aeriene Române şi cei aproximativ 20 de militari – membri ai echipajelor şi personal auxiliar – vor decola spre Grecia în jurul orei 10.00, din Baza 90 Transport Aerian din Otopeni.
Aeronava C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, precum şi aeronava C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, sunt puse la dispoziţie de Ministerul Apărării Naţionale în cadrul mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene care coordonează răspunsul la dezastrele naturale şi provocate de om la nivelul UE, permiţând acordarea asistenţei coordonate, eficace şi rapide în sprijinul populaţiilor afectate.
Catalogat drept o „tragedie naţională” de către presa elenă, dezastrul a început luni după-amiaza, după ce incendiul a izbucnit pe muntele din apropierea Pendeli şi a fost alimentat de rafale de vânt de 100 de kilometri pe oră, răspândindu-se rapid şi invadând Mati, la 40 de kilometri Atena, şi arzând sute de locuinţe.