Melinda Mureșan, SmartWrap – producător de ambalaje: De la începutul războiului, consumul a scăzut, iar producția industrială s-a diminuat cu 20-25%. Este o situație prin care nu am mai trecut până acum
SmartWrap, fostă M&M Product, este o companie cu capital privat 100% românesc, înființată în 1994. Acționarii sunt două femei antreprenoare din Brașov, Melinda Mureșan și Claudia Roman. În 2022, a înregistrat afaceri de 36,1 milioane de lei, în scădere ușoară față de anul anterior, potrivit celor mai recente date disponibile din platforma Termene.
- Reporter: Sunteți un jucător vechi în piața de ambalaje flexibile. Ce schimbări s-au produs la nivelul pieței în ultimul an și care credeți că sunt tendințele pentru anul acesta?
De la începutul războiului, piața de ambalaje flexibile a suferit schimbări majore: consumul a scăzut, iar producția industrială s-a diminuat cu 20-25%. Este o situație prin care nu am mai trecut până acum.
De asemenea, situația economică volatilă și impredictibilă a avut ca rezultat creșterea consumului foliilor de paletizare de calitate inferioară, care a atras după sine rezultate mai slabe, dar la costuri mai mari.
Din perspectiva noastră și văzând care sunt problemele cu care se confruntă clienții noștri, tendința este aceea de eficientizare a costurilor. Pentru asta, este nevoie de soluții inovatoare și produse de calitate. De exemplu, din totalul pieței de folii de paletizare, doar 10% reprezintă consum de ambalaje de înaltă performanță (HP), adică ambalaje care reduc consumul de plastic fără să altereze calitatea ambalării. Iar din acest segment mic, aproximativ 50% din achiziții sunt realizate de companiile multinaționale, la nivel centralizat din afara țării. Așadar, la nivel local/intern trebuie să conștientizăm că soluțiile inovatoare și infuzia de know-how sunt singurele pârghii de care ne putem ajuta pentru a fi performanți și sustenabili.
- AI-ul este un instrument care va eficientiza tot mai mult activitatea multor companii. Care este ”AI”-ul pentru piața de ambalaje flexibile, tehnologia inovatoare care va ajuta la dezvoltarea și educarea pieței/clienților?
Inovația – aceasta este ”AI-ul” nostru. Tehnologia inovatoare și deschiderea către soluții care ne ajută și ne ușurează munca sunt pilonii pe care putem să evoluăm și să ajungem la rezultate măsurabile și performante. Un astfel de exemplu este centrul mobil de testare a stabilității paleților, pe care l-am adus în premieră în România și în Europa de Sud-Est la finalul anului trecut. Am vrut să aducem în atenția clienților, a tuturor producătorilor și transportatorilor români că modul în care înfoliem și transportăm produsele poate fi 100% controlat, testat, măsurat și cu costuri substanțial reduse.
- Anul trecut ați lansat centrul mobil de testare a stabilității paleților. Cum a fost primit de clienți/piață, aveți contracte încheiate cu jucători mari din piață? Care a fost investiția și care sunt planurile pentru 2024 cu acest centru?
Anul trecut am reușit să venim cu o nouă premieră pe piața din România, după cea din 2020, când am adus pe piața locală folia termo eco-sustenabilă din polietilenă verde, din trestie-de-zahăr, The SmartGreen. În noiembrie 2023, am lansat Centru Mobil de Testare a stabilității paleților ambalați în folie stretch care răspunde la cele mai presante întrebări și nevoi ale producătorilor și transportatorilor de mărfuri: lipsa resursei umane calificate în producție și logistică, nevoia de a controla calitatea ambalării, reducerea costurilor, stabilitate în timpul transportului, controlul stocurilor, scăderea consumului de plastic sau economie de timp. Practic, acest centru mobil de testare este o unitate de laborator mobil, sub forma unui camion, care poate testa stabilitatea încărcăturilor în aproape orice locație.
Impactul acestui centru mobil în piață va fi unul major pentru că rezolvă problemele amintite mai sus, iar aceasta va conduce la un avantaj competitiv pentru clienți și la consolidarea poziției noastre pe piață.
În acest proiect am investit 25.000 de euro, iar rezultatele încep deja să se vadă. După evenimentul de lansare – ”Challenge Day”, tot mai mulți clienți își doresc să vadă care sunt avantajele acestui centru de testare și să beneficieze de ele. În urma discuțiilor cu participanții la eveniment, am realizat deja numeroase teste la mai multe companii multinaționale de renume din domeniul alimentar și retail. La acestea, se adaugă și companii locale importante din zona băuturilor, food și vopseluri.
- Ce planuri investiționale aveți pentru acest an și care au fost rezultatele pe anul trecut?
Anul acesta, vom continua să investim în parteneriatele cu Lantech (cel mai mare producător de echipamente de înfoliat din lume) și Thong Guan (creatorul centrului mobil de testare). Mai exact, vom continua procesul de profesionalizare a echipei SmartWrap, care este deja certificată în centrele de testare ale celor doi parteneri. De asemenea, avem în vedere și extinderea capacității de testare, în colaborare cu lideri mondiali din industrie pentru a îmbunătăți continuu acest domeniu.
Un alt obiectiv investițional este și modernizarea showroom-ului actual prin dotarea cu echipamente de ultimă generație și deschiderea unuia nou în București.
Showroom-ul din Bucuresti, nu va fi mai devreme de toamnă. Va avea o suprafață de 60-70 mp și va fi deschis în cadrul depozitului din Bucuresti, de pe șoseaua Dudești – Pantelimon. Nu e un showroom ca o expoziție – cum sunt showroom-urile auto. Va fi un showroom în care invită clienții (care vin cu marfa lor) și testează împreună soluțiile lor. Plusul valoare pentru client este dat de potențialul de soluții ce rezultă din sinergia dintre echipament și consumabil.
De asemenea, vom investi în tehnologizarea, digitalizarea și automatizarea proceselor interne.
Totalul acestor investiții va depăși 100.000 de euro.
- Care sunt provocările cu care vă confruntați acum în piață? La ce valoare estimați că a ajuns piața anul trecut și la cât va ajunge în acest an? – aveți niște cifre/procente?
Pe lângă diminuarea consumului și a producției industriale cu 20-25%, ca efect al conflictului din Ucraina, despre care am am amintit mai sus, lipsa forței de muncă calificate este o provocare reală în piață. Însă, ”AI-ul” nostru, este răspunsul la această problemă. Echipamentele și tehnologia inovatoare pe care le-am adus pe piața din România reduc nevoia numerică de personal și, prin know-how-ul încorporat, elimină nevoia forței de muncă calificată.
O altă problemă care apasă greu pe ”umerii” jucătorilor din piață, este lipsa datelor statistice care să dea o imagine de ansamblu a industriei. Acest lucru face imposibilă realizarea unui studiu de piață corect, transparent și îngreunează foarte mult deciziile strategice de creștere.
- De ce credeți că are nevoie piața de ambalaje flexibile pentru a fi sustenabilă, eficientă și prietenoasă cu mediul (având în vedere că folosește plasticul)?
Înainte de a răspunde, aș vrea să definim poziționarea plasticului în această situație. Nu plasticul în sine este problema, ci modul și cantitățile în care este folosit. Aminteam la început că 90% din piață folosește folii de paletizare de calitate slabă, ineficiente și în cantități foarte mari. Piața trebuie educată în ceea ce privește consumul eficient și responsabil de plastic. Acesta este unul dintre obiectivele noastre majore: să educăm in-house prin diagnoză cât mai mulți consumatori și să îi convertim în consumatori ai ambalajelor de înaltă performanță care reduc consumul de plastic și face economii la buget. Centrul mobil de testare exact asta face. Treptat, piața se va maturiza și va înțelege că inovația și tehnologia avansată ne ajută să fim sustenabili și să reducem costurile fără a diminua calitatea, stabilitatea și siguranța în transport a mărfurilor. Din interacțiunile cu clienții noștri, vedem că au început să fie deschiși și să înțeleagă importanța automatizării în eficientizarea costurilor.
- Ce rezultate financiare estimați pentru 2024 și cum se compară cu cele de anul trecut? Ce linie contribuie cel mai mult la business, și cu cât?
Piața în care activăm este extrem de volatilă și impredictibilă, iar evenimentele din ultimii ani au cauzat dezechilibre majore pe plan internațional și local. Chiar și în aceste condiții, cifra de afaceri pe 2023 a scăzut doar cu 20 de procente, comparativ cu cea din 2022. Acest rezultat vine în urma scăderii cu 35% a costului unitar al mărfurilor comercializate în 2023, fapt care s-a suprapus peste scăderea cantitativă cu 25% a producției industriale interne, în condițiile în care SmartWrap se adresează, în principal, consumatorilor industriali.
Într-o astfel de piață dezechilibrată, cifra de afaceri devine irelevantă.
Având în vedere acest context economic, este mai realist să ne măsurăm rezultatele în funcție de cantitățile pe care le livrăm în piață, ci nu după cifra de afaceri. În 2023, am livrat cantități de peste 2.000 tone, similare cu cele din anul precedent. Pentru 2024, estimăm că vom atinge pragul de 3.000 tone livrate.
Tot în strânsă legătură cu contextul economic și cu nevoia companiilor de eficientizare și reducere a costurilor, suntem convinși că cea mai mare contribuție la aceste rezultate o va aduce linia de business High Performance care înglobează toate soluțiile enumerate mai sus.
Chiar dacă ne proiectăm creșteri, performanța și satisfacția rezultatului vin, de fapt, din volumele pe care „NU le vindem”, pentru că soluțiile pe care le oferim reduc consumul clienților noștri cu până la 50%. Din acest motiv, unul dintre indicatorii principali la care ne raportăm, îl reprezintă volumele eliminate din consum.
*Interviu editat pentru claritate și lungime.