Modernizarea este menită să reducă consumul de apă şi de energie, iar în cazul tehnologiilor de vopsire – dependenţa de gaze, pentru reducerea emisiilor.
În plus, Mercedes ia în considerare extinderea unităţii sale din Tuscaloosa, Statele Unite, unde poate beneficia de subvenţiile guvernamentale (IRA – Inflation Reduction Act), a informat Automobilwoche.
UE încearcă să ajungă la un acord privind termenul limită din 2035 pentru retragerea maşinilor care emit dioxid de carbon, reglementări care vor face imposibilă vânzarea de maşini noi cu motoare pe combustie după 2035.
Mercedes susţine că va fi pregătit să comercializeze vehicule electrice până la finalul acestui deceniu, acolo unde condiţiile de piaţă vor permite.
„Investim masiv în fabrici pentru a le moderniza”, a afirmat directorul de producţie Joerg Burzer pentru Automobilwoche, adăugând că aceste investiţii vor fi la facilităţile din Beijing în China, Rastatt în Germania şi Kecskemet în Ungaria.
Producătorul german de vehicule de lux va începe în următoarele luni lucrările la uzina din Rastatt şi va produce primul model pe platforma compactă de vehicule MMA din 2024. Numărul modelelor produse acolo va fi redus de la şapte la patru, a precizat Burzer.
În plus, Mercedes va investi şi în modernizarea tehnologiei de vopsire a vehiculelor la fabricile Sindelfingen, Bremen şi Rastatt din Germania.
Burzer susţine că Mercedes este pregătit să răspundă oricăror schimbări ale cadrului de reglementare.
„Condiţiile generale se schimbă în întreaga lume mereu, şi va trebui să reacţionăm la aceste evoluţii”, a declarat Burzer.
În 2022, veniturile Mercedes-Benz au urcat cu 12%, la 150 de miliarde de euro, de la 133,8 miliarde de euro în 2021, în timp ce vânzările au crescut cu 12%, a anunţat vineri producătorul german de vehicule de lux.
Pentru 2023, Mercedes se aşteaptă ca vânzările să fie în linie cu cele din 2022.