Mercedes-Benz eCitaro fuel cell, prezentat la Global Public Transport Summit 2023 din Barcelona
Conform oficialilor Dailmer, în varianta de autobuz articulat, disponibilă începând cu luna iunie a acestui an, Mercedes-Benz eCitaro fuel cell poate parcurge aproximativ 350 de kilometri fără a fi nevoie să fie reîncărcat, oferind spațiu pentru până la 128 de pasageri.
Mercedes-Benz eCitaro fuel cell poate fi astfel o alternativă viabilă pentru autobuzele urbane cu motoare cu combustie internă. În același timp, este completarea logică pentru operatorii de transport care dețin o flotă electrică și urmăresc să opereze pe rutele lungi fără a fi nevoiți să reîncarce autobuzele sau să introducă pe traseu autobuze suplimentare.
Mercedes-Benz eCitaro fuel cell se bazează pe un sistem de propulsie electrică cu baterii NMC 3 de înaltă performanță, în timp ce pila de combustie cu o putere de 60 kW servește ca generator de hidrogen pentru a extinde autonomia. Această combinație permite o funcționare extrem de economică, deoarece energia electrică din rețea este disponibilă la un preț mai mic decât hidrogenul verde, iar sistemul electronic de control inovator reglează în cel mai bun mod posibil combinația dintre energia bateriei și funcționarea pilei de combustie.
Spre deosebire de un autovehicul pe bază de hidrogen, cu o baterie-tampon mică, Mercedes-Benz eCitaro fuel cell este, de asemenea, semnificativ mai performant în stocarea completă și utilă a energiei recuperate în timpul frânării. Nu în ultimul rând, capacitatea mare a bateriei de cel mult 392 kWh cu care este echipat autobuzul articulat permite utilizarea unor niveluri ridicate de putere de propulsie pe distanțe mai lungi – de exemplu, pe pante de teren muntos – fără ca Mercedes-Benz eCitaro fuel cell să fie nevoit să funcționeze în intervalul de putere de vârf, ineficient.
Înainte de lansarea producției de serie în luna iunie, eCitaro a trebuit să treacă numeroase teste de anduranță și de funcționalitate. Accentul a fost pus, în special, pe noua pilă de combustibil și pe noul sistem de hidrogen. Rezervoarele de hidrogen au fost deja testate pentru rezistența la foc, la impact și la temperatură, în conformitate cu noul standard UN ECE R 134. Toate componentele și, de asemenea, sistemul de fixare de pe acoperiș au fost supuse unor teste de vibrații și de sanie pentru a simula un impact. Noul sistem de management termic, care utilizează în mod optim aportul de căldură de la pila de combustie, a finalizat teste extinse de laborator și practice în medii extrem de calde și extrem de reci. Noile componente ale Mercedes-Benz eCitaro fuel cell au trecut cu succes toate testele.
Pe lângă noul Mercedes-Benz eCitaro fuel cell, Daimler Buses a expus la GPTS 2023 portofoliul său de servicii pentru operarea autobuzelor electrice. Experții îi consiliază pe clienți cu privire la trecerea la electromobilitate și chiar oferă, la cerere, infrastructura de încărcare, gestionarea încărcării și gestionarea flotei. În special în cazul exploatării autobuzelor electrice, analiza datelor de exploatare a autobuzelor în vederea optimizării eficienței economice joacă un rol din ce în ce mai important.
Daimler Buses este unul dintre primii producători de autovehicule din Europa care oferă interfața virtuală de date TiGR prin care poate fi monitorizată de la distanță întreaga flotă în conformitate cu standardul universal și internațional definit de ITxPT. Acest lucru permite operatorilor de transport cu flote mixte să utilizeze o bază de date omogenă.
Citește și:
– Daimler Truck a început producția celui de-al doilea camion electric, Mercedes-Benz eEconic
– Daimler Truck intenționează să comercializeze doar autobuze electrice în Europa până în 2030