Mercedes-Benz a vândut la licitație cea mai scumpă mașină din lume – VIDEO
Casa de licitații Sotheby’s a tranzacționat la începutul lunii mai un vehicul care a devenit cel mai scump automobil vândut la licitație din întreaga lume.
În cadrul unei licitații mai puțin obișnuite, la care au fost invitați să participe doar colecționari selectați cu grijă și posesori de mașini Mercedes-Benz extrem de scumpe.
Selecția clienților a fost făcută chiar de oficialii muzeului companiei din Stuttgart, instituția care a și pus în vânzare exclusivistul model Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe din 1955 cu scopul de a crea și finanța „Mercedes-Benz Fund”. Acest fond va avea rolul de a oferi tinerilor burse educaționale și de cercetare în domeniile mediului și decarbonizării.
Deși în comunicatul publicat – de voie, de nevoie – abia pe 19 mai de Mercedes-Benz nu este menționat modul în care a fost ales acest model pentru a fi scos la licitație, jurnaliștii americani de la CNBC susțin că meritul îi aparține unui britanic specializat în consiliere și achiziție de mașini prin licitație, Simon Kidston. Aparent, la insistențele acestuia, care avea deja un client dornic să cumpere Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe, germanii au acceptat să pună în vânzare mașina prin casa Sotheby’s.
Intrigant, dar justificând oarecum decizia celor de la Mercedes-Benz de a scoate la licitație chiar acest model aflat în muzeul propriu, clientul nenominalizat dar reprezentat de același Simon Kidston a câștigat licitația cu suma record de 135 milioane de euro. Gurile rele ale licitațiilor susțin că germanii știau înainte de licitație că pot ajunge cu suma încasată pe vehicul mult peste 100 de milioane de euro.
Pentru a înțelege cât de important devine acest model în istoria automobilului și a licitațiilor auto trebuie spus că recordul anterior pentru cea mai mare sumă plătită pentru o mașină vândută la licitație este deținut de un Ferrari 250 GTO din 1962, pentru care s-a plătit suma de 48,5 milioane de dolari în 2018. Desigur, ar mai fi de adăugat și un Ferrari GTO din 1963 vândut cu 70 de milioane de dolari, dar achiziția acestuia a fost privată, fără a trece printr-o casă de licitație.
Mulți se întreabă, poate, ce face acest Mercedes-Benz atât de special pentru a merita suma-record de 135 de milioane de euro. Ei bine în întreaga lume există doar două astfel de modele, ambele deținute de muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart.
Totodată, grație caracteristicilor sale unice, Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe este una dintre cele mai apreciate mașini produse vreodată. Numele Uhlenhaut, provine chiar de la inginerul Rudolf Uhlenhaut, cel care a proiectat modelul pentru departamentul de curse al producătorului german de automobile.
Vehiculul are la bază spectaculosul și încununatul de glorie W 196 R Grand Prix al Mercedes-Benz, care a câștigat două Campionate Mondiale avându-l la volan pe nu mai puțin celebrul pilot Juan Manuel Fangio. Modelul 300 SLR are însă un motor mai mare, de 3.0 litri care dezvolta 302 CP, mult peste standardele anilor `50. Și, chiar dacă nu a participat la cursele de viteză, mașina lui Uhlenhaut putea atinge 300 kmh, mult peste majoritatea mașinilor germane de curse ale vremii.
Pe lângă performanțele sale, producția limitată la două unități și spectaculoasele sale uși „gulwing”, Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe ocupă de ani buni un loc aparte în muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart. Tocmai de aceea, chiar dacă au fost de acord să vândă una dintre cele două mașini deținute, germanii au impus noului proprietar ca mașina să rămână „accesibilă pentru expunerea publică la ocazii speciale, în timp ce al doilea 300 SLR Coupé original rămâne în proprietatea companiei și va continua să fie expus la Muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart.”
Suma-record obținută de compania pe care o conduce pentru un model istoric l-a împins și pe Ola Kallenius, CEO-ul Mercedes-Benz să declare că „a obține cel mai mare preț plătit vreodată pentru un vehicul este atât o onoare, cât și o misiune: un Mercedes-Benz este de departe cea mai valoroasă mașină din lume”. Mesajul a fost suficient de clar abia ulterior când, același Kallenius, a anunțat că marca se va concentra mai mult pe lux în viitor și va vinde mașini mai scumpe.