Meng Wanzhou, directoarea financiară a Huawei, a fost eliberată după trei ani de arest în Canada

25 09. 2021
Meng Wanzhou

Știrea inițială

Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului chinez al telecomunicaţiilor Huawei, acuzată de fraudă bancară, a fost eliberată vineri în Canada în baza unui acord cu Statele Unite care pune capăt unei perioade de trei ani de lupte în instanţă şi disensiuni diplomatice între Beijing, Washington şi Ottawa, informează sâmbătă AFP, citată de Agerpres.

Meng Wanzhou, aflată în arest la domiciliu în Vancouver de la sfârşitul anului 2018, a fost eliberată şi a scăpat de extrădarea în Statele Unite, unde autorităţile doreau să o judece, în urma unei scurte audieri la Curtea Supremă din Columbia Britanică (vestul Canadei).

„În ultimii trei ani viaţa mea a fost dată peste cap”, a declarat Meng Wanzhou, poreclită „prinţesa” Huawei. Cel mai probabil, ea urmează să se întoarcă rapid la familia sa din China.

Eliberarea sa este rezultatul unui acord spectaculos – făcut public vineri de un tribunal din New York – între Departamentul de Justiţie şi reprezentantul chinez al Huawei, care va permite directoarei financiare Meng Wanzhou să se întoarcă în China faţă de o amânare până la sfârşitul anului 2022 a procedurilor intentate împotriva sa. Acest acord prevedea ca Washingtonul să recomande Ottawa eliberarea lui Meng şi să renunţe de facto la toate solicitările de extrădare.

Citește și: https://www.economica.net/cei-doi-cetatemi-canadieni-arestati-in-2018-de-china-ca-represalii-in-urma-retinerii-directoarei-huawei-meng-wanzhou-au-fost-eliberati_533671.html

Un judecător al instanţei federale din Brooklyn a acceptat înţelegerea dintre Departamentul de Justiţie al SUA şi avocaţii lui Meng Wanzhou.

Meng Wanzhou, în vârstă de 49 de ani, fiica fondatorului Huawei, a fost arestată pe 1 decembrie 2018 pe aeroportul din Vancouver, la cererea Washingtonului, care intenţiona să o judece în special pentru fraudă bancară. Wanzhou a negat permanent acuzaţiile şi a pledat nevinovată vineri.

Justiţia americană a acuzat-o pe numărul doi al gigantului chinez al telecomunicaţiilor că a minţit un membru din conducerea băncii HSBC în timpul unei întâlniri în Hong Kong, în 2013, despre legăturile dintre grupul chinez şi o filială numită Skycom, care vindea echipamente Iranului.

Conform Departamentului de Justiţie, Meng Wanzhou a recunoscut, potrivit conţinutului acordului, că la acel moment a făcut declaraţii false şi a ascuns adevărul membrului conducerii HSBC despre activităţile Huawei în Iran, ţară supusă sancţiunilor americane şi internaţionale.

Dacă acest acord legal nu va fi contestat sau încălcat până la 1 decembrie 2022 (când se împlinesc patru ani de la arestarea directoarei financiare a Huawei), procesul vor fi abandonat definitiv, potrivit Washingtonului.