Memorandumul privind preluarea ELCEN de către Capitală, aprobat de CGMB
Serviciul vizează producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea acesteia prin intermediul unui sistem integrat de alimentare centralizată cu energie termică.
Memorandumul urmează să fie avizat de ministrul Finanţelor Publice şi transmis Guvernului, pentru a fi supus aprobării de către premier.
Prin acest memorandum, este definită şi stabilită „soluţia pentru realizarea Serviciului public prin intermediul unui Sistem de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) integrat, prin preluarea controlului integral de către Municipiul Bucureşti asupra ELCEN”.
Documentul arată că, în prezent, deşi există un SACET, acesta nu este integrat şi nu aparţine integral municipiului Bucureşti, fiind exploatat de doi operatori, respectiv ELCEN, care este operatorul celor cinci CET-uri, şi RADET, operatorul reţelelor de transport şi de distribuţie a energiei termice.
Solicitarea municipalităţii este ca toate cele cinci CET-uri să fie trecute în domeniul public al Capitalei, împreună cu activele şi pasivele aferente.
În prezent, consumatorii de energie termică din Capitală sunt reprezentanţi de 10.010 asociaţii de proprietari cu 8.660 de blocuri de locuinţe şi aproximativ 570.000 de apartamente, în care locuiesc aproximativ 1.300.000 de locuitori, dar şi de peste 3.300 de instituţii, agenţi economici, sere etc.
Pentru toţi consumatorii alimentaţi sunt înregistrate 25.581 puncte de consum contorizate.
În memorandumul aprobat de CGMB există, ca soluţie, realizarea serviciului public de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice prin intermediul unui SACET integrat, prin trecerea în domeniul public a municipiului Bucureşti a celor cinci CET-uri care asigură 90% din producţia de energie termică, creându-se totodată condiţiile rezolvării problemelor financiare existente între ELCEN şi RADET.
Potrivit documentului, odată cu realizarea serviciului public, se poate delega de către municipalitate gestiunea acestui serviciu către „un operator sau partener cu experienţă profesională şi capabilitate financiară care să realizeze investiţii în SACET integrat”, pentru creşterea calităţii acestui serviciu la un tarif suportabil pentru populaţie.
În ceea ce priveşte datoriile existente ale RADET la ELCEN, în momentul în care acest serviciu va reuni cele două instituţii, patrimoniul va deveni comun, iar acestea se vor „stinge de drept”.
Neplata la termen a facturilor emise de ELCEN către RADET a dus la strângerea unor datorii, dar şi a unor majorări de întârziere care, în 30 octombrie, erau în valoare 2.241.242.355,09 lei, din care 1.448.164.992,32 reprezentau datoria principală, iar 793.077.362,77 de lei reprezentau penalizări de întârziere.
Odată cu aprobarea memorandumului, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost împuternicit să întreprindă demersurile necesare pentru îndeplinerea obiectivului acestui document.