Memorandum de colaborare între ICI Bucureşti şi Institutul de Tehnologie Digitală din Vietnam

21 01. 2024
ici bucuresti

„ICI Bucureşti este onorat de oportunitatea de a găzdui acest eveniment în cadrul căruia au fost prezentate proiecte de cercetare aflate în derulare şi au fost discutate posibilităţi de colaborare. Avem convingerea că întâlnirea contribuie la consolidarea relaţiilor bilaterale şi la promovarea schimbului de cunoştinţe şi expertiză în domeniul tehnologiei”, a declarat, duminică, Adrian-Victor Vevera, directorul general al institutului.

Acesta a precizat că acest Memorandum cu instituţia parteneră din Vietnam pune bazele unei cooperări care se poate extinde în orice alt sector de activitate din zona economică, cercetare sau academică.

„Am prezentat institutul şi realizările pe care le avem, precum şi modul în care noi considerăm că putem să colaborăm şi cu alte entităţi din Vietnam. Remarc totala deschidere a primului ministru vietnamez şi prin prisma faptului că a fost absolvent al unei universităţi din România. A fost o reîntoarcere în zona academică, în partea de cercetare, deci o totală deschidere pentru a găsi modalităţi de cooperare între institut, între ICI şi alte structuri din România şi structurile omoloage din Vietnam, tocmai pentru a deveni pilonii unui pod care să lege, peste această distanţă geografică fizică foarte mare între România şi Vietnam, noile tehnologii pot să scurteze această distanţă şi pot să creeze premisele unor noi căi de a coopera şi pe alte domenii, pentru că, să nu uităm, zona de tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor este o zonă transversală care acoperă orice alt sector de activitate în zona economică, de cercetare sau academică”, a precizat Vevera, pentru AGERPRES.

În opinia sa, vizita delegaţiei vietnameze la ICI creează premisele pentru derularea unor proiecte comune şi pe alte pieţe.

„Vietnam poate fi pentru noi un suport în zona Asiei şi noi putem să fim un suport pentru cei care vin din Vietnam în zona europeană. Am creat încă un pas, încă o cărămidă la acest pod, care în acest an împlineşte 75 de ani de cooperare, de relaţii diplomatice. Suntem aici ca să putem să folosim şi să promovăm ideea de noi tehnologii în această parte a lumii şi să putem să aducem prin această cooperare internaţională noi proiecte, noi idei de dezvoltare şi noi cunoştinţe în România, pentru institut, pentru partenerii noştri, pentru Guvern, astfel încât să ne aducem contribuţia la ceea ce înseamnă o economie bazată pe cunoaştere, o economie bazată pe noile tehnologii, o economie bazată pe ceea ce înseamnă noua relaţie a cetăţeanului cu entităţile de stat prin noi sisteme de comunicare”, a mai spus Vevera.

Domeniile de interes pentru partea vietnameză vizează zona de training pe partea de cybersecurity, cybercrime şi folosirea noilor tehnologii de tip blockchain.

„Interesul major este zona de training în partea de cybersecurity, zona de contracarare a cybercrime, folosirea noilor tehnologii blockchain atât pentru comunicaţii, cât şi pentru alte aplicaţii, care să fie în sprijinul actului de guvernare, partea de quantum computing, folosirea inteligenţei artificiale. Vizita pe care a făcut-o delegaţia vietnameză în laboratoarele institutului a arătat modul în care noi încercăm să fuzionăm elementele de inteligenţă artificială cu elemente din alte zone tehnice, pentru a putea găsi soluţii şi a genera proiecte în scopul creşterii calităţii vieţii”, a adăugat şeful ICI.

Vizita premierului Pham Minh Chinh la ICI Bucureşti reflectă angajamentul ambelor ţări în consolidarea parteneriatelor în domeniul cercetării şi inovaţiei, iar acest eveniment oferă o platformă excelentă pentru schimbul de idei şi experienţe, promovând astfel progresul comun în domeniul ştiinţific şi tehnologic.