Mercedes-Benz lansează modelele de autoutilitare de mici dimensiuni complet electrice eCitan Furgon și eCitan Tourer

Mercedes-Benz anunță că după ce a lansat variantele electrice ale autoturismelor din clasa medie și mare din portofoliul Vans, urmează ca și autovehiculele din clasa autoutilitarelor compacte să poată fi în curând comandate în variante complet electrice.
Ion Dobreanu - mar, 23 mai 2023, 18:51
Mercedes-Benz lansează modelele de autoutilitare de mici dimensiuni complet electrice eCitan Furgon și eCitan Tourer

În segmentul autoutilitarelor comerciale, eCitan va fi lansat ca Furgon cu două lungimi: versiunea compactă de 4.498 mm și versiunea lungă de 4.922 mm. Modelul Tourer (consum mixt de energie: 19,16 kWh/100 km; emisii combinate de CO2: 0 g/km ) pentru transportul comercial de persoane, va fi disponibil inițial în versiunea „compactă”, urmând ca versiunea lungă să apară mai târziu.

În funcție de model, autonomia este cuprinsă între 280 și 284 de kilometri conform WLTP. Aceasta răspunde nevoilor clienților comerciali care le utilizează frecvent ca autovehicule de curierat, pentru navetă și livrare în zonele urbane. La stațiile de încărcare rapidă, bateria de 45 kWh se încarcă de la 10 până la 80% în 38 de minute la o stație de curent continuu de 80 kW.

Capacitatea de încărcare și sarcina utilă sunt comparabile cu cele ale modelelor Citan cu propulsie convențională. Pentru modelul Furgon „compact”, acestea sunt de 2,9 metri cubi și până la 544 de kilograme, iar pentru modelul lung de 3,7 metri cubi și până la 722 de kilograme. Prețurile pentru eCitan de 90 kW încep de la 35.083 de euro (fără TVA) sau 41.748 de euro (cu TVA) pentru modelul Furgon „compact”.

În același timp, modelul Citan cu ampatament lung completează gama de modele Mercedes-Benz Vans. Ulterior vor urma și modelele Tourer și Mixto.

eCitan Furgon: spațiu suficient și încărcare ușoară

În septembrie 2021, Mercedes-Benz Vans a lansat noul Citan. Acum urmează versiunea complet electrică, eCitan. Aceasta oferă toate avantajele furgonului de mici dimensiuni, cu propulsie convențională. În ciuda dimensiunilor exterioare compacte, modelul beneficiază de un spațiu generos, precum și de o capacitate de încărcare ridicată. Toate aceste beneficii oferă o gamă largă de utilizări în operațiunile de distribuție, servicii și navetă din centrul orașelor.

O ușă culisantă cu deschidere largă și o înălțime joasă a pragului de încărcare de 57 de centimetri permit accesul confortabil la interior și încărcarea ușoară a autovehiculului. Deoarece ușile culisante sunt deosebit de practice în spațiile de parcare înguste, opțional este disponibilă o a doua ușă culisantă. Compartimentul de încărcare este, de asemenea, ușor accesibil dinspre partea din spate. Cele două secțiuni ale ușii din spate pot fi blocate într-o poziție de 90 de grade și pot fi rotite în lateral cu până la 180 de grade. Un hayon este disponibil opțional. Pe lângă peretele despărțitor fix (cu și fără fereastră), între spațiul șoferului și compartimentul de încărcare, este disponibilă și o partiție pivotantă. Un grilaj de pe partea pasagerului din față poate fi rotit la 90 de grade, pivotat spre scaunul șoferului și blocat. Scaunul pasagerului din față este rabatabil. Acest lucru creează o suprafață plană pentru transportul obiectelor mai lungi. Lungimea compartimentului de încărcare este de 3,05 metri, în versiunea compactă, și de 3,41 metri pentru versiunea lungă. Este disponibil și un cârlig pentru remorcare.

eCitan Tourer: Pentru transportul comercial de pasageri

Spre deosebire de Furgon, care este optimizat pentru transportul comercial de mărfuri, eCitan Tourer este specializat în transportul local de persoane. Modelul Tourer dispune deja de un hayon cu geam și de o a doua ușă laterală culisantă, ca dotare standard. Opțional, acesta poate fi echipat și cu uși spate. Bancheta din spate este rabatabilă fracționat 1/3 și 2/3. Numeroasele opțiuni de depozitare fac ca eCitan Tourer să fie mai ușor de utilizat în viața de zi cu zi. Opțional, în partea din spate a modelului eCitan Tourer pot fi utilizate mesele pliante din spătarele scaunelor din față. Suporturile pentru pahare sunt, de asemenea, integrate în aceste mese. Printre beneficiile specifice Tourer se numără și buzunarele din spătarele scaunelor din față, aflate în partea inferioară.

Un capac dintr-o singură bucată este destinat compartimentului de încărcare și protejează bagajele împotriva soarelui și a privirilor indiscrete. Acesta poate fi fixat în trei poziții și poate fi depozitat în spatele banchetei spate atunci când nu este necesar. Protecția bagajelor și a încărcăturii poate fi asigurată suplimentar de plasa pentru bagaje opțională. Aceasta poate fi fixată în două poziții, fie în spatele scaunelor din față, fie în spatele banchetei spate.

Două linii de echipare, pachetul MBUX și un sistem de propulsie puternic

Modelele eCitan Furgon și Tourer sunt disponibile în liniile de echipare BASE și PRO. Linia PRO are un design îmbunătățit și chiar mai multă funcționalitate. De exemplu, mânerele ușilor și capacul barei ușilor glisante sunt vopsite în culoarea autovehiculului. Interiorul și compartimentul de marfă au iluminare cu LED-uri. Ca dotare standard, eCitan PRO vine, de asemenea, cu sistemul audio Mercedes-Benz, scaunul șoferului reglabil pe înălțime, aer condiționat, geamuri electrice față cu funcție de confort și podea din plastic în compartimentul de marfă. Pachetul opțional de design interior oferă și alte caracteristici de înaltă calitate, precum ornamentele negre lucioase pe panoul de instrumente, finisajele cromate la gurile de ventilație din panoul de instrumente și la difuzoare, cât și mânerele ușilor cromate la interior.

Sistemul multimedia opțional MBUX (Mercedes-Benz User Experience) dispune de un concept de operare intuitiv prin intermediul unui ecran tactil de șapte inci sau al butoanelor de control tactil de pe volan. Acesta oferă, de asemenea, integrarea smartphone-urilor cu ajutorul Apple Car Play și Android Auto, conectivitate Bluetooth hands-free și radio digital (DAB și DAB+). MBUX cu navigație include, în plus, navigația rapidă pe hard-disc, care este deosebit de comod de utilizat datorită asistentului vocal „Hey Mercedes”. Celelalte funcții de infotainment pot fi, de asemenea, controlate cu ajutorul acestuia.

Motorul electric al modelului eCitan are o putere maximă de 90 kW (122 CP). Cuplul maxim de 245 Nm este deja disponibil la plecarea de pe loc și facilitează o accelerație sporită. Bateria litiu-ion este poziționată în partea inferioară a caroseriei, în fața punții spate și este protejată împotriva accidentelor. Aceasta oferă o capacitate utilă de 45 kWh.

Un motor sincron antrenează roțile din față ale eCitan. Clienții pot alege între programele de rulare Confort și ECO și trei niveluri de recuperare (D- / D / D+).

La locul de muncă, acasă sau la stațiile de încărcare publice, eCitan poate fi încărcat la curent alternativ (AC) la 11 kW sau, opțional, la 22 kW prin intermediul încărcătorului de la bord. Timpul necesar pentru o încărcare completă depinde de infrastructura disponibilă și de echiparea autovehiculului specifică țării. Utilizarea unui Mercedes Benz Wallbox permite o încărcare mult mai rapidă decât la o priză casnică.

Lucrurile devin și mai performante la stațiile de încărcare rapidă la curent continuu (DC). În funcție de starea de încărcare și de temperatura bateriei de înaltă tensiune, eCitan se încarcă cu o putere maximă de până la 80 kW la un punct de încărcare corespunzător. Acest lucru înseamnă că poate fi încărcat de la 10% la 80% în 38 de minute. O priză CCS (Combined Charging Systems) este disponibilă opțional.

Climatizare prin pompă de căldură

Fie că este vorba de clădiri, de uscătoare de rufe sau de o funcție de inversare în frigidere: pompele de căldură permit o climatizare deosebit de economică. Ca opțiune (5) , eCitan utilizează, de asemenea, o pompă de căldură pentru a fi deosebit de eficient din punct de vedere energetic, pentru a reduce necesarul de energie și pentru a furniza cea mai mare parte a energiei pentru o autonomie stabilă a autovehiculului prin gestionarea termică activă. Bateria autovehiculului alimentează doar compresorul pompei de căldură instalate și nu este responsabilă pentru climatizarea propriu-zisă a interiorului autovehiculului.

De asemenea, managementul termic inteligent asigură că, atunci când se încarcă la o stație de încărcare, doar energia electrică furnizată de acolo este utilizată pentru controlul climatizării. Această opțiune de preclimatizare nu numai că menține bateria autovehiculului în intervalul optim de funcționare, dar menține și o temperatură interioară a habitaclului confortabilă, adecvată sezonului. Acest lucru înseamnă că temperatura interioară a habitaclului nu trebuie să ajungă la nivelul dorit pe durata rulării, ci doar să fie menținută. Astfel, conținutul de energie al bateriei autovehiculului este disponibil în principal pentru sistemul de propulsie.

Sisteme de asistență la condus și de siguranță

Siguranța este o valoare primordială a mărcii Mercedes-Benz. De asemenea, eCitan va fi lansat cu o gamă completă de sisteme de asistență la condus și de siguranță. Sistemele de asistență la condus sprijină șoferii în numeroase situații și monitorizează traficul și împrejurimile cu ajutorul senzorilor radar și al camerelor de luat vederi. Atunci când este necesar, acestea pot genera avertizări și pot interveni pentru a ajuta șoferul.

În plus față de sistemele ABS și ESP, obligatorii din punct de vedere legal, eCitan are în dotarea standard sistemul de apel de urgență Mercedes Benz. Acesta oferă funcții suplimentare față de cele ale sistemului eCall, obligatorii prin lege. De exemplu, comunicarea nu se face în limba națională respectivă, ci în limba care a fost setată în sistemul de infotainment. Acest lucru este util, de exemplu, în cazul unui accident în străinătate. Centrul de apeluri de urgență Mercedes Benz notifică apoi cel mai apropiat centru de control al serviciilor de intervenție.

În plus, numeroase sisteme de asistență la condus sunt deja disponibile ca dotare standard a modelului eCitan Furgon:
Asistență la pornirea în rampă: menține presiunea în sistemul de frânare atunci când piciorul șoferului se mută de pe pedala de frână pe cea de accelerație la pornire (din rampă sau pantă).
Asistență pentru vânt lateral: poate reduce efectele rafalelor de vânt prin asistarea șoferilor cu o acțiune de frânare la roțile din față și din spate pe partea dinspre care bate vântul.
Asistență pentru atenție: poate detecta momentul în care șoferii devin din ce în ce mai neatenți și somnoroși, cu o recomandare sonoră și vizuală de a lua o pauză.

Următoarele sisteme fac parte din dotarea standard a modelului eCitan Tourer și sunt disponibile opțional pentru modelul Furgon:

Asistență activă la frânare: poate ajuta la evitarea coliziunilor din spate și a accidentelor cu autovehicule, pietoni sau bicicliclisti care circulă din direcție perpendiculară.
Asistență activă de menținere a benzii de rulare: este activă de la 70 km/h și acționează confortabil cu ajutorul direcției, substituind astfel intervențiile pe sistemul de frânare.
Asistență la unghiul mort: folosește radare pentru a monitoriza zonele laterale ale autovehiculului care nu sunt acoperite de oglinzile exterioare și emite un avertisment sonor și vizual sub forma unui triunghi luminat în oglinzile exterioare.
Asistență la limitarea vitezei cu recunoașterea semnelor de circulație: poate recunoaște limitele de viteză cu ajutorul unei camere și le afișează în instrumentarul de bord. Poate emite avertismente vizuale și sonore în cazul în care autovehiculul depășește limita de viteză detectată.

Pentru a spori și mai mult siguranța activă, Mercedes-Benz Vans oferă, opțional, alte sisteme de asistență pentru eCitan, de exemplu, pachetul Driving Assistance Package cu două sisteme de siguranță suplimentare:

Asistență Activă pentru Distanță – DISTRONIC: menține automat viteza configurată și distanța față de autovehiculul din față. Limita de viteză curentă poate fi adaptată prin simpla apăsare a unui buton. Sistemul utilizează informații de la camera video și de la senzorii radar. Distanța dorită poate fi configurată la patru niveluri diferite. În cazul în care traficul din față se oprește, autovehiculul poate frâna automat până la oprire. Dacă traficul repornește în interval de trei secunde, autovehiculul pornește automat – în caz contrar, prin simpla apăsare a unui buton sau prin atingerea accelerației.

– Asistență activă la menținerea benzii: ajută șoferii să mențină autovehiculul pe mijlocul benzii de rulare – deosebit de util pentru călătoriile monotone pe drumuri drepte sau ușor sinuoase. Sistemul utilizează marcajele detectate ale benzii de rulare.

Pentru un plus de confort și siguranță la parcare, Active Parking Assist cu PARKTRONIC și cameră de mers înapoi este disponibil ca echipament opțional. Acesta îl asistă pe șofer la intrarea și ieșirea dintr-un loc de parcare prin acordarea de asistență la direcție. Locurile de parcare perpendiculare pe șosea pot fi folosite atât cu fața cât și cu spatele, în timp ce în locurile de parcare laterale se poate intra doar cu spatele. Dacă asistența activă la parcare a fost utilizată pentru a parca într-un spațiu, aceasta poate fi utilizată și pentru a părăsi acel spațiu. PARKTRONIC poate, de asemenea, să detecteze și să avertizeze conducătorul cu privire la obstacolele din lateral.

De asemenea, pachetul opțional de parcare spate oferă asistență la parcarea cu spatele. Senzorii cu ultrasunete și o cameră amplasată în mânerul hayonului sau al ușii monitorizează ce se întâmplă în spatele autovehiculului. De asemenea, facilitează mersul cu spatele până la remorcă. În cazul modelului eCitan fără MBUX, imaginea camerei apare în oglinda retrovizoare, în caz contrar pe afișajul central MBUX.

În combinație cu cuplajul de remorcă, opțional, eCitan dispune, de asemenea, de asistență la stabilizarea remorcii. Dacă ansamblul de vehicule începe să se balanseze, sistemul folosește intervențiile de frânare pentru a-l stabiliza.

Farurile cu LED-uri de înaltă performanță și luminile spate cu LED-uri parțial sunt disponibile opțional pentru eCitan. Acestea sporesc siguranța pe timp de noapte, datorită distribuției largi a luminii și a culorii luminii similare cu cea a luminii zilei. De asemenea, atunci când se circulă pe autostrăzi, acestea ridică ușor conul de lumină pentru a se adapta condițiilor de conducere. Acestea consumă foarte puțină energie.

La fel ca în cazul farurilor cu halogen standard, acestea pot fi combinate cu sistemul Highbeam Assist (Asistența la faza lungă). Cu ajutorul unei camere instalate în spatele parbrizului, acesta monitorizează în permanență traficul și, de la o viteză de 40 km/h, reglează distribuția luminii în mod corespunzător. În cazul în care sistemul detectează autovehicule care se apropie sau autovehicule care circulă în față, acesta coboară automat farurile. Acest lucru înseamnă că șoferii nu trebuie să comute manual între faza scurtă și faza lungă și vor folosi mai des faza lungă. Senzorul de lumină și ploaie inclus în dotarea standard asigură o vizibilitate excelentă pe timp de noapte și pe vreme rea. Acesta poate activa automat farurile și ștergătoarele de parbriz atunci când condițiile meteorologice o cer. Lămpile de ceață față cu LED sunt disponibile opțional.

De asemenea, eCitan este bine echipat cu sisteme de reținere pentru a proteja pasagerii autovehiculului: modelul Furgon este echipat standard cu șase airbaguri: airbaguri frontale, airbaguri de tip cortină, airbaguri laterale pentru torace. Citan Tourer are, de asemenea, un al șaptelea airbag, un airbag central care se poate desfășura între scaunele șoferului și pasagerului în cazul unei coliziuni laterale severe, reducând astfel riscul de contact între pasageri.

Te-ar mai putea interesa și
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group, cel mai mare furnizor de soluții de muncă hibridă din lume, cu mărci precum Spaces și Regus, deschide un spațiu de lucru flexibil de ultimă generație în......
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare și în anii următori
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare ...
Norvegia a exportat o cantitate record de gaze naturale anul trecut, iar volumele ar urma să rămână aproape de acest ...
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus a livrat 766 de aeronave comerciale în 2024 către 86 de clienţi din întreaga lume şi îşi va menţine pentru ...
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor din UE
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor ...
Abordarea UE în ceea ce priveşte plăţile digitale a făcut ca acestea să devină mai sigure, mai rapide şi mai puţin ...