Memorandum de înţelegere privind colaborarea economică, semnat între CCIB şi Camera de Industrie Ankara

05 04. 2022
turcia romania 56789

Potrivit unui comunicat, CCIB a negociat cu partenerii de la Camera de Industrie Ankara (ASO) un Acord cadru de colaborare, sub forma unui Memorandum de Înţelegere (MoU) care a fost semnat la Forumul Economic şi Investiţii Turcia – România de la Istanbul de Iuliu Stocklosa, preşedintele CCIB, şi Aytac Muhittin Dincer, membru al Consiliului Director al Camerei de Industrie Ankara, scrie Agerpres.

Semnarea memorandumului de înţelegere a avut loc sub înaltul patronaj al celor doi copreşedinţi în Comisia Mixtă Interguvernamentală de colaborare economică România – Turcia, Fuat Oktay, vicepreşedinte al Republicii Turcia şi Sorin Mihai Grindeanu, viceprim-ministru, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii din România.

Totodată, la eveniment au mai participat delegaţiile guvernamentale şi a reprezentanţilor cercurilor de afaceri din cele două ţări, printre care Virgil Popescu, ministrul Energiei, Ştefan Tinca, ambasadorul României în Turcia, Lucian-Ioan Rus, secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

„Acesta este al 7-lea acord semnat de CCIB cu institutii similare din Turcia după cele încheiate anterior cu Camerele de Comerţ din Istanbul, Ankara, Trabzon, Gaziantep şi Iskenderun, precum şi Camera de Industrie din Eskisehir, la care se adaugă Acordul de colaborare încheiat cu Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD)”, se menţionează în comunicat.

Preşedintele Camerei bucureştene a fost invitat să participe la „Întâlnirea consultativă de afaceri în format restrâns” desfăşurată în marja lucrărilor celei de a 27-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică România – Turcia în prezenţa celor doi co-preşedinţi, Fuat Oktay, vicepreşedinte al Republicii Turcia şi Sorin Mihai Grindeanu, viceprim-ministru.

Preşedintele Stocklosa a prezentat locul şi importanţa Municipiului Bucureşti în economia ţării, precum şi disponibilitatea CCIB, ca reprezentant legitim al mediului de afaceri din capitala României de a iniţia şi organiza evenimente promoţionale pentru dezvoltarea schimburilor comerciale şi cooperării economice româno-turce, inclusiv pentru atragerea de investiţii străine.

Trendul de majorare a schimburilor comerciale româno-turce înregistrat în 2021 s-a menţinut şi în luna ianuarie 2022 (ultimele date disponibile), astfel la 31 ianuarie 2022, volumul total al schimburilor comerciale bilaterale a fost de 802 milioane dolari, din care exportul a fost de 246 milioane dolari şi importul de 556 milioane dolari, soldul fiind de 310 milioane dolari în favoarea Turciei.

Faţă de perioada similară din 2021, volumul schimburilor comerciale totale a crescut cu 33,7%, din care exportul a crescut cu 4,4%, iar importul a crescut cu 52,6%.

La finele lunii ianuarie, Turcia deţinea primul loc între partenerii comerciali din afara UE, depăşind China ca volum total, fiind principala piaţă necomunitară de destinaţie a produselor româneşti şi a doua ţară de origine, după China, pentru produsele importate din afara UE.

La 31 ianuarie 2022 erau înregistrate în România 16.842 societăţi comerciale cu capital turcesc, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 890 milioane USD, reprezentând 1,42% din totalul capitalului subscris de investitorii străini. După numărul societăţilor cu capital străin înregistrate în ţara noastră, Turcia ocupă locul 3, după Italia şi Germania, cu o pondere de 7,1%, iar după valoarea investiţiei în echivalent valută, ocupă locul 15 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină.