În programul şedinţei de guvern de astăzi se află memorandumul cu tema: „Formularea observaţiilor României în cauza C-123/12, S.C. Volksbank România, având ca obiect o cerere de pronunţare a unei hotărâri preliminare privind interpretarea unor dispoziţii ale dreptului UE referitoare la protecţia consumatorilor (termen pentru transmiterea observaţiilor la Grefa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene-01 octombrie)”.
Pe 12 iulie 2012 Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a hotărât că un stat membru poate limita comisioanele bancare percepute de creditor, poate aplica la contractele în derulare legislaţia europeană preluată în cea naţională şi o poate extinde la alte tipuri de contracte bancare şi poate permite Protecţiei consumatorilor să sancţioneze băncile.
Hotărârea a venit după ce Judecătoria Călăraşi a sesizat în decembrie 2010 Curtea de Justiţie a UE, într-un proces în care Volksbank a contestat amenda primită de la Protecţia Consumatorului ca urmare a nerespectării OUG 50/2010 – cunoscută şi ca ordonanţa creditelor,
Instanţa din România întreba atunci CJUE dacă OUG 50 este legală, având în vedere că a fost adoptată cu modificări faţă Directiva 48/2008 şi la acel moment se aplica şi contractelor în derulare.
Curtea de Justiţie a UE a decis că statul român a avut toate pârghiile legale când a extins efectele OUG 50 la toate creditele acordate persoanelor fizice, deşi legea europeană se referea doar la creditele de consum, „că statele membre pot aplica, în conformitate cu legislația Uniunii, dispozițiile directivei menționate în domenii care nu intră în sfera sa de aplicare.
Însă presupusa ilegalitate a OUG 50 a devenit sperietoarea favorită a bancherilor, BNR, FMI şi chair a guvernului Boc, iniţiatorul legii. Menţinerea în vigoare a OUG 50 astfel încât aceasta să se aplice tuturor celor cu credite bancare ar fi adus o procedură de infringement împotriva României, plus suspendarea tranşelor de împrumut de la FMI, spuneau reprezentanţii Ministerului de Finanţe şi cei ai BNR, din partea statului, precum şi bancherii, de cealaltă parte.
OUG 50/2010 a fost în cele din urmă modificată radical şi a fost rezervată doar celor care îşi încheie credite noi, astfel că mulţi clienţi au rămas cu clauze abuzive în contracte şi au trebuit să ia calea justiţiei pentru eliminarea lor.
Asociaţiile pentru protecţia consumatorilor au făcut mai multe petiţii la Guvern, Comisia Europeană sau Fondul Monetar Internaţional prin care cer care legea de aprobarea a OUG 50 să fie modificată şi să se aplice tuturor contractelor.
ECONOMICA.NET derulează o campanie prin care susţine modificarea legii.