Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de către reprezentanţii MEN, instituţia a realizat criteriile de selecţie a liceelor care pot deveni CETI în cadrul proiectului „Promovarea şi susţinerea excelenţei în educaţie prin dezvoltarea competenţelor în disciplina Tehnologia Informaţiei”, potrivit News.ro.
„Proiectul are ca obiectiv asigurarea condiţiilor optime de pregătire şi dezvoltare a elevilor din clasele IX – XIII capabili de performanţe înalte (profil matematică – informatică), prin înfiinţarea şi operaţionalizarea a 60 de Centre de Excelenţă în Tehnologia Informaţiei”, anunţă MEN.
Prin intermediul acestui proiect derulat de Ministerul Educaţiei Naţionale cu sprijinul Guvernului Japoniei, fiecare centru va beneficia de un laborator IT dotat cu 26 calculatoare performante şi o tablă interactivă.
Procesul de selecţie este deschis unităţilor şcolare din sistemul public de învăţământ care pot asigura condiţii optime pentru funcţionarea acestor centre.
Sunt eligibile unităţile dispuse să asigure pentru copiii interesaţi un program de cel puţin zece ore pe săptămână pentru cel puţin doi ani de zile, iar fiecare cadru didactic-resursă, format în cadrul programului de pregătire asigurat de către partenerul din Japonia, trebuie să asigure formarea a minimum 10 profesori la nivel local, pe structura cursului furnizat de către experţii japonezi.
Procesul de selecţie va avea două etape. Prima etapă va fi realizată de fiecare inspectorat şcolar judeţean/ISMB pe baza a şapte reguli şi se va încheia cu desemnarea câte unui centru la nivelul fiecărui judeţ/sector.
Dintre criteriile care vor fi luate fac parte existenţa unui centru de excelenţă, înfiinţat conform ordinului nr. 5577/2011, care desfăşoară activităţi de excelenţă în domeniul IT la nivelul anului şcolar 2017-2018, existenţa profilului matematică-informatică, intensiv informatică şi elevi cu rezultate la Olimpiada Naţională de Informatică în ultimii 3 ani (premii/menţiuni la fazele naţionale).
Etapa a doua presupune o evaluare efectuată de o comisie naţională (stabilită de MEN) în urma căreia vor fi selectate încă 13 centre la nivel naţional, din regiunile mai puţin dezvoltate, care obţin cele mai bune punctaje şi respectă principiul conform căruia, în fiecare judeţ, nu pot fi mai mult de două centre.
Potrivit MEN, implementarea proiectului „Promovarea şi susţinerea excelenţei în educaţie prin dezvoltarea competenţelor în disciplina Tehnologia Informaţiei” porneşte de la modelul japonez de a preda această disciplină şi de la necesitatea înfiinţării în România a unor licee-CETI care să ofere elevilor o pregătire avansată, calificată şi centrată pe aptitudinile şi nevoile lor de instruire, respectiv pe stimularea creativităţii.