MEN: Finanţarea activităţilor de cercetare-dezvoltare-inovare se face în regim competiţional
Potrivit MEN, sumele disponibile sunt distribuite fiecăruia dintre cele şase programe – Resurse Umane, Capacităţi, Idei, Parteneriate în domeniile prioritare, Inovare, Susţinerea performanţei instituţionale – ţinându-se cont de stadiul de derulare a proiectelor demarate şi de necesitatea contractării proiectelor selectate în urma competiţiilor încheiate, în condiţiile deschiderii unei noi competiţii de proiecte.
„Ministerul Educaţiei Naţionale a depus toate eforturile pentru demararea finanţării cercetării – dezvoltării – inovării, în conformitate cu Legea nr. 5 din 21 februarie 2013 (Legea bugetului de stat pe anul 2013). În prezent, sunt în curs de perfectare actele adiţionale pentru proiectele contractate anterior, respectiv contractele pentru proiectele din competiţiile Resurse Umane 2012, concomitent cu lansarea noii competiţii în cadrul programului Parteneriate. Urmează ca, începând cu semestrul al doilea al acestui an, să fie contractate proiectele Idei selectate prin competiţia încheiată la finele anului trecut. Principiul de bază pentru încadrarea în anvelopa bugetară a fiecărui program îl reprezintă, acolo unde este cazul, redistribuirea bugetului pentru anii 2013, 2014 şi 2015, astfel încât să fie menţinută finanţarea global conform bugetului contractat. În paralel, în anul 2013 va fi realizată monitorizarea riguroasă a proiectelor în derulare, astfel încât resursele financiare să fie focalizate în următorii ani cu precădere spre proiectele care se dovedesc performante din punct de vedere al rezultatelor obţinute”, se arată în comunicatul de presă.
MEN susţine că programul Resurse Umane constituie o prioritate, având în vedere că beneficiarii proiectelor sunt tineri cercetători, la început de carieră. Astfel, se asigură finanţarea integrală a proiectelor în derulare, o bună parte dintre acestea urmând să se încheie în cursul acestui an. De asemenea, a fost demarat procesul de contractare a proiectelor selectate prin competiţia 2012, cu o rată de succes de 15%.
„Considerăm că, în acest fel, se asigură atragerea şi menţinerea unui număr important de tineri cercetători în sistemul de cercetare, în condiţiile în care statul a investit deja de-a lungul anilor în formarea şi perfecţionarea acestora, inclusiv prin programe doctorale”, precizează sursa citată.
Totodată MEN arată că programul IDEI finanţează în principal proiecte de Cercetare Exploratorie (PCE) şi proiecte complexe de Cercetare Exploratorie (PCCE). Dintre acestea, proiectele complexe de Cercetare Exploratorie din competiţia 2008, care se finalizează în cursul anului 2013, beneficiază de finanţare integrală pentru ultima etapă de derulare. Pentru proiectele de Cercetare Exploratorie din competiţia 2011, aproximativ 55% din fondurile solicitate pentru anul 2013 sunt transferate în anul 2014, cu posibilitatea de prelungire a perioadei de implementare şi în 2015.
„Menţionăm că la contractarea acestor proiecte, în 2011, ratele de succes au fost neobişnuit de mari, în general de aproximativ 40%, pe unele domenii ajungându-se chiar la peste 70%. În aceste condiţii de supra-contractare, finanţarea a devenit nesustenabilă pentru anul 2013, necesitând redistribuirea mai sus-menţionată. Pentru PCCE contractate în 2012 s-a luat, de asemenea, în considerare o redistribuire a 50% din bugetul solicitat pentru anul 2013, în anii 2014 şi 2015. Aceste opţiuni vor permite contractarea PCE din competiţia 2012 (finalizată prin rezultate publicate în 29 noiembrie 2012), începând cu semestrul al doilea al anului 2013, cu o rată de succes de 15% (aceeaşi ca la competiţia 2012 din cadrul programului Resurse Umane). Dorim să precizăm faptul că solicitarea Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) a fost aceea de a finanţa cu prioritate Programul Idei, în detrimentul Programului Resurse Umane. Această propunere nu a fost considerată oportună în condiţiile în care schema de finanţare avansată ar fi condus la reducerea sprijinului acordat tinerilor cercetători”, precizează MEN în comunicatul de presă.
În ceea ce priveşte programul Parteneriate în Domenii Prioritare acesta a inclus o competiţie de proiecte începută în 2011 şi finalizată în 2012, fiind selectate pentru finanţare şi contractate în 2012 un număr de proiecte cu rată de succes de 13%-14%, finanţarea pentru anul 2013 a acestor proiecte realizându-se în proporţie de 60% din bugetul solicitat, cu redistribuirea corespunzătoare a bugetului contractat pentru anii 2014-2015.
„Această alocare bugetară permite lansarea în această lună a unei noi competiţii de proiecte, focalizată pe dezvoltarea unor aplicaţii concrete ce răspund unor necesităţi socio-economice reale (modele experimentale, demonstrative, modele funcţionale, prototipuri, tehnologii şi servicii inovative). Intenţia explicită este ca rezultatele acestor proiecte să aibă un impact socio-economic cât mai ridicat, concomitent cu atragerea finanţării din mediul privat (în proporţie de minimum 15% faţă de finanţarea din fonduri publice)”, arată comunicatul de presă.
Potrivit MEN, programul Inovare are asigurată finanţarea pentru contractarea proiectelor noi (Stimularea exportului high-tech, Dezvoltarea de produse – sisteme – tehnologii), selectate prin competiţiile derulate în anul 2012 şi lansarea unei noi competiţii pentru Cecuri de Inovare.
De asemenea, programul Capacităţi asigură continuarea derulării proiectelor de infrastructuri mari de cercetare, dar şi cofinanţarea proiectelor internaţionale la care participă echipe de cercetători din România.
MEN menţionează că acest program include şi noul proiect de acces la literatura de specialitate (în curs de contractare), esenţial pentru racordarea cercetării româneşti la fluxul internaţional de informaţii ştiinţifice. Prin acest proiect major (buget total alocat din fonduri publice 120.000.000 lei, la care se adaugă 20% contribuţie proprie a consorţiului ce implementează proiectul) se asigură atât accesul comunităţii ştiinţifice din România la literatura de specialitate pentru perioada 2013-2015, cât şi constituirea/dezvoltarea depozitului naţional de publicaţii (national repository) ce include arhive achiziţionate de la principalii editori internaţionali. Programul Capacităţi asigură participarea României la programe europene majore prin intermediul Agenţiei Spaţiale Române şi a Institutului pentru Fizică Atomică.
MEN a făcut aceste precizări ca urmare a motivaţiilor expuse de membrii demisionari ai Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS).
De asemenea, MEN subliniază că a consultat universităţile în privinţa selectării de membri pentru comisiile şi consiliile consultative şi a solicitat instituţiilor de învăţământ superior, încă de acum două luni, propuneri pentru completarea CNCS.”Luând act de decizia membrilor CNCS, Ministerul Educaţiei Naţionale va urgenta procedurile de completare a consiliului, astfel încât derularea proiectelor curente să nu fie prejudiciată”, subliniază conducerea MEN.