Membrii CSM au votat cu unanimitate sesizarea CCR pentru un conflict între puteri în cazul adoptării OUG pentru modificarea Codurilor penale

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au votat cu unanimitate de voturi sesizarea Curţii Constituţională pentru a constatat existenţa unui conflict între puteri în cazul adoptării OUG privind modificarea Codului Penal şi al Codului de Procedură Penală.
Economica.net - mie, 01 feb. 2017, 08:34
Membrii CSM au votat cu unanimitate sesizarea CCR pentru un conflict între puteri în cazul adoptării OUG pentru modificarea Codurilor penale

Decizia a fost luată după ce preşedintele CSM, Mariana Ghena, a cerut suplimentarea ordinii de zi în legătură cu sesizarea CCR, precum şi cu exprimarea unui mesaj public cu privire la apărarea independenţei justiţiei în contextul adoptării unor acte normative.

 

Preşedintele CSM: Solicitarea MJ privind avizarea OUG de modificare a Codurilor penale, respinsă; a rămas fără obiect

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins miercuri, în unanimitate, solicitarea Ministerului Justiţiei de avizare a OUG privind modificarea Codurilor penale, având în vedere că a rămas fără obiect după ce actul normativ a fost adoptat de Executiv.

‘În ceea ce priveşte punctul 1 de la ordinea de zi (…), plenul, în unanimitate, a hotărât respingerea ca rămasă fără obiect a solicitării formulate de Ministerul Justiţiei de avizare a proiectelor de OUG cu privire la modificările şi completările Codului de procedură penală şi Codului penal’, a declarat preşedintele CSM, Mariana Ghena, la finalul şedinţei acestui for.

Ea a anunţat că în şedinţa de miercuri a iniţiat procedura de sesizare a CCR.

‘În şedinţa plenului de astăzi am declarat că iniţiez procedura de sesizare a CCR în temeiul dispoziţiilor articolului 146 litera e din Constituţia României, urmând ca instanţa constituţională să fie învestită în această modalitate. Urmare a acestei iniţiative a preşedintelui plenului CSM, membrii au manifestat solidaritate cu privire la iniţiativa mea, declarând că mă susţin în demersul pe care l-am iniţiat’, a mai arătat preşedintele CSM.

Iohannis: Avocatul Poporului are şi instrumentele şi oportunitatea de a ataca OUG privind Codurile penale

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că Avocatul Poporului are, în opinia sa, şi instrumentele şi oportunitatea de a ataca OUG privind Codurile penale.

Preşedintele Iohannis merge la Avocatul Poporului

Preşedintele Klaus Iohannis merge, miercuri, la ora 12,00, la Avocatul Poporului, potrivit unor surse oficiale.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri la şedinţa CSM că se gândeşte să îi facă o vizită Avocatului Poporului, pentru a-i transmite că se aşteaptă de la acesta la o luare de poziţie în legătură cu deciziile Guvernului privind modificarea legislaţiei penale.

‘Mă gândesc să-i fac o vizită astăzi (n.r. – miercuri). Nu l-am văzut de mult, nu îmi este dor de el, dar cred că trebuie să-i transmit personal că aşteptăm cu toţii o luare de poziţie’, a spus şeful statului, la şedinţa CSM.

Ciorbea: Avocatul Poporului nu poate ridica excepţii de neconstituţionalitate decât privitor la legi şi la ordonanţe de urgenţă în vigoare

Avocatul Poporului nu poate ridica excepţii de neconstituţionalitate decât privitor la legi şi la ordonanţe de urgenţă în vigoare sau ordonanţe simple, a declarat Avocatul Poporului (AP), Victor Ciorbea.

‘În legătură cu Ordonanţa de Urgenţă (pentru modificarea Codului penal – n.r.) aştept să văd Monitorul Oficial. Din câte am înţeles (…) aceasta ar urma să intre în vigoare peste zece zile, or potrivit art. 32 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR, Curtea hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate ridicate direct de Avocatul Poporului privind constituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau ordonanţă în vigoare, deci dacă intrarea în vigoare a ordonanţei se va produce peste zece zile, în tot acest interval noi nu avem nicio competenţă’, a declarat Ciorbea pentru AGERPRES.

El a spus că, în ceea ce priveşte graţierea, s-a aprobat un proiect de lege care va fi trimis la Parlament în procedură de urgenţă.

‘Se va dezbate de către Parlament, imediat după adoptare poate fi atacată cu obiecţie de neconstituţionalitate la CCR şi de către grupurile parlamentare şi de către domnul preşedinte şi aşa mai departe. Deci, privitor la graţiere nu se pune problema ca noi să ne pronunţăm în această fază (…) Noi avem posibilitatea în faza aceea, după adoptarea de către Parlament, alături de preşedintele României, alături de grupurile parlamentare, putem să facem obiecţie de neconstituţionalitate. După aceea, după ce legea a parcurs toate fazele, să spunem, şi a fost promulgată de preşedintele României, atunci putem să ridicăm excepţie de neconstituţionalitate oricând’, a afirmat Victor Ciorbea.

El a menţionat că în prezent este valabil ceea ce a spus preşedintele Iohannis şi a pus în discuţia CSM privind declanşarea unui conflict juridic de natură constituţională în cazul căruia CCR poate fi sesizată de CSM, Guvern, preşedinţii Camerelor Parlamentului şi de şeful statului.

‘În faza aceasta poate fi sesizată CCR cu privire la un conflict juridic de natură constituţională de către cei pe care vi i-am spus, începând cu şeful statului, continuând cu preşedinţii camerelor, guvern şi aşa mai departe’, a adăugat Victor Ciorbea.

Ciorbea a mai spus, referindu-se la afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis că se gândeşte să-i facă o vizită, că îl aşteaptă ‘cu multă plăcere’.

‘În legătură cu vizita domnului preşedinte, îl aştept cu multă plăcere, oricând suntem onoraţi de prezenţa domniei sale sau a unui demnitar atât de înalt al statului român şi este bine că din când în când unii sau alţii îşi mai amintesc şi de această instituţie care a apărut la noi, efectiv, în urmă cu 20 de ani’, a spus Ciorbea.

Te-ar mai putea interesa și
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune de Titluri Eligibile Senior Nepreferenţiale, destinate încadrării ca......
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru ...
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată pentru sugari
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată ...
Forbes Kids și D&D Research au realizat un studiu amplu privind opinia mamelor despre cele mai de încredere produse pentru ...
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, ...