Memorandum între Elcen și o companie americană pentru exploatarea apei geotermale din nordul Bucureștiului pentru încălzirea orașului
„Ştiu că începem împreună şi alt proiect revoluţionar, în energia geotermală. Chiar azi se semnează un memorandum între ELCEN şi compania americană SAGE Geosystems. Bucureştiul are această resursă în nordul oraşului. Prin sprijinul SUA, vom putea integra energia geotermală în sistemul de termoficare al Capitalei, reducând facturile locuitorilor şi folosind energie curată”.
Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu, la a Forumul de afaceri organizat, la Palatul Parlamentului, cu prilejul reuniunii Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie şi Climat.
Elcen, producătorul de energie electrică și termică al Capitalei, are de ce vreme planuri pentru exploatarea resurselor de energie geotermală ale Bucureștiului. ȚNe uităm foarte atent la geotermal, pompe de căldură, inclusiv fotovoltaic, dar aici într-o măsură mult mai mică. Geotermalul este tema care ne interesează cel mai mult, pentru că ştim că există rezerve, mai ales în partea de nord a oraşului Bucureşti şi interesul nostru este să avem un sistem cât mai verde, cât mai decarbonizat”, a spus directorul general Claudiu Creţu la conferinţa „Provocările iernii 2023 – 2024 pentru sistemul energetic naţional”, organizată anul trecut.
Memorandumul semnat între ELCEN și SAGE Geosystems este primul pas spre utilizarea pentru încălzirea orașului a resurselor geotermale, asta în contextul în care există această resursă – în nordul orașului funcșionează și centrul de relaxare Therme, de exemplu. SAGE Geosystems este un start-up american specializat în proiecte de utilizare a energiei geotermale.
″SAGE Geosystems, împreună cu Departamentul pentru Energie din SUA, vor întocmi acest studiu de fezabilitate, raportat la tehnologia pe care ei (o dezvoltă. Rolul nostru este de a asigura suport pentru studiu, de a pune la dispoziție datele pe care noi le avem și de a ajunge împreună la un studiu de fezabilitate cât mai corect″, a spus Claudiu Crețu.
Studiul de fezabilitate va fi terminat până la finalul anului, după care Elcen va pregăti documentația proiectului pentru a fi finanțată din Fondul de Modernizare.
“În câțiva ani, vom putea beneficia pentru prima dată de energie geotermală în sistemul de termoficare bucureștean″, a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.