Din dorința de a demonstra cât de sigure sunt automobilele sale, Mercedes-Benz a realizat primul test de impact din lume care implică două vehicule complet electrice. În plus, a pus la punct condiții chiar mai drastice decât cele legale sau utilizate de Euro NCAP.
Euro NCAP își realizează testele de impact frontal folosind un cărucior de 1.400 kg și o barieră tip fagure care reproduce partea din față a altui vehicul. În conformitate cu specificațiile, vehiculul de testare și căruciorul (bariera) se ciocnesc cu o viteză de 50 km/h.
Mercedes-Benz a folosit două vehicule reale, un EQA și un SUV EQS, care sunt semnificativ mai grele, în jur de 2,2 și, respectiv, 3 tone. În plus, ambele modele au fost mai rapide, fiecare mergând cu 56 km/h, ceea ce a însemnat că energia totală a impactului a fost considerabil mai mare decât cea generată în cazul testelor Euro NCAP.
În cazul testului realizat de Mercedes-Benz, compania menționează că deformarea extinsă a vehiculelor în urma coliziunii poate părea alarmantă pentru neexpert, însă pentru inginerii specializați arată că vehiculele au fost capabile să absoarbă eficient energia coliziunii prin deformare. Ca urmare, se observă că zona de siguranță a pasagerilor din ambele modele electrice a rămas intactă, iar ușile puteau fi deschise în continuare. În cazul unui accident acest lucru ar face posibil ca ocupanții să iasă singuri din vehicul sau ca personalul de intervenție și salvare să ajungă la ei. Foarte important, sistemul electric de înaltă tensiune din EQA și EQS SUV s-a oprit automat în timpul coliziunii.
EQA și SUV-ul EQS au transportat fiecare două manechine (adulți). Analiza celor până la 150 de puncte de măsurare per manechin a indicat un risc scăzut de rănire gravă. Aceasta înseamnă că zonele de deformare definite și sistemele avansate de reținere din ambele vehicule oferă un potențial de protecție foarte bun pentru pasageri într-un accident cu o asemenea gravitate. Toate echipamentele de siguranță – cum ar fi airbag-urile și dispozitivele de pretensionare a centurii de siguranță – au funcționat conform prevederilor. Testul de impact a confirmat astfel rezultatele pe care inginerii le calculaseră anterior în numeroase simulări pe computer.
În opinia Mercedes-Benz, testul de impact realizat la Centrul Tehnologic pentru Siguranța Vehiculelor din Sindelfingen demonstrează filozofia de siguranță mărcii în viața reală: să producă mașini care să reziste nu numai în scenariile de testare de impact definite, ci și în accidentele reale. Scenariul de testare care implică o viteză de 56 km/h și o suprapunere frontală de 50% corespunde unui tip de accident comun pe drumurile rurale, de exemplu în timpul unei manevre eșuate de depășire.
În privința sistemelor electrice din cele două mașini, cei de la Mercedes-Benz au menționat că firma a dezvoltat un concept de protecție în mai multe etape dedicat mașinilor alimentat de baterii. Sistemul are opt elemente-cheie pentru a asigura siguranța bateriei și a tuturor componentelor cu o tensiune de peste 60 de volți.
Din 2016, Mercedes-Benz efectuează teste de impact la noul Centru Tehnologic pentru Siguranța Vehiculelor, deținut de grup, din Sindelfingen. Centrul de testare este unul dintre cele mai mari și mai moderne de acest gen din lume. Capacitatea sa este, de asemenea, impresionantă. Numai în Sindelfingen Mercedes-Benz efectuează până la 900 de teste de impact și 1.700 de teste cu „sanie” în fiecare an.